Intervju: Damjan Murko

Damjan Murko, pevec in medijska osebnost, ki je ni potrebno kaj veliko predstavljati. Glasba spremlja Damjana že od malih nog, svoje pevske začetke je snemal na kasetofon in jih potem predvajal domačim. Glasba mu je bila položena v zibelko, zasvojila ga je in brez nje si ne predstavlja življenja. Iskreno pove, kaj misli, in je brez dlake na jeziku.Ker se je štajerski slavček za nekaj časa poslovil od medijskega sveta, smo mislili, da se posveča samo ter zgolj svojemu sinu Tiaru, vendar je izdal tudi novo pesem, ki jo je posvetil prav njemu. Zaradi njegovega rojstva že lep čas napoveduje tudi začetek konca svoje bleščeče glasbene kariere. Zaupal nam je še, da je vesel, da je zanimanje za fenomen Damjan Murko po vseh teh letih še vedno živ, da lika, ki ga je ustvaril, ljudje ne morejo pozabiti. “Očitno živim v zavesti vsakega Slovenca in potem se je res težko umakniti za več kot dva meseca. Če me ni, se že sprašujejo, kaj se dogaja, kje sem … Ljudi sem tako navadil in prav mi je”, nam je še zaupal Damjan.

Za Potnik.si si je kljub vsem obveznostim vzel nekaj časa ter nam zaupal svoje potovalne navade.

Kakšne so za vas idealne počitnice?
Idealne so predvsem ležerne počitnice, da lahko spim, da me nihče ne premakne, da lahko jem, kolikor mi srce poželi (hrana je ena izmed mojih šibkih točk), ter da so razgibane, da se neprestano nekaj dogaja (igre, plesi, predstave, živa glasba zvečer, …). Všeč mi je, da me strežejo “od spredaj in od zadaj”, da si vzameš čas zase in da lenariš in uživaš. 🙂

Kateri tip potovanj ali počitnic vam je všeč in ob katerih priložnostih (ali raje ležite na plaži ali bolj ljubite aktivne počitnice, kampiranje, …)?
V vsakem primeru, če združim eno z drugim, mi je najbolj fajn. Na dopust grem predvsem zato, da si spočijem in si hkrati ogledam še kakšno znamenitost na destinaciji. Poležavanja ob morju ne maram, prav tako pa  intenzivno ne  športam, ker sem preveč aktiven že med letom (me osebni trener preveč matra). 🙂

Kam najraje potujete (katere destinacije) in s kakšnim namenom? Imate morda kakšno stalno priljubljeno destinacijo, kamor se vedno znova vračate?
Sedaj, ko imam otroka, potujemo raje kam bliže, npr. na Hrvaško. So pa določeni kraji, ki so naredili name poseben vtis (Korčula – poročno potovanje, Kanarski otoki, Turčija). Na vsako destinacijo in deželo me vežejo določeni spomini, nostalgija. Nikoli se ne vračam v isti kraj, ker želim vedno odkrivati in videti nekaj novega.

Kako pogosto potujete in za koliko časa? 
Maksimalno teden do dva, to je največ, kar smo odsotni od doma. Meni je en teden čisto dovolj, da si spočijem. Vendar si otroci in žena želijo več. Na eni destinaciji se zadržimo največ en teden in potem gremo še kam drugam. Radi imamo razgiban dopust.

 

Kdaj si privoščite dopust? Glede na to, da ste precej zasedeni zaradi koncertov, ali vam uspe na dopust v poletnih mesecih?
Zaradi velikega zanimanja za moje nastope in aktivnosti, si poleti skorajda ne moremo privoščiti dopusta. Zato gremo na dopust prvi ali drugi teden šolskih počitnic (konec junija), ker se takrat začne festival Lent in se izognemo gneči, ki je takrat v centru Maribora (ker živimo v centru). Po navadi gremo najprej na morje za kak teden, nato pa še v gore.
Kje ste bili na dopustu lansko leto in kako je bilo?
Bilo smo v Novigradu, kjer smo strašno uživali. Vse je bilo super. Sem velik gurman in ponavadi izberemo hotel s 5*, da preizkusimo vse kulinarične dobrote, pogosto pa jemo tudi zunaj, da spoznavamo okoliške gostilne, restavracije in specialitete. Skratka, da poizkusimo vse.
Imate morda že izbrano destinacijo za naslednje potovanje?
Sedaj, ko imamo otroka, smo se pogovarjali o tem, da bi prečesali Slovenijo – od Krasa, Gorenjske, Štajerske, … v vsakem primeru pa se bomo ustavili tudi na morju. Imam ga zelo rad, sprehodi ob morju me vrnejo v davno otroštvo, ko smo hodili vsako leto s starši in starimi starši na morje. Bilo je skromno, a zelo prijetno in na tiste čase me vežejo tudi zelo lepi spomini.
Katera prevozna sredstva uporabljate?
Največkrat avto ali letalo, odvisno, kam gremo. V avtu se počutim kar varnega, čeprav je potrebno voziti zelo previdno. Glavna prednost je ta, da se lahko ustaviš, kjer hočeš, in si ogledaš kako znamenitost.
Ali si dopust organizirate sami ali preko kakše agencije?
Nikoli sam. Vedno sem izbral dopust preko agencije, ker se tako počutim bolj varnega. Fajn se mi zdi, če je na voljo kdo, na katerega se lahko obrneš, če gre kaj narobe, zato vedno potujemo z agencijo.

 

Kje se informirate glede potovanj?
Največ na internetu. Pogledam, kaj kdo nudi, kaj se dogaja, obvezno fotografije in cene. Hvala bogu da obstaja internet, kjer je vse na dosegu roke in lahko tam poizvedujem, kadar želim.

Kaj mislite o rezervacijah preko spleta?
Nikoli nisem tega prakticiral in nikoli ne bom. Slišal sem mnogo zgodbic o tem, da je to, kar ponujajo ljudje na spletu, daleč od realnosti. Ne zaupam, raje urejam vse osebno.

Ali ste že obiskali nudistično plažo?
Kot najstniki smo le kukali na nudistične plaže 🙂 Všeč mi je, da so urejene, da omogočajo zasebnost, da se lahko tisti, ki želijo malo drugače uživati, sončijo in kopajo. V tem ne vidim nič slabega, pozdravljam to. So pa koristniki na žalost malenkost diskriminirani. Vesel sem, da so te plaže ločene, da npr. otroci, če tega niso vajeni, ne gledajo. Nimam pa nič proti takim plažam. Kar se pa tiče obiska pa nikoli ne reci nikoli, morda pa kdaj … 🙂

Se ukvarjate s kakšnim športom oz. drugo aktivnostjo na potovanjih (surfanje, kajtanje, potapljanje, plavanje, tek, kolesarjenje)?
Kolesarim in rad se sprehajam. Na Korčuli sem se učil tudi potapljati. Moram reči, da je bila to zelo zanimiva izkušnja, ki bi jo rad še ponovil. Intenzivnih aktivnosti ne  ne prakticiram, ker se želim na potovanju predvsem spočiti in odklopiti.

Katere so tiste stvari, ki v vaši prtljagi nikoli ne manjkajo? 
Zobna ščetka, glavnik, osebni dokumenti in oblačila za vse priložnosti (tako športna, kot elegantna …).

Katera je najbolj neumna stvar, ki ste jo vzeli s seboj na pot?
🙂 Vzel sem dva mobilna telefona na potovanje, sicer ne vem, zakaj, mogoče sem mislil, da mi bo eden padel v vodo :), a nisem potreboval niti enega.

Katero potovanje je bilo najslabše do sedaj? Kaj je botrovalo slabi izkušnji?
Najslabše počitnikovanje je bilo kampiranje s prijatelji v Luciji. Šotor, ki ga nisem znal niti postaviti, so mi  prijatelji pomagali postaviti, vendar je kasneje vseeno razpadel, saj se je razdivjala nevihta. Bil sem premočen. Odločal sem se, kaj narediti, ali ostati ali s vrniti domov … Ne bodo me več videli v kampu 🙂

Za katero potovanje lahko rečete, da je bilo najboljše do sedaj? Po čem ste si to potovanje najbolj zapomnili? Kaj vas je tam tako očaralo?
Do zdaj mi je ostala Turčija v najlepšem spominu. Mogoče zaradi tega, ker smo spoznali tudi slovensko družino, s katero smo bili skupaj v hotelu. Potem smo hodili skupaj na plažo, na predstave, se družili … Zelo dobra pa je bila tudi animacija, ki so jo pripravili v hotelu. Njihov način komuniciranja s turisti se mi zdi fajn, saj se čisto posvetijo gostom. Pripravljeni so pomagati turistom, nič ti ne manjka v hotelu. Predstavijo ti njihovo kulturo in običaje, celo kamele ti pripeljejo v hotel. To so bile res počitnice, ki so mi ostale v lepem spominu in verjamem, da se bomo z družino še vrnili tja.

Ste imeli kakšne avanture (mogoče v mladih letih) na potovanjih?
Lahko rečem, da so bile ljubezni, ki so se dogajale, skrite strasti … Gre za nedolžne ljubezni, ki so potem trajale tudi po dopustih preko pisem (pisali smo si pisma in pošiljali fotografije). To je bilo v najstniških letih, gre za bolj otroško romantične zgodbe kot za avanturistične.  Nanje imam lepe spomine. 🙂

Kateri je najbolj smešen pripetljaj z vaših potovanj?

To, da smo na Korčulo potovali s 3 prevoznimi sredstvi. Odločili smo se, da tja zaradi oddaljenosti letimo z letalom, ker smo nameravali hitreje prispeti. Vendar smo nato potovali najprej z avtobusom, nato z letalom in na koncu še z ladjo. Prevozna sredstva so čisto zatajila in je potovanje trajalo zelo dolgo. Zato smo se pritožili in nazaj grede izbrali le avtobus, da smo se lahko vrnili z enim prevoznim sredstvom in da ni bilo nepotrebnega presedanja. Koristili smo torej vse prevozna sredstva, razen vlaka, zato ima to potovanje malo negativen prizvok (predvsem zaradi trajanja), drugače pa je bil sam dopust na Korčuli super.

Kaj najraje jeste in pijete na počitnicah? Si privoščite tudi kakšen kozarček alkohola?
Radi poskušamo tradicionalne jedi krajev, kjer bivamo. Če jih pripravi kak domačin, je toliko boljše, drugače pa se v hotelih in restavracijah tudi vedno najde kaj tradicionalnega. Poizkusimo prav vse in potem ugotavljamo, ali je okusno ali ne. Vedno najraje jemo to, kar nam ponujajo domačini, in spijemo tudi kakšno izbrano kapljico. Če smo v Istri, je obvezno vsak dan pri kosilu tudi vino.
Kako potekajo trenutno vaše aktivnosti?
Poskušal sem se distancirati od glasbenih odrov in medijev sedaj, ko imam sina Tiara. Potem pa se spet oglasi, kot nek klic narave, ponoven klic na delo. Mediji in oboževalci me potrebujejo, ogromno je povpraševanja po meni. Malo sem se naveličal in se želel umakniti, vendar je še vedno zanimanje za velikega Damjana Murka, za fenomen in vse, kar smo ustvarili. Dela je veliko, saj je ogromno povpraševanja in nastopov. Plošč ne bomo izdajali, ker se ne splača.
Za konec vam svetujem še, da se pred potovanjem dobro pozanimate, kam potujete,  s katero agencijo ter živite svoje življenje in ne sosedovega!Če želite, lahko všečkate tudi njegovo fb stran ali si preberete več informacij in zanimivosti na njegovi spletni strani.
Intervju napisal: Jan Janžekovič

Komentirajte!

Kaj menite glede Damjanovih dogodivščin in navad? Katero destinacijo mu svetujete za naslednje potovanje, dopust? Mu želite kaj sporočiti?