Barcelona

Barcelona je glavno in največje mesto v Kataloniji. To čudovito mesto ima vse tisto, kar krasi vsa znana evropska mesta, hkrati pa ima mesto mediteransko dušo in španski temperament. Ker Barcelona leži ob morju, ima že od nekdaj tudi pomembno strateško lego. Mesto je tako tudi simbol blaginje, njene znamenitosti pa vsako leto privabijo v mesto okoli 10 milijonov turistov.

Na plažah v Barceloni sonce zagotavlja sprostitev v dolgih obdobjih prijetnega toplega vremena. Obrežje, ki se razteza od Montjuica do okraja Barceloneta, daje mestu posebej močan mediteranski značaj. Soseščina Barceloneta je znana po svojih številnih restavracijah in nočnih klubih vzdolž obale. Plaža Barceloneta je bila leta 2005 izglasovana za najboljšo urbano plažo na svetu in tretja najboljša plaža nasploh, v izboru “najboljših svetovnih plaž” Discovery Channela. Na drugi strani  je jedro mesta osredotočeno okoli Ciutat Vella (“Staro mesto”) in predstavlja užitek za tiste, ki želijo izkusiti resnični utrip Barcelone.

Barcelono je s svojimi deli močno zaznamoval arhitekt Antonio Gaudí. Gaudí, ki je živel od leta 1852 do 1926, predstavlja enega najpomembnejših arhitektov svojega časa. Ena najbolj prepoznavnih Gaudíjevih zgradb je La Pedrera oz. Casa Milà. Neobičajne linije zgradbe so razlog, da je stavba ena izmed najbolj ikoničnih podob Barcelone. Več podrobnosti o stavbi boste našli v spodnjem posnetku.

Dve Gaudíjevi deli, ki si jih ogleda vsak obiskovalec Barcelone, pa sta zagotovo Sagrada Familia in Park Güell. Edinstven Park Güell je bil  leta 1984 uvrščen na seznam Unescove svetovne dediščine. Sagrada Familia je ena od španskih najbolj obiskanih turističnih znamenitosti  in hkrati ena izmed najbolj znanih stavb na svetu, čeprav sploh še ni končana.  Zgradba je projekt, na katerem je Antonio Gaudí delal več kot 40 let, vse do svoje smrti leta 1926. Gradnja katedrale se je začela leta 1882, med špansko državljansko vojno leta 1936 pa so dele stavbe uničili hkrati z njegovimi načrti. Kasnejše in tudi današnje nadaljevanje gradnje temelji na rekonstrukciji Gaudíjevih načrtov. Stavba naj bi bila dokončana leta 2026, kar sovpada s stoletnico smrti Antonia Gaudíja.

Več pa izveste v oddaji Čarobna mesta sveta na programu Planet Earth v soboto ob 17:10.

Picture

Mirjam Kimovec

Komentirajte!