10 zanimivih dejstev o otoku Krku

Hrvaška se lahko pohvali z izjemno dolgo, razgibano in čudovito obalo. Ena najbolj priljubljenih hrvaških destinacij pri Slovencih pa je zagotovo otok Krk. Temu najbrž botruje tudi dejstvo, da je Krk najsevernejši hrvaški otok, zato tudi nam Slovencem najbližji. Ker kljub vsemu kaže, da bomo tudi letos lahko obiskali ta izredno zanimiv hrvaški otok, smo za vas v nadaljevanju pripravili  10 zanimivih dejstev o otoku Krku.

#1: Krk ni največji jadranski otok

Čeprav so vas morda v otroštvu učili, da je Krk največji hrvaški otok, ta podatek v resnici ne drži. Krk je drugi največji otok, naziv največjega pa pripada otoku Cresu. Izračunali so, da je Cres za nekaj kvadratnih metrov večji, saj se zaradi dviga morske gladine površina otoka Krka počasi znižuje.

#2:  Največ prebivalcev

Kljub temu, da Krk ni največji, pa ima med vsemi hrvaškimi otoki največ prebivalcev. Na otoku namreč živi preko 20.000 prebivalcev.

#3: Najvišji vrh

Najvišji vrh na otoku Krku je Obzova (568 m). Vzpon nanj vas bo navdušil s čudovitim razgledom na Kvarnerske otoke, Reko in Velebit.

#4: Največja slika

Na otoku Krku boste v mestu Košljun našli frančiškanski samostan in cerkev. Cerkev je zakladnica verske umetnosti, še posebej navdušujoča pa je slika na steni nad oltarjem, saj gre za največjo sliko na celotnem Hrvaškem. Slika meri v širino 9,7 metra in je delo beneškega mojstra Francesca Ughettija.

#5: Najstarejša marina na Hrvaškem

V mestu Punat na otoku Krku se nahaja najstarejša marina na Hrvaškem, ki je bila odprta leta 1964.

#6: Frankopani

Krk je bil nekoč sedež mogočne družine Frankopan, ki je vladala celotnemu otoku in nekaterim območjem na celini. Njihova zapuščina je najbolje ohranjena v mestu Krk.

#7: Baška plošča

Baška plošča je ena izmed najstarejših v kamen vklesanih spomenikov hrvaškega jezika. Nastala je okoli leta 1100 in izvira iz cerkve Sv. Lucije v Jurandvoru blizu Baške. Vklesan jezik je glagolica in opisuje gradnjo cerkve in darovanje kralja Zvonimirja. Tabla predstavlja pomemben vir hrvaške zgodovine, naroda in jezika, kajti dokazuje suverenost Hrvaške in tudi prvo omembo imena vladarja v ljudskem jeziku.

#8: Zlati otok

Krk so že v antičnih časih imenovali tudi Zlati otok. To ime pa si je prislužil zaradi blage klime, bujnega rastja in bližine Kvarnerskega zaliva.

#9: Čudovite plaže

Dolžina obale meri približno 220 kilometrov, zaradi česar se otok Krk lahko pohvali z izjemnimi plažami. Veliko plaž na otoku se lahko pohvali z modro zastavo, na otoku pa boste zagotovo našli nekaj najlepših in najatraktivnejših plaž na Hrvaškem.

#10: Most na Krk

Krški most je bil odprt leta 1980 in je sestavljen iz dveh delov, vmesni del poti pa je speljan po otoku Sv. Marka. V času gradnje je veliki betonski lok ( 416 m) veljal za najdaljšega na svetu, saj je bil za 85 m daljši od takrat najdaljšega mostu v Sydneyju. V zadnjih dneh pa je hrvaški minister za promet potrdil, da se od 15.6.2020 ukinja pobiranje mostnine za prehod čez most.

Več informacij in zanimivosti o Krku najdete tukaj.