TEDxLjubljana

Kako smo polepšali Ljubljano​ – TEDxLjubljana, Maša Cvetko

​Maša Cvetko je članica arhitekturne skupine ProstoRož, ki s svojimi kreativnimi idejami oživlja javne prostore. Tako doma kot v tujini uspešno dokazuje, da lahko z minimalnimi sredstvi in drobnimi posegi v okolje bistveno pripomoremo k oblikovanju prijetnega in sproščenega mesta ter revitalizaciji urbanih površin.

Barcelona kot inspiracija
​Leta 2000 je Maša odšla med študijem v Barcelono in v tem času je spremenila pogled na arhitekturo. Eden izmed njenih prvih nakupov v Barceloni je bilo staro kolo, s katerim je raziskovala celotno mesto. Domačini so se ji čudili, saj takrat ni bilo veliko kolesarjev v mestu, so ji pa povedali, da imajo ob ulici Diagonal že kolesarsko stezo, po kateri se bo lahko vozila.
Ker se je izredno dobro počutila v mestu, se je začela spraševati, le kaj vpliva na njeno počutje v tem mestu. Opazila je, da jo nadvse navdušujejo drobni detajli, kot je na primer oglašanje galebov ali vonj pomaranč na ulici. Ker je Barcelona zelo raznoliko mesto, ji vsekakor ni bilo dolgčas. Najbolj je pritegnil njeno občudovanje ponos prebivalcev na svoje mesto. Zaradi tega občudovanja se je naučila, da je mesto kot živo bitje, v katerem se prepleta telo in nekaj, kar ga dela živega in s tem posebnega.
Rojstvo ProstoRož
​​Takoj ko se je vrnila v Ljubljano, je začela razmišljati, le kaj manjka temu mestu, saj ima tudi Ljubljana kup zanimivih prostorov in ambientov. Verjetno se takrat tega nismo zavedali, kaj imamo, zato smo enostavno pozabili nanje, kar se je tudi čutilo v zraku. Kmalu za tem, se je Maša pogovarjala z dvema prijateljicama s fakultete, Ano in Alenko, s katerima je tuhtala, kaj bi lahko naredile, da bi to ozračje spremenile. Tako so se strinjale, da bi za začetek že bilo dovolj, da bi ljudi osveščale o tem problemu. Iz tega je nato nastal njihov prvi projekt ProstoRož in na podlagi tega je skupina tudi prevzela to ime.
Picture
Majhen vložek za velik učinek
​​Ekipa je snovala nove ideje pri Maši, kjer so ustvarjale fotomontaže raznih prostorov v Ljubljani. Na prvi pogled so delovale zanimivo in so menile, da bi lahko pritegnile pozornost. S temi fotomontažami so že naslednji teden odšle na mestno občino v Ljubljani po dodatne informacije o možnosti realiziranja tega projekta. Po šestih mesecih pridobivanja potrebnih papirjev in sponzorstev so tako 11 fotomontaž tudi uspele realizirati. S tem so želele pokazati, da lahko tudi z minimalnim vložkom prostore narediš privlačne in funkcionalne, ter hkrati pripomoreš k izboljšanju skupnosti.
Nova priložnost za park Tivoli
Prvi projekt je obrodil sadove in jim dal toliko zagona, da so v naslednjih letih nadaljevale s svojo misijo. Želele so pokazati, da se prostore lahko zelo hitro preuredi. Predvsem pa so opazovale, kako ljudje sprejemajo te spremembe v okolju. Velikokrat so bili ljudje navdušeni, vendar, ko so prostor spremenili nazaj v obstoječega, je bilo ponovno vse po starem. Z letom 2010 so začele s projektom park Tabor. Prostor je bil včasih zelo pomemben, predvsem zaradi športnega društva Tabor, vendar je po nekaj letih pristal v slabem stanju. Za pomoč so prosili domačine. Prejeli so ogromno idej in pobud za dogodke, ki so jih kasneje tudi začeli prirejati. Tako je v parku po treh letih nastala prava velika skupnost, kjer so se ljudje družili in zabavali.
Picture
​Več o projektu si oglejte v spodnjem posnetku:

Tega se ne da!
Picture
Park Tabor 2010- 2012

V okviru ProstoRoža je v desetih letih bilo ogromno delovnih akcij in dogodkov. Prav tako v zadnjem času veliko sodelujejo z lokalnimi skupnostmi, saj opažajo, da je problem predvsem v tem, da ne najdejo informacije na enem mestu in zaradi tega umre veliko dobrih idej. Maša Cvetko v TEDx govoru pravi, če iskreno verjameš v idejo, jo izpelji kljub raznoraznim zakonom. Ker se zakoni že toliko let niso spremenili, je eden izmed najljubših stavkov odločevalcev: »Tega se ne da!«. Ker so verjeli v idejo, so postavili lučke v parku Tabor. In ker je postavljanje česarkoli v drevesa strogo prepovedano, so uspeli prepričati občino, da gre samo za novoletno okrasitev, ki je potem trajala celi dve leti.

Ljubljana v desetih letih
​​Mašo so vprašali, kje vidi Ljubljano v obdobju desetih let? Maša odgovarja, da se je Ljubljana spremenila samo v centru, vendar se je pa marsikaj spremenilo tudi v glavah ljudi, ki so zagnani in pripravljeni ukrepati, da nam bo vsem lepše in bolje v skupnem prostoru. »Če bomo tako zagnani in optimistični tudi čez deset let, se bodo tudi Španci lahko nekaj naučili od nas.”
Komentirajte!
Kaj menite o predstavljenem projektu?