Grossarltal na Solnograškem – smučarski užitki z zgodbo

Grossarl je avstrijska vasica z nekaj manj kot 4000 prebivalci približno 30 km zahodno od Slovencem bolj znanega smučišča Flachau. Vas leži v po njej poimenovani gorski dolini Grossarltal, ki se zajeda v osrčje visokih Tur in tamkajšnjega nacionalnega parka. Obdana z dvatisočaki ima tudi smučišče, ki pri hitrem preverjanju na Googlovih zemljevidih ne naredi posebnega vtisa, še zlasti ne v primerjavi s prej omenjenim bližnjim Flachauom.

Tudi gorskih dolin, obdanih z dvatisočaki, naši severni sosedi ne manjka. Če niste ravno smučarski zanesenjak, ki želi preveriti vsa dosegljiva smučišča, se torej postavi vprašanje, zakaj bi za počitnice izbrali prav Grossarltal. Za to, da dobite odgovor, se morate poglobiti v podrobnosti, predvsem pa Grossarltal doživeti. Celotna zgodba, ki jo domačini radi delijo z obiskovalci, je posebna in navdihujoča.

Zimsko-poletni turistični biser

Ob podatku, da nudi približno 3800 prebivalcev Grossarltala kar 4700 prenočišč, človek sprva pomisli, da gre za navaden izrazito turističen kraj. Zdajšnje spoštovanja vredne turistične zmogljivosti imajo sicer kar dolgo zgodbo, ki sega v začetek prejšnjega stoletja, ko se je kraj začel pojavljati na turističnih zemljevidih kot destinacija za dolgotrajna poletna letovanja meščanov v mirnem in zdravem okolju gora. Šele v šestdesetih letih so se domačini odločili, da želijo turistično ponudbo razširiti tudi v zimski čas in so zgradili prvo vlečnico.

Postopoma so do devetdesetih let dograjevali smučarsko infrastrukturo do vrha gore, iz vzporedne doline pa so se prav tako proti vrhu vzpenjali iz Badgesteina. Nato so na vrhu infrastrukturi obeh strani gora povezali in tako ustvarili obširno smučarsko področje, ki danes obsega okrog 70 km prog vseh težavnostnih stopenj. Večina prog je zelo širokih. Vsaj ob vrhu gore se ob teptanih progah raztezajo izjemno široka področja, kjer je mogoče smučati po grbinah tudi izven urejenih prog.

Otroci in mladina se lahko zabavajo v dveh snežnih parkih različnih zahtevnosti. Večina težjih prog ima vzporedne obvozne modre proge, ki omogočajo skupno smučanje, prilagojeno različnemu znanju in zmožnostim, tudi družinam, ali po znanju heterogenim skupinam. Izpostaviti velja nov otroški smučarski park ob robu vasi Grossarl, ki je namenjen najmlajšim, z otroškim trakom, igrali in vlečnico, idealno za prve zavoje na snegu in igro, z brezplačno uporabo za vse, tudi za starše oziroma spremljevalce. Tako so se v turistični zvezi Grossarltala odločili predvsem zaradi domačinov. Ni skrbi, da Grossarltal s svojimi naravnimi danostmi in tudi z načrtnim razvojem infrastrukture lahko pozimi ponudi ogromno vsem generacijam.

Kaj pa poleti? Podatki kažejo, da Grossarltal ustvari poleti enako število nočitev kot pozimi. Načrtno so se sicer odločili, da ne bodo vstopil v tekmo s sosednjimi dolinami, ki turiste množično privabljajo z različnimi dogodki, ponudbo turističnih kartic, muzeji, zabaviščnimi parki in podobnim. Prepričani so, da k njim ljudje prihajajo predvsem zaradi lepote narave in tišine. Zato je glavna poletna dejavnost obiskovalcev pohodništvo in preživljanje časa aktivno v naravi.

Ob preštevilnih pohodniških poteh po dolini in na vrhove gre morda izpostaviti krožno romarsko pot med dvanajstimi kapelicami. Za dolino Grossarltal so sicer najbolj značilne planšarije (Valley of Alpine huts), ki so postavljene ob izhodiščih in v zatrepih dolinic, ki se odcepljajo vzdolž glavne doline. Z začetnih 27 koč je danes njihovo število naraslo že na 40, v vsaki od njih pa lahko dobite hrano, ki jo pripravijo iz domačih pridelkov. Njihovi lastniki in upravljavci so domačini in lastniki zemljišč, ki so prav zato voljni dati v uporabo zasebne ceste za gorsko kolesarjenje. Skupno se lahko pohvalijo z 200 km poti, namenjenih za gorsko kolesarjenje. V hotelih vam bodo ob vsej potrebni opremi ponudili tudi tečaje plezanja za vse starosti, vodene gorniške izlete in še kaj bi se našlo.

Hotel Nesslerhof

Grossarltal ima glede na velikost kraja veliko število hotelov, zlasti tistih več- zvezdičnih. Hotel Nesslerhof, ki nosi štiri zvezdice in oznako Superior, gradi celotno podobo na stiku z okoljem in naravo in sodi v skupino butičnih lifestyle hotelov. Vsak od njih je na svoj način poseben, privlačen, izjemen in moderen. Obenem pa je majhen, zagotavlja zasebnost in ponuja vrhunsko udobje. Zato je tudi bivanje v njih posebno doživetje.

Hrana se res trudi biti čim bolj »0 km«, oprema prostorov je iz naravnih materialov, ki pa daje občutek udobja, je lepa in sodobna. Hotel je bil postavljen v enem letu, lastniki pa so izhajali iz lastnih predstav o idealnem prostoru za preživljanje počitnic. Lastnika sta si zamislila prostor, ki bi bil s širokimi steklenimi stenami odprt navzven v naravo, ki bi zagotavljal prijaznost telesu in duši v prostornem wellnessu in fitnesu, ki bi skrbel za gurmanske užitke z dobro hrano in pijačo ter zagotavljal dobro počutje tudi družinam z majhnimi otroki.

Od postavitve leta 2011 so hotel še štirikrat dograjevali, ponudbo pa neprenehoma dopolnjujejo. Lastnica hotela vsak ponedeljek prireja večerjo, na kateri gostje povejo, kaj bi si še želeli kot dodatno ponudbo. Na njihovo pobudo so tako zgradili kar bazen. In gostje znajo to ceniti, ker se hotel lahko na letni ravni pohvali z 80% zasedenostjo. Zaradi izjemnega wellnessa privablja goste namreč tudi v sicer mrtvi sezoni.

Smučarsko področje Ski amade

Grossarltal je ena od petih večjih smučarskih destinacij, ki se združujejo v skupino Ski amade: Salzburger Sportwelt, Schladming-Dachstein, Gastein, Hochkonig in Grossarl. Z isto smučarsko karto torej lahko smučate na kateremkoli od njih. Le z enodnevno bo šlo težko! Vsaka od destinacij namreč nadalje združuje večja središča na svojem področju. Skupaj gre za največjo avstrijsko smučarsko področje, ki obsega 760 km smučarskih prog vseh zahtevnosti. Umetno zasneževanje je zajamčeno na 90% prog, kar vam zagotavlja, da boste, ne glede na snežne padavine, zanesljivo lahko smučali.

Zanimivo je, da cena umetnega zasneževanja predstavlja skoraj 25% dnevne cene smučarske vozovnice. Pri rezervaciji nastanitev se ne zanašajte na velikanske namestitvene kapacitete, ki se bližajo 100 000 posteljam za goste, ker se lahko pohvalijo z njihovo izjemno zasedenostjo, ki se v visoki sezoni bliža polni.

Področje Ski amade posveča posebno pozornost tudi gostinski ponudbi na smučiščih. Skupno 260 smučarskih koč, ki sta jim skupna značilen alpski videz in oprema, ponuja jedilnike, ki so podobni tistim z bližnjih avstrijskih smučišč in na katerih praviloma ne manjka kvašen cmok z vaniljevo kremo. Med njimi pa je tudi 26 certificiranih koč smučarskega in vinskega užitka, ki slovijo po posebni ponudbi avstrijskih vin in regionalnih jedi visoke kakovosti. V zadnjem obdobju so namreč pričeli s ciljno promocijo vinske ponudbe, da bi zmanjšali uživanje žganih pijač med smučarji.

Da se boste pri iskanju gostinske ponudbe na prostranih smučiščih lažje znašli, vam bo v pomoč aplikacija digitalni “Digital app ‘Ski amadé Guide’ ”, ki vam lahko pomaga tudi pri iskanju vseh ostalih informacij, potrebnih pred smučanjem in med njim.

Da bi dodatno privabili smučarje, pripravljajo številne akcije in prireditve. Cenovnih ugodnosti so v času nižje sezone deležni starejši od 60 let, ženske, družine, otroci. Ob sobotah in nedeljah je cena vozovnice nižja za 35% za vse otroke in mladostnike.

Med vrhunske dogodke sodijo smučarske tekme svetovnega pokala v Flachauu, Zauchenseeju in Schladmingu ter deskarska v Badgasteinu. Za vse obiskovalce organizirajo tekmovanje v najprivlačnejših skokih v snežnih parkih, odbojko na snegu in različne glasbene ter zabavne prireditve, kakršen je srečelov z iskanjem v sneg zakopanih steklenic z dobitki na smučišču v Grossarltalu. Organizirajo pa tudi dogodke za dušo. Eden takih je npr. Skikiriki, ko se lahko zgodaj zjutraj v Grossarltalu zapeljete z gondolo na vrh gore, uživate ob sončnem vzhodu, si privoščite uro smučanja po sveže zglajenih progah in jutro zaključite z zajtrkom v koči na smučišču!

Težko boste preživeli teden smučanja na kateremkoli od področij Ski amade, ne da bi se zgodilo kaj zabavnega. Sicer pa je veselje do zabav in socialnih aktivnosti po zaključenem smučarskem dnevu, včasih pa že kar vmes, na tem področju veliko in če ne boste omagali pri lovu na rekord v presmučanih višinskih metrih, boste z lahkoto našli kočo, ki vam zagotavlja razgreti Apres-ski v kratkih rokavih in hlačah.

Za slovenske smučarje je destinacija Ski amade privlačna tudi zaradi bližine. Iz Ljubljane do Flachaua, kjer lahko najbliže kupimo smučarsko vozovnico, veljavno za vseh 25 središč, pridemo v dobrih dveh urah, tako da lahko ob ne pretirano zgodnjem vstajanju ulovite sveže zratrakirane proge. Naslednje smučarske dni pa lahko preživite na katerem od naslednjih smučišč te skupine. Še bolje, vsak dan drugje!

Navdušujoče lokalno okolje z vizijo razvoja

Tesna, vendar spoštljiva prepletenost življenja vseh prebivalcev Grossarltala s turističnim utripom v njem je res navdušujoča. Lastniki hotelov in ostalih turističnih objektov so praviloma domačini, zato je njihov interes ne le kratkotrajni dobiček, pač pa dolgoročni razvoj celotne lokalne skupnosti. Zato so vsi pripravljeni potrpežljivo iskati kompromise in rešitve. Lastnica hotela Nesslerhof, Tina Neudegger, je povedala, da so se npr. lastniki treh hotelov povezali in skupaj postavili mesnico, ki jih zdaj oskrbuje z lokalnim mesom in mesnimi izdelki.

Prav tako so podprli gospo, ki se je lotila predelave mleka, in jih danes oskrbuje z lokalnimi siri ter mlečnimi izdelki. Enako velja za pekovske izdelke, marmelade, sadje in zelenjavo. Na vprašanje, kaj to zanje pomeni finančno, je brez oklevanja priznala, da je nedvomno dražje. Vendar je poudarila, da ni vse v dobičku in da želijo, da se kraj razvija v dobro vseh, dobiček pa se porazdeli. Lastnikom nastanitev ter vsem ostalim, ki živijo od turizma, je prav tako samoumevno, da je smučarska infrastruktura predpogoj za njihov obstoj in ne pričakujejo, da jim jo bo kdo postavil in vzdrževal. Zato so skupaj pripravljeni na nekaj deset-milijonske investicije, ki so dolgoročno bistvene za razvoj turizma.

Še en lep primer iskanja vzdržnega sobivanja je otvoritev smučarske sezone, dogodek, ki je pomemben za vsa smučarska središča. Thomas Wirnsperger, direktor Turistične zveze Grossarltala, je povedal, da je bila prvotna zamisel priprava rock koncerta in veselice po zgledu sosednjih centrov. Ker gre za hrupen dogodek, ki ga navadno spremlja tudi pijančevanje, so mu domačini ostro nasprotovali. Zanje je bilo nesprejemljivo, da bi tak dogodek umestili v advent, ki je vendar čas razmisleka in duhovne umiritve. In tako so po začetni jezi vendar začeli organizirati tradicionalni božični sejem, na katerem ponudbo lokalnih izdelkov in dobrot (trdnih in tekočih) spremljajo nastopi tradicionalnih lokalnih glasbenih izvajalcev. Dogodek se je prijel in je izjemno dobro obiskan, tudi kadar ni snega!

Ko se pogovarjaš z domačini, ki jim turizem ključno določa način življenja, te preseneti umirjena gotovost, da gredo po pravi poti. Enotno prepričanje, da mora biti razvoj turizma podrejen interesu lokalne skupnosti, obenem pa neponarejena prijaznost, kažeta, da so res ubrali pravo pot. Na vprašanje, kako se bo turizem razvijal v prihodnje, predsednik turistične zveze prostodušno odvrne, da rasti kapacitet ne bo, ker nenazadnje za širitev v ozki dolini niti fizično ni prostora. Bodo pa zvišali kakovost in cene, ker si množičnosti ne želijo in je ne potrebujejo. Se pa seveda zavedajo, da je razvoj turizma ključen za to, da bodo njihovi otroci tudi v prihodnje, če bodo le želeli, lahko ostali v domačem kraju in tam živeli dobro, lagodno in v sozvočju z naravo.

Vrnimo se torej k izhodiščnemu vprašanju, zakaj prav v Grossarltal. Če iščete kakovostno storitev, lepa in dobro vzdrževana smučišča, vrhunsko nastanitev, prelepo naravo in domačine, ki stremijo k sozvočju z naravo in trajnostnemu razvoju, vas pa bodo iskreno veseli, potem je to destinacija, kjer se boste počutili dobro. In še daleč vam ne bo treba!

Avtorja članka: Helena in Aleš