Kako pripraviti vozilo na zimske razmere?

Kako pripraviti vozilo za zimske razmere?

Ne pozabite na zimske pnevmatike, zimsko tekočino za pranje stekla, strgalo za led ali razpršilo za odmrzovanje, stanje akumulatorja, metlic brisalcev in osvetlitve.

Zimska tekočina za pranje stekla

 

Pozimi poskrbite, da bo v posodi za tekočino vedno dovolj tekočine za pranje stekla z dovolj nizkim lediščem, ki bo preprečilo zamrzovanje na vetrobranskem steklu. S tem boste naredili uslugo tudi metlicam brisalcev, saj je zimska tekočina narejena tako, da čim bolje neguje občutljivo gumico. Zimsko tekočino lahko tudi razredčite z vodo, vendar bodite pri tem previdni –  razredčena tekočina lahko v zimskih nočeh zamrzne.

Zimske pnevmatike

V zimskih razmerah so zimske pnevmatike najboljša in najbolj varna izbira. Ne čakajte, da vas presenetijo nizke temperature in sneg na cesti. Pravočasno se odločite za nakup novih zimskih pnevmatik. Tekalna površina letne pnevmatike pri temperaturah, nižjih od 7ºC, otrdi. To povzroča slabši oprijem pnevmatike na cestišču, kar vpliva na daljšo zavorno pot vozila. V nasprotju z letnimi, tekalna površina zimskih pnevmatik pri nizkih temperaturah ostane mehka in zagotavlja boljši oprijem.

Značilnosti zimskih pnevmatik so poleg večje mehkosti tekalne površine v primerjavi z letnimi pnevmatikami še:

  • manjša aktivna površina dezena tekalne površine,
  • večje število lamel – zarez v blokih tekalne površine in
  • posebna zmes tekalne površine z dodatkom silike nove generacije, ki zagotavlja boljši oprijem na mokrem cestišču ter manjši kotalni upor, kar ugodno vpliva na porabo goriva.
  • Preverite rezultate testiranj in se odločite za dobre zimske gume.

Posebna ugodnost za bralce Potnik.si: KUPON za 10% popust za alu platišča >>

Strgalo za led in razpršilo za odmrzovanje

Nikar ne pričakajte zime z neprimernimi pripomočki za odstranjevanje ledu in snega. Med zimsko opremo tako sodi strgalo za led ali razpršilo za odmrzovanje, da boste čim lažje odstranili led na vetrobranskem steklu – zamrznjeno vetrobransko steklo zelo hitro obrabi gumico metlic brisalcev. Ne pozabite tudi na omelo, s katerim boste z lahkoto odstranili sveže zapadli sneg s svojega vozila. Vožnja z zamrznjenim vetrobranskim steklom, ki zmanjšuje vidljivost, ali z zasneženim vozilom je nevarna, poleg tega pa vas zaradi tega lahko tudi oglobijo.

Stanje akumulatorja

Povprečna življenjska doba akumulatorja je okoli 4 leta, pri vozilih z veliko zahtevne elektronske opreme pa je lahko tudi krajša. Akumulator je obremenjen tako poleti, ko se ob višjih temperaturah hitreje prazni, kot tudi pozimi, ko vozilo vžigate pri nizkih temperaturah. Preverite stanje akumulatorja na servisui in ga pravočasno zamenjajte. Naj vas ne pusti na cedilu, ko to najmanj pričakujete.

 

Posebna ugodnost za bralce Potnik.si: KUPON za brezplačni pregled akumulatorja>>
                                                              KUPON za 10% popust na menjavo aklumulatorja>>

Stanje metlic brisalcev

Metlice brisalcev je potrebno zamenjati vsako leto, saj je njihova brisalna površina izdelana iz naravnega kavčuka, ta pa je izpostavljen celi vrsti vremenskih dejavnikov, ki vplivajo na njihovo delovanje. Metlice brisalcev vam bodo tudi v slabših vremenskih razmerah zagotovile dobro vidljivost, zato bodite pozorni na njihovo stanje in jih redno menjajte.

Stanje osvetlitve vozila

Krajši dnevi, več vožnje v mraku in temi ter mokro cestišče, ki za vozili dviguje rosno meglo, so glavni razlogi, zakaj morajo vsa svetlobna telesa vašega vozila pravilno delovati. Preverite stanje žarnic v svetlobnih telesih in jih po potrebi takoj zamenjajte. Tako boste vi bolje videli, pa tudi drugi udeleženci v prometu vas bodo prej opazili. Vidno je varno!

Dodatna oprema

Olajšajte si odhod na počitnice z dodatno opremo. Tako boste z lahkoto s seboj odpeljali smuče cele družine in ostalo prtljago ter se ob tem tudi udobno in varno pripeljali do cilja.

Pozimi imejte v vozilu vedno tudi snežne verige, saj vas lahko sneg preseneti kadarkoli.

Notranjost vozila pa opremite z originalnimi gumijastimi tepihi s privzdignjenim robom, ki z lahkoto zadržijo sneg, vlago in vso nesnago, da vam ne umaže vozila.

Na pregled oz. obisk servisa Renault se lahko naročite tukaj.
Več o vzdrževanju vozila si preberite tukaj.
Pišite nam na info@renault.si! Z veseljem vam bomo odgovorili na vaše vprašanje.

Strokovnjaki Renault Slovenija dajejo koristne nasvete bralcem revije Potnik.si
Renault podarja bralcem Potnik.si posebne ugodnosti. Natisnite si kupone in jih prinesite na servis Renault:

Želite biti informirani o novostih in akcijah Renault?

Prijavite se

PicturePicturePicturePicture