Da bi doživeli pravo Nemčijo, morate tja, kjer domačini pozabijo na pregovorno točnost

Za Nemčijo in Nemce veljajo številni stereotipi, ki včasih sicer držijo, a ko bolje spoznamo pristno življenje domačinov, ugotovimo, da lahko o tej deželi in njenih prebivalcih odkrijemo še mnogo zanimivega. Ali ste na primer vedeli, da ima Nemčija kljub slovesu industrijske države velika območja neokrnjene narave? Ali pa, da je v počitniški deželi več kot 300 restavracij z vsaj eno Michelinovo zvezdico? In da v nobeni drugi evropski državi ne pojedo toliko kruha?

Še več skrivnosti raznolike dežele, ki se razteza od Alp do Severnega morja, odkrijte v nadaljevanju tudi s pomočjo nove zabavne spletne aplikacije.

Igranje zabavne spletne aplikacije © DZT/ Julia Nimke

Odkrijte Nemčijo po domače

Neskončni kilometri avtocest. To je prvi vtis, ki ga Nemčija pusti hitremu popotniku, ko drvi do svojega cilja. Toda v deželi, kjer je vožnja z avtomobilom del nacionalne identitete, se splača ustaviti. In to večkrat. Zaviti na podeželje, se sprehoditi po ulicah čudovitih zgodovinskih mest, okusiti sodobno nemško kulinariko, vdihniti svež zrak v objemu narave, doživeti raznolik kulturni utrip, spoznati športno tradicijo in odkriti, kako živijo domačini takrat, ko jim ni treba gledati na uro.

Občutite okuse Porenja

Čarobni kotički pokrajine ob Renu skrivajo mnoga presenečenja, romantično mesto Koblenz na sotočju Rena in Mozele pa ob vsakem obisku navduši z bogato kulinarično in trgovsko ponudbo ter živahnim dogajanjem, ki ga zaznamuje življenje ob eni največjih evropskih rek.

Gondolska vzpenjača © Koblenz-Touristik/ Dominik Ketz

 

Posebno doživetje nudi trdnjava Ehrenbreitstein, druga največja še ohranjena trdnjava v Evropi, kamor se povzpnete z vzpenjačo in izkusite osupljiv pogled z višine 118 metrov nad Renom. Seveda ne smete izpustiti tudi sprehoda po romantično vijugastih ulicah zgodovinskega starega dela mesta, ki očarajo z bogato arhitekturno dediščino in neskončnimi priložnostmi za čudovite fotografije.

Rt Deutsches Eck © Koblenz-Touristik/ Dominik Ketz

 

Za vse tiste, ki bi romantično mestece na sotočju Rena in Mozele radi še bolje spoznali, je hotel Hotel Fährhaus v Koblenzu prava izbira. Odlikujejo ga lokalne posebnosti in elegantna notranja oprema, poleg hitre internetne povezave goste pričakujejo gostoljubno vzdušje, regionalna vina in gurmanski vrhunci mednarodne kuhinje. Pika na i v wellness centru je panoramski bazen z umetnimi valovi in neverjetnim razgledom na Mozelo.

Wellness center Mopane @ FÄHRHAUS Koblenz GmbH & Co.KG/ Artur Lik
Wellness center Mopane @ FÄHRHAUS Koblenz GmbH & Co.KG Artur Lik

Mesto, v katerem se prepletata preteklost in sodobnost, zaznamujejo tudi odlična vina, značilna za pokrajino ob Renu. Tako ne preseneča, da v Koblenzu in okolici najdemo številne vinske kleti z dolgoletno tradicijo vrhunski vin.

Vinarstvo Göhlen @ Johannes Bruchhof
Vinarstvo Schwaab © Vinarstvo Schwaab

Na idiličnem vznožju trdnjave Ehrenbreitstein – le nekaj minut stran od središča Koblenza se nahaja vinarstvu Göhlen, ki ponuja žlahtno kapljico v edinstvenem vzdušju in kjer je moč med pokušino vin podoživeli vino in naravo. Prijetne spomine na doživetja v renskem vinskem okolišu bodo v vas vzbudile različne vrste vin: rizling, rizvanec, bacchus, beli in modri pinot, portugalka, pa nemški sorti Huxelrebe in Ehrenbreitsteiner.

Ali pa se sprehodite po vinogradih vinarstva Schwaab – od traktorskih poti do strmih teras na pobočju Marienberga pri Koblenzu. Na več postajah vam bodo postregli izbrana vina in vam z veseljem odgovorili na vprašanja, povezana z njimi, o uživanju vin na splošno in o hribu Marienberg. Prepustite se romantiki tradicionalnih hrastovih sodov v vinski kleti, spoznajte umetnost stiskanja grozdja in sodobne hrambe vin.

K vinu pa sodi tudi dobra jedača, zato boste v Porenju našli vse, od tipičnih nemških gostiln s tradicionalnimi jedmi do sodobne kulinarike izpod rok chefov, nagrajenih z Michelinovimi zvezdicami. V Koblenzu pri znamenitem Nemškem vogalu (Deutsches Eck), kjer se srečata Ren in Mozela, je vrhunski kuhar Georg Gerhards ustvaril popolno shajališče za ljubiteljice in ljubitelje izvrstne hrane. V njegovi družinski restavraciji Gerhards Genussgesellschaft boste našli klasične jedi iz nemške in francoske kuhinje v sveži, sodobni interpretaciji. Se vam že kaj vznemirjajo brbončice?

Restavracija Gerhards © Gerhards Genussgesellschaft /Artur Lik

 

Še več o raznoliki Nemčiji odkrijte v spletni aplikaciji Nemčija po domače, kjer lahko sodelujete tudi v nagradni igri in se potegujete za veliki nagradni paket “okusi Porenja”, s katerim boste izkusili delček domačega življenja v tej zanimivi pokrajini na zahodu Nemčije.

Kliknite spodnjo povezavo, spoznajte tujcem manj znane skrivnosti Nemčije in z nekaj sreče osvojite bogat nagradni paket!

Nagrado podarja: Koblenz-Touristik GmbH v sodelovanju s partnerji.

Spoznajte Bavarsko še na drugačen način

Najbolj gorata nemška dežela je tista, ki jo doživimo kot prvo, ko se z avtomobilom odpravimo iz Slovenije proti severu. Bavarske gore z najvišjim vrhom Zugspitze, v bližino katerega vas pripelje zobata železnica, so le eden od razlogov za obisk. Poleg narave Bavarska navduši tudi s svojo bogato kulturno in tehnično dediščino ter številnimi dvorci in gradovi. Vsaj na fotografijah ste zagotovo že videli svetovno znani grad Neuschwainstein, med vožnjo po avtocesti mimo Kimskega jezera pa ste v daljavi morda uzrli delček dvorca kralja Ludvika II, ki je menda želel ustvariti pomanjšano kopijo slavne francoske kraljeve rezidence v Versaillesu.

Zugspitze, najvišji vrh Nemčije © gettyimages/ Björn Kindler
Grad Neuschwanstein © Pixabay

To pa nista edini znamenitosti, za kateri se vam splača zaviti z avtoceste. Tam so še grad Burghausen na meji z Avstrijo, kjer lahko podoživite obdobje srednjega veka, v dvorcu Nymphenburg v Münchnu pa boste spoznali posebnosti življenja na bavarskem dvoru. Vrhunec v pisani vrsti dvorcev in gradov predstavljajo kraljeve palače Ludvika II. Bavarskega ter Unescova kulturna dediščina v Würzburgu, Bayreuthu in Bambergu. Na svoj račun pa ne bodo prišli le ljubitelji kulture, temveč tudi vsi, ki imajo radi vrtove in parke, ter vsi, ki iščejo zelene oaze za nabiranje nove energije – v več kot 30 parkih in dvornih vrtovih bo gotovo dovolj priložnosti za oddih.

Dvorec Nymphenburg v Münchnu © Bayerische Schlösserverwaltung, www.schloesser.bayern.de/ Konrad Rainer
Rezidenca Würzburg © Bayerische Schlösserverwaltung, www.schloesser.bayern.de/ Veronika Freudling

Ko si zaželite počitka, vam za to ne bo treba daleč. Na Bavarskem je več kot 30 parkov in dvornih vrtov, kjer si boste – morda po obisku muzeja FC Bayern in nogometnega stadiona Allianz Arena – zlahka napolnili baterije. Obiskovalcem muzeja FC Bayern se bo srčni utrip pospešil ob modelih vseh trenutnih igralcev v naravni velikosti, ob katerih se lahko fotografirate, ob dresih iz skoraj vsake sezone in osebnih mejnikih legendarnih nogometašev. Kot posebno poslastico si lahko nogometni navdušenci ogledate tudi izvirne replike vseh dosedanjih pokalov v kronološkem vrstnem redu. Doživite Allianz Areno z vidika poklicnega nogometaša in se sprehodite skozi tunel za igralce ter spoznajte vznemirljive podrobnosti o tej edinstveni zgradbi.

Pogled na nogometni stadion od zgoraj © Allianz Arena
Vodeni ogled © Allianz Arena

Dežela na jugu Nemčije je od Slovenije oddaljena le dobre tri ure vožnje z avtomobilom, zato je kot nalašč za jesenski vikend pobeg. A četudi se boste tja odpeljali po cesti, se ob obisku Münchna zapeljite do tamkajšnjega letališča ali še poletite z njega, saj je bilo lani že štirinajstič razglašeno za najboljše letališče v Evropi. Ali ste vedeli, da je na letališču prodanih 590.000 belih klobas (weißwurst) in da povezujejo 254 destinacij ter 75 držav sveta?

Kulinarično razvajanje na letališču © Flughafen München/ Yorck Dertinger
Nakupovanje © Flughafen München GmbH/ Matthias Tunger

Airport City se ponaša s kar 60 restavracijami, bari in kavarnami, svojo pivovarno in več kot 150 trgovinami, ki pričarajo nepozabno doživetje. Iz samega mesta se boste do münchenskega letališča najlažje in najhitreje pripeljali z železniško povezavo S-Bahn.

Ko pa je »čas za počitek«, pa se v v bližini Angleškega vrta (Englischer Garten) v znameniti münchenski četrti Arabellapark nahaja sodoben vrhunski hotel s tremi zvezdicami in 220 sobami. Hotel v srednjem cenovnem razredu izžareva eleganten življenjski slog ter pod eno streho združuje sodoben ambient in regionalno obarvane oblikovalske elemente. Tako poslovni potniki kakor tudi mestni turisti bodo v sobah, opremljenih v alpskem slogu in z brezstičnimi digitalnimi rešitvami, našli svoj drugi dom. Ob raznoliki in zdravi ponudbi bodo zadovoljni še najbolj izbirčni!

Hotel Arabellapark München © Best Western Hotel Arabellapark München
Hotelska soba © Best Western Hotel Arabellapark München

Obiščite spletno aplikacijo Nemčija po domače in spoznajte še druge naravne, kulturne in zgodovinske bisere Nemčije. Če boste izpolnili kupon za sodelovanje v nagradni igri, lahko z malce sreče osvojite nagradni paket, ki vam med drugim prinaša 2 nočitvi za 2 osebi v vrhunskem hotelu Arabellapark München, nakupovalni darilni bon, vstopnice za ogled gradov in dvorcev ter vstopnice za ogled muzeja FC Bayern in nogometnega stadiona Allianz Arena.

Kliknite, spoznajte Nemčijo in osvojite nagrado!

Nagrade podarjajo: Best Western, Munich Airport, Bayersiche Verwaltung der staatlichen Schlösser, Gärten und Seen ter FC Bayern Museum in Arena Touren.

Doživite kulturni utrip Berlina

V svetovljanskem Berlinu človek zlahka pozabi na čas. Številne kavarne, bogato umetniško dogajanje ter atmosfera odprtosti in sprejemanja krojijo utrip mesta, ki ga je nekoč zaznamovala delitev na vzhodni in zahodni del. Danes je največje nemško mesto neformalna evropska prestolnica ustvarjalnosti mladih, kjer lahko vsakdo najde svoj prostor pod Soncem.

Berlin, Brandenburška vrata, gledano s Trga 18. marca © DZT/ Francesco Carovillano

Friedrichstadt-Palast je najbolj obiskan prireditveni prostor v Berlinu, o katerem v časniku New York Times pišejo, da si ga je obvezno treba ogledati. Palača je edinstvena v svetovnem merilu zaradi programa in dimenzij. Ponaša se z več kot 100 umetnicami in umetniki ter z največjim gledališkim odrom na svetu. Zato je prizorišče največjih svetovnih spektaklov. Ste za veliko predstavo in velika čustva? Odgovor je predstava ARISE! Ljubezen je močnejša od časa. ARISE bo sprožila vihar čustev, ki vam bo s svojimi mogočnimi in veličastnimi podobami segel do srca. Ganljiva in navdušujoča; polna upanja, sreče in veselja.

Palača v Berlinu © Bernd Brundert
Pogled na oder © Frida Arvidsson

Za ljubitelje nakupovanja in urbanih doživetij je obvezen obisk nakupovalne ulice Kurfürstendamm, kjer boste v vsej polnosti občutili za Berlin tako zelo značilen preplet nekdanjosti, sodobne avantgarde in sproščenosti. Tam se nahaja tudi hotel Teaser Dorint, ki navdušuje z edinstveno arhitekturo ter veličastnimi umetninami slovitih imen, kot so Markus Lüpertz, Junior Toscanelli in Julia Kampmann.

Hotelska soba © Hotel Dorint Kurfürstendamm Berlin
Hotel Dorint Kurfürstendamm Berlin © Hotel Dorint Kurfürstendamm Berlin

Pisano mavrico vsega, kar obiskovalcu nudi Berlin, je težko opisati z besedami. Koliko raznolikih značajev združuje to mesto, vedo povedati popotniki, ki se vračajo vsako leto, a vsakokrat odkrijejo in občutijo nekaj novega.

Vsaj delček tega lahko zdaj izkusite tudi sami v spletni aplikaciji Nemčija po domače, kjer ne pozabite izpolniti kupona in sodelovati v nagradni igri. Morda se bo ravno vam nasmehnila sreča v žrebu za 2 nočitvi za dve osebi z zajtrkom v hotelu Teaser Dorint, dve vstopnici za predstavo ARISE Grand Show v Friedrichstadt-Palast Berlin ter kartici ugodnosti BerlinWelcomeCard.

Kliknite spodnjo povezavo in tudi sami občutite, zakaj Berlin popotnikom za vedno ostane v srcu.

Nagrade podarjajo: visitBerlin, Friedrichstadt-Palast Berlin.

Naj vas očara multikulturno Porurje

Območje, ki sta ga nekoč zaznamovala premogovništvo in težka industrija, v zadnjih letih doživlja preobrazbo mest v sodobna, trajnostno usmerjena urbana okolja z edinstvenim pečatom, ki ga daje preplet starega in novega. Podobo krajev, katerih zgodovino je dolga leta krojilo izkoriščanje naravnih virov, danes oživljajo sodobne kavarne in bari, ustvarjalni ateljeji in oblikovalske delavnice. Če kdo, potem se Porurci zavedajo, kako pomemben je prehod na zeleni razvoj. Zato si ob opuščanju premogovništva in težke industrije prizadevajo za ustvarjanje novih vsebin in priložnosti na nekoč delavskih območjih, pri čemer so med vodilnimi v Nemčiji, ko gre za upcycling – predelavo in ponovno uporabo starih predmetov.

Kolesarjenje na področju rudarskega kompleksa Zeche © RTG/ Tack

 

Zanimivosti Porurja, kot so zapuščene železniške proge in kanalske poti, je najbolje raziskovati s kolesom – brez zastojev in stran od prometa. Nekatere zanimivosti pa lahko odkrijete že zdaj, in sicer s spletno aplikacijo Nemčija po domače.

Pridružite se Juliani, Tobiasu, Marii, Svenu, Nancy in drugim domačinom na virtualnem popotovanju po Nemčiji ter sodelujte v nagradni igri, v kateri lahko osvojite 2 nočitvi za dve osebi v hotelu The niu Cobbles. Ali ste vedeli, da so v petdesetih letih prejšnjega stoletja kot opozorilne sisteme za CO2 v rudnikih uporabljali kanarčke? The niu Cobbles krasijo živalske glave Björna Holzwega v njegovem edinstvenem urbanem slogu z mnogokotniki. Gre za risbe divjih živali, ki – ujete v geometrijske mreže – pritegnejo marsikateri očaran pogled. Tudi sicer so protagonisti v umetnikovih delih povečini divje živali. The niu Cobbles je posrečen preplet porurske romantike in urbanega časa – zeitgeista, ki na enem mestu združuje multikulturno identiteto metropole Porurja. Oblikovalski koncept pripoveduje zgodbo Essna in daje vznemirljiv vpogled v njegovo zgodovino.

Hotelska soba © the niu Cobbles
© The niu Cobbles

Nagrado podarjata: Ruhr Tourismus GmbH in The niu Cobbles.

Podajte se v črni gozd

Veliko gozdnato in hribovito območje, ki se razprostira na jugozahodu Nemčije, je pravi kraj za ljubitelje skrivnostnega gozdnega sveta. V Schwarzwaldu boste v objemu dreves in voda – tam izvirata tudi Donava in Neckar – našli mir ter uživali v pestrem rastlinskem in živalskem svetu.

Zadihajte s polnimi pljuči, občutite jutranjo roso in prisluhnite zvokom gozdov. Doživetja v naravi so zagotovo tisto, zaradi česar je Schwarzwald tako edinstven. A tudi ko si boste zaželeli spoznavanja zgodovine, kulture in okusne kulinarike, vam ne bo treba drugam. Pokrajina s svojo bogato zgodovino obmejnega območja, kjer so se križale poti različnih ljudstev, je bila dom številnih umetnikov, ki so navdih črpali v ruralnem življenju, ter rokodelcev, ki so izkoriščali največje naravno bogastvo, les.

Ko govorimo o Schwarzwaldu, seveda ne moremo mimo kulinarike. Območje si brez težav zasluži naziv kulinarične destinacije, saj lahko tam naštejemo kar 17 restavracij z Michelinovimi zvezdicami. Češnja na slavni schwarzwaldski torti je le še pika na i razvajanju brbončic s tradicionalnimi ali sodobnimi jedmi, značilnimi za to nemško pokrajino.

Baden-Württemberg, torta črni gozdiček © DZT/ Leungmo
Wolfach, klobuk z volnenimi cofki © Schwarzwald Tourismus/ Sascha Hotz

Schwarzwald je čudovit v vseh letnih časih, najlepši pa je jeseni in spomladi. Začnite ga odkrivati s spletno aplikacijo Nemčija po domače, ko vas bo navdušil, pa nadaljujte med njegovimi mogočnimi drevesi, kjer se vijejo številne pohodniške in kolesarske poti. In ne pozabite sodelovati v nagradni igri, v kateri vas čakata kartica ugodnosti SchwarzwaldCard ter paket s sestavinami za pripravo schwarzwaldske torte. Vse, kar morate storiti, je, da kliknete na spodnjo povezavo.

Nagrado podarja: Schwarzwald Tourismus GmbH.

Nemčija, kot je še niste poznali

Nemčija skriva mnoge zaklade, ki čakajo, da jih spoznate. Ste morda vedeli, da v gorskem okolju Saške Švice na vzhodu države leži 100-odstotno organska vas Schmilka, kjer boste zaman iskali signal Wi-Fi, vam bodo pa domačini zato ponosno povedali, da se njihov kraj ponaša s častnim nazivom najboljše vasi na Saškem?

Peka kruha v pekarni Walsrode © DZT/ Julia Nimke
Bad Schandau, pekarna Schmilka © DZT/ Florian Trykowski

In ali ste že slišali, da je Nemčija raj za ljubitelje pekovskih izdelkov? Z več kot 3.200 vrstami kruha velja nemško pekarstvo za eno najbolj edinstvenih na svetu. Leta 2014 ga je Unesco celo dodal na seznam nesnovne kulturne dediščine. Ne glede na to, kam v Nemčiji se odpravite, boste povsod naleteli na odličen kruh.

To in še mnogo drugih zanimivih – manj znanih – dejstev o Nemčiji vam razkriva spletna aplikacija Nemčija po domače, ki vam v spremstvu domačinov predstavlja bogato zgodovino, naravo, kulinariko, kulturo in način življenja tamkajšnjih ljudi.

Kliknite spodnji gumb, spoznajte Nemčijo še na drugačen način in sodelujte v nagradni igri z bogatimi nagradami!

Vsebino omogoča Nemška turistična organizacija.