Vse o potovanju z vlakom

Čeprav se vlakov velikokrat, predvsem v Sloveniji, drži neprijeten sloves, je potovanje z vlakom lahko čudovit način potovanja. Za vas smo pripravili nekaj nasvetov in informacij o potovanju s tem prevoznim sredstvom. Za lažje načrtovanje potovanja z vlakom po Sloveniji si lahko ogledate zemljevid prog in druge informacije o železniškem prometu v Sloveniji. Našli boste povezave med vsemi večjimi mesti, vlaki pa večinoma vozijo po urnikih. Zamude se seveda dogajajo, tako kot tudi prvi vseh drugih prevoznih sredstvih. ​Preberite si tudi 10 razlogov, zakaj potovati z vlakom, in morda se boste na naslednje potovanje odpravili prav z njim.

Pred odhodom

​Če boste na železniško postajališče prispeli 30 minut prej, boste imeli zagotovo dovolj časa, da najdete vaš peron tudi na največjih postajah. Na manjših je dovolj že, če boste tam 10 minut pred odhodom vlaka. Za prevoz z rednimi vlaki po Evropi ni potrebna prijava na prevoz. Vse, kar potrebujete, je veljavna vozovnica in priporočljivo rezervacija sedeža. Ko ste enkrat na vlaku, poiščite prosti sedež. Seveda je najprej pomembno, da preverite, ali se nahajate v pravem razredu. Pri daljših potovanjih z vlakom so vam na voljo tudi spalne kabine, ki jih je potrebno rezervirati vnaprej. Če potujete brez vnaprej določenih sedežev, se lahko usedete kamorkoli, razen na tiste sedeže, ki so označeni kot rezervirani.

Posebne vozovnice- ​InterRail, USA Amtrak Rail Pass, Japan Rail Pass

​Vlak je čudovita rešitev, če bi si radi ogledali več držav na enem samem potovanju. V Evropi so železnice dobro urejene, med cenejšimi in bolj priljubljenimi načini potovanja so vozovnice InterRail. Vozovnice omogočajo prosto vožnjo v določenem številu izbranih dni, v obdobju veljavnosti vozovnice. Če pa bi radi zares dobro spoznali le eno državo, se lahko odločite tudi za opcijo (One Country Pass), s katero dobite vozovnico le za potovanje znotraj ene države.  Precej podobno lahko potujete tudi po Združenih državah Amerike z USA Amtrak Rail Pass, po Japonski z Japan Rail Pass, …

Prtljaga na vlaku

​Tako kot pri letalih tudi pri daljših vožnjah z vlakom  lahko prtljago pred vožnjo oddate. Količine prtljage se posebej ne omejuje, ni pa na vseh vlakih možno prevažati prtljage nestandardnih dimenzij, kot so na primer kolesa, čolni… Če ne potujete ravno s tremi polnimi kovčki, pa je veliko bolj preprosto, če prtljago odnesete s seboj na vlak. Lahko jo spravite v prostor nad sedežem, manjše kose pa imate pri sebi. Vedno jo shranite tako, da jo boste imeli na očeh. Tako kot drugje, vam nenadzorovano prtljago lahko hitro ukradejo.

Izkoristite čas, ki ga imate na vlaku

Večina današnjih vlakov je opremljena z brezžičnim internetom, tako boste lahko brezskrbno uporabljali svoje mobilne telefone, tablice ali prenosne računalnike. Prav tako boste na večini vlakov našli vtičnice, da boste lahko napolnili svoje elektronske aparate. Vseeno pa vam priporočamo, da za vsak primer vse naprave napolnite že pred odhodom. S seboj lahko vzamete dobro knjigo, križanke ali kakšno drugo vrsto zabave. Za razliko od letal, se vam ni potrebno obremenjevati z velikostjo in težo vaše prtljage, zato spakirajte, kolikor želite. Na vlak si lahko vzamete najrazličnejše dobrote, sej velja, da je hrana na vlaku dražja, kot če je predhodno kupite v trgovini.
Vlak je lahko tudi čudovit prostor za spoznavanje novih ljudi. Morda nasproti vas sedi vaš novi najboljši prijatelj ali pa vaša sorodna duša. Lahko se zapletete v prijeten pogovor s sosedom in izmenjate pretekle izkušnje s potovanj z vlakom. V nasprotnem primeru, če vam vaš sosed ni všeč, je vse veliko bolj preprosto kot pri letalu, saj se lahko presedete na drug sedež. Uživajte na poti, pred koncem pa ne pozabite dobro preveriti, na kateri postaji morate izstopiti. Najbrž res nočete, da se vam zgodi, da izstopite na napačni postaji. Preverite ime postaje, saj imajo lahko vlaki več postaj v enem kraju.
Piše: Mirjam Kimovec
Komentirajte!
Ali se radi odpravite na potovanje z vlakom?