Pestro doživetje v osrčju Nacionalnega parka Plitvičkih jezer in bližnji okolici

Tokrat smo se odpravili v Nacionalni park Plitvička jezera in si ob tem še pogledali ostale večje znamenitosti, ki jih ponuja ta prelepi del Hrvaške. Preberite si zanimivo reportažo o tem, kako smo se ob tem zabavali.

PLITVIČKA JEZERA

Glavna atrakcija oz. vrhunec našega obiska je vsekakor bil Nacionalni park Plitvička jezera. Naša želja je bila, da na najboljši možen način doživimo Plitvička jezera, ki so zares največji biser narave na tem območju. Med poletnim obiskom nas je čakalo veliko zanimivih ponudb in aktivnosti, ki jih ponuja največji in najstarejši park na Hrvaškem. Razprostira se na okrog 300 km2 površine in je že od leta 1979 na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Vse skupaj je del #PlitviceFullExperience in LikaDestination. Poletje v kombinaciji z lepoto narave je resnično zmagovalna kombinacija za odličen pobeg iz našega napornega vsakdana.

Nacionalni park Plitviška jezera ponuja obiskovalcem sedem različnih poti za ogled jezerskega sistema in štiri pohodniške poti. Park je za obiskovalce odprt skozi vse leto. Vsi obiskovalci morajo upoštevati navodila, navedena na informativnih panojih, se držati označenih poti in ne puščati sledi svojega obiska, kot so smeti, označevanje ali uničevanje narave v kakršni koli obliki.

Park je pokrit predvsem z gozdno vegetacijo, z manjšimi površinami travnikov. Najbolj privlačen del parka – jezera – pokriva nekaj manj kot 1% celotne površine parka. Park ima 16 večjih jezer, ki so poimenovana in nekaj manjših jezer, ki še nimajo imena. Spuščajo se eno v drugo in tako tvorijo velik jezerski sistem. Doživite lahko tudi prelepe slapove, ki so prava paša za oči.

HOTEL JEZERO

Po ogledu jezer smo se nastanili v Hotelu Jezero, ki se nahaja v osrednjem območju nacionalnega parka Plitvička jezera, le 300 m vstran od jezera Kozjak. Hotel je kombinacija odlične ponudbe in cenovno ugodnih storitev, ki gostom nudi sproščujoče in udobne počitnice v mirnem in prijaznem okolju. Hotel ima 210 sob in 19 apartmajev, od katerih sta dva prilagojena invalidom. Hotel vključuje restavracijo s 400 sedeži, lobby bar in kavarno, fitnes dvorano, hotelski kompleks pa nudi številne športne in rekreacijske aktivnosti.

Prijeten ambient a la carte restavracije, dopolnjen z bogato kulinarično ponudbo in izborom hrvaških vin, je idealen kraj za poslovne sprejeme, poroke, družinska in večerna druženja. Hotel Jezero je eden vodilnih kongresnih hotelov na območju Like, saj ima tudi kongresno dvorano z 250 sedeži in dve konferenčni dvorani.

BARAČEVE JAME

Po nastanitvi v hotelu smo se odpravili proti pomembni krajini in ekološkemu omrežju Natura 2000, ki se nahaja znotraj meja občine Rakovica. Od celotnega zavarovanega območja te pomembne krajine s skupno površino 5,19 km2 so najbolj znane Baračeve jame (hr. Baraćeve špilje), po katerih je zaščiteno območje dobilo tudi ime. Leta 1892 so jih prvič uredili in odprli za obiskovalce.

Po prihodu so nas na info točki prijazno postregli s kavico. Počakali smo na skupinski odhod. Obiskali smo zgornjo jamo, po kateri nas je spremljala lokalna vodička. Pred vstopom v jamo smo vsi obiskovalci dobili zaščitno čelado, ki je obvezna.

Vodička nam je povedala veliko zanimivosti in dejstev o sami jami. Pokazala nam je ostanke okostja jamskega medveda in doživeli smo tudi popolno temo, ko je ugasnila osvetlitev v jami. S tem nam je pokazala, kako so te edinstvene živalske vrste sposobne (pre)živeti v takem okolju. Med obiskom jame priporočamo bolj topla oblačila, saj je temperatura v njej okrog 9 °C.

Celotno območje vključuje redke in ogrožene habitatne tipe ter s tem povezane ogrožene in močno varovane vrste (najbolj znane vrste med njimi so netopirji; tokrat jih žal nismo opazili). V jami lahko občudujete tudi stalaktite, ki visijo od zgoraj in stalagmite, ki se dvigajo od spodaj. Ko se oba združita, nastane kapniški steber oz. stalagmat (zraste za nekaj milimetrov v 1 letu oz. za nekaj centimetrov v 1000 letih).

ADRENALINSKI PARK OGI

Po obisku jame smo se nato šli preizkusit v spretnostih in rokovanju z različnimi športnimi rekviziti v Adrenalinskem parku Ogi (hr. Adrenalin park Ogi), ki nam je ponudil več kot samo zabavo. Glavna adrenalinska atrakcija parka je vsekakor plezalna steza, ki je obdana z vrvmi, mrežami in lesenimi stebri, preko katerih se moraš prebiti. Ob tem si seveda primerno zaščiten z varnostnim pasom in čelado. Plezalna stena ima več tako imenovanih ravni – spodnjo 2,5 m višine (za manjše) in višjo – 6 m višine (za odrasle).

V adrenalinskem parku so poleg plezalne steze na voljo še druge aktivnosti:

  • streljanje z lokom,
  • streljanje z malokalibrsko pištolo (Glock),
  • streljanje z zračno puško,
  • Airsoft duel,
  • paintball polje (do 10 ljudi),
  • metanje tomahawk sekire,
  • zipline,
  • vožnja z Qaud motorji (štirikolesniki).

Skozi celotno dogajanje nas je budno spremljal prijazen vodič, tako da smo zares uživali. Po tej avanturi smo zvečer odšli v hotel…

PROZORNI KAJAKI

Naslednje jutro smo zapustili hotel in se odpravili na edinstveno izkušnjo, ko smo lahko pokukali v globino kristalno čiste reke Gacke. Prozorni kajaki (hr. Prozirni kajaci) so novost na Hrvaškem, prvi so na to idejo prišli zaradi čiste in bistre Gacke pri turistični agenciji Velebit Aktivnosti in zaradi tega so bili za projekt “Oči Gacka” nagrajeni s strani Hrvaške nacionalne turistične organizacije.

Prozoren kajak je izdelan iz posebnega materiala, ki se uporablja pri gradnji nepropustnega stekla, zaradi česar je močan, varen in stabilen. Kajak je idealen za sproščeno veslanje in raziskovanje rastlinstva in živalstva reke Gacke. V dolžino meri 3,35 m, v širino 0,86 m in ima nosilnost 230 kg. Ima dva sedeža, 2 vesli, zraven pa dobite še zaščitni jopič in po potrebi še nepremočljivo vrečo (za mobitele, denarnico in ostale osebne stvari).

Sama pot veslanja po reki Gacki oz. “pot 5 mostov” je dolga 8 km in traja nekje 2,5 ure. Med samo potjo vas spremlja raznolikost živalstva (račke, labodi…) in rastlinstva ter imate tudi možnost počitka na dokih po 2. in 3. mostu. Po potrebi (in doplačilu) pa lahko najamete seveda tudi vodiča. Obiskovalci te avanture so nezgodno zavarovani, ob prihodu pa dobijo od prijaznega osebja še pijačo dobrodošlice. Vodiči te tudi odpeljejo na začetno mesto veslanja, na koncu pa tudi nazaj na zbirno mesto.

SPOMINSKI CENTER “NIKOLA TESLA” SMILJAN

Nato smo se odpravili proti mestu Gospić, natančneje proti naselju Smiljan, kjer v želji po ohranitvi podobe in del Nikole Tesle stoji njegov spominski center, ki so ga odprli leta 2006 (ob 150-letnici rojstva tega najbolj znanega hrvaškega izumitelja vseh časov).

Spominski center “Nikola Tesla” Smiljan (hr. Memorijalni centar “Nikola Tesla” Smiljan) sestavljajo že obstoječe in na novo zgrajene stavbe. Prej obstoječi objekti so: rojstna hiša Nikole Tesle, cerkev sv. apostola Petra in Pavla, kmečka stavba (skedenj) kamnitih spomenikov in klop arhitekta Zdenka Kolaci, novo zgrajeni objekti pa so: veranda, testna postaja, multimedijski center s pripadajočim otroškim igriščem, spomenik Nikoli Tesli avtorja Mileta Blaževića, zunanji avditorij, Teslove turbine in most. Celoten spominski center Nikola Tesla se razprostira na površini 13.000 km2.

Multimedijska razstava je nameščena v Teslovi rojstni hiši, kar je bil prvi tak projekt ali pristop pri prikazu življenja znanstvenika v Republiki Hrvaški. Pritličje je posvečeno zgodovinskemu pregledu Teslovega življenja, kjer na kronološki in pregledni način obiskovalci dobijo vpogled v njegovo življenje v zvezi s sočasnimi svetovnimi dogodki, fotografijami, pisnimi dokumenti in citati iz Teslove avtobiografije “Moje ugotovitve”, skupaj z zvočno sceno in video projekcijo pa nas vrača v Teslovo otroštvo.

V pritličju Teslove hiše si lahko ogledate najstarejše fotografije hiše in vrta iz leta 1904 in vse o kasnejšem življenju in delih Nikole Tesle; od prihoda družine Tesla v Smiljan leta 1852 do njegovega rojstva 10. julija 1856 in kasnejše izobraževanje v Smiljanu, Gospiću in Karlovcu ter vse do njegove smrti 7. januarja 1943. V hiši je tudi knjižnica s knjigami o Tesli in pa “predali”, ki Nikolo opisujejo kot osebo, torej njegove vizije, obsedenosti, prijateljstva. Predali govorijo o Nikoli kot osebi, od čudaka do genija. Nekaj zanimivosti iz njegovega življenja: ni maral ravnanja z ljudmi, bal se je okužb, dotaknil bi se las drugih ljudi le pod grožnjo revolverja, odlično je govoril osem tujih jezikov, imel je težave s parkiranjem avtomobila, predvidel je celo internet (pred 100 leti!). Prijateljeval je z znanimi osebami, kot so Albert Einstein, Wilhelm Conrad Roetgen, lord Kelvin, Mark Twain, Ivan Meštrović itd.

Podstrešni prostor hiše je namenjen Teslovim izumom (indukcijski elektromotor, vrteče magnetno polje, znano kot “Kolumbijsko jajce”, Teslov transformator in Teslova turbina), spremljajo pa jih video projekcije in zvočna plat, ki dajejo občutek, da smo v Teslovem laboratoriju.

V objektu na novem območju je tudi kopija Teslovega laboratorija iz Kolorada, kjer hranijo Teslov transformator z 1.000.000 V (milijon voltov). Tukaj lahko obiskovalci v rokah držijo neonske svetilke brez kabla ali žice, in ko je transformator vklopljen, se jim v roki prižgejo oz. zasvetijo, kar je dokaz brezžičnega prenosa energije.

Multimedijski center ima prodajalno daril in multimedijsko dvorano, v kateri si lahko obiskovalci ogledajo dokumentarni film o Tesli. Zanimivo je urejeno tudi zunanje otroško igrišče, ki spominja na nekatere Teslove izume.

DRUŽINSKA DESTILARNA STILANOVA LIKA

Po obisku spominskega muzeja smo odšli proti Perušiću, natančneje v Prvan selo, na pokušino žganih pijač oz. rakije. Lika (slivovo) žganje je eden izmed izdelkov, ki je sinonim za tradicionalno proizvodnjo in na splošno ni podvržen množični industrijski proizvodnji. Poleg drugih znanih regij s teh območij (Slavonija, Bosna …) je v Liki primerno podnebje za pridelavo kakovostnih sliv (podnebje, značilnosti tal, odporne sorte sliv). Žal je s častnimi izjemami zelo malo znanih proizvajalcev liškega slivovega žganja, hkrati pa trg išče vedno bolj prepoznavne lokalne izdelke.

S krepitvijo turizma v liški regiji se povečuje možnost trženja avtohtonih izdelkov, sadnega žganja in predvsem slivovega žganja. Od začetka leta 2009 je lastnik Ivan Vlainić registrirani proizvajalec žganja iz sliv, z blagovno znamko in trženjem izdelkov v omejenih količinah na trgu v Republiki Hrvaški.

V začetku leta 2010 so pri Stilanova Lika pristopili k objektu za proizvodnjo in skladiščenje 7 vrst žganja (Šljivovica, Dunjovača, Jabokovača, Medovača, Višnjevac, Rogačica in Borovica), ki je bil urejen in opremljen v skladu z zahtevami novega zakona o trošarinah. Vse vrste žganja so pakirane v embalaži po 0.05 l, 0.2 l, 0.375 l, 0.75 l in 1-litrska kot gostinska embalaža.

Vrhunsko žganje in liker Stilanova Lika se je pojavila kot kombinacija tradicionalnih načinov pridelave in gojenja ter uporabe novih in sodobnih tehnoloških postopkov. Dokaz kakovosti so številne nagrade (številna 1.mesta in 2.mesta, zlate in srebrne medalje…), ki so si jih njihova žganja zaslužila na odmevnih domačih in tujih ocenjevanjih in sejmih (Osijek, Semeljci, Zagreb, Gospić, Beograd, Novi Sad). V okviru tradicionalne jesensko-liške razstave leta 2007 je bilo njihovo slivovo žganje prepoznano kot “izvirni spominek” Ličko-senjske županije.

Prijazen lastnik g. Drago Vlainić nam je ponudil večino vrst njihovih žganih pijač, naša ekipa pa je bila s preizkušenim več kot zadovoljna! 🙂

JAMSKI PARK GRABOVAČA

Na koncu nam je ostal še obisk jamskega parka Grabovača, ki ponuja neprecenljivo bogastvo podzemnih kraških oblik, kar je 1/4 celotnega števila zaščitenih speleoloških objektov na Hrvaškem. Grabovača je edini jamski park na Hrvaškem.

Jamski park Grabovača (hr. Pećinski park Grabovača) upravlja s tremi jamami, ki so od leta 1964 tudi geomorfološki spomeniki narave – jame Samograd, Medina in Amidža, ki so posamično zaščitene v kategoriji geomorfoloških naravnih spomenikov. V bližini so še druge jame – Velika Kozarica, Mala Kozarica, Tabakusa in Slipica jama. Poleg jam v jamskem parku Grabovača je v Perušiću še na desetine drugih jam še vedno neraziskanih. Jamski park Grabovača se nahaja v bližini pomembnih prometnih poti v Perušiću, le 2.5 km od središča mesta.

Park Grabovača kot kompleks čiste narave vam ponuja celo vrsto izkušenj in vrednot v ekološkem, znanstvenem, estetskem in izobraževalnem smislu. Park je bogat tudi s kulturno in zgodovinsko dediščino.

Samogradska jama, ki smo jo tudi obiskali, je edina turistična jama na območju parka. Vstop je dovoljen samo v spremstvu vodnika. Jama se nahaja na griču Grabovača, le 800 m stran od  prodajalne oz. info točke parka. Jama je nameščena v vrtači, v katero se vstopa po betonskih stopnicah z ograjo, sama jama pa vsebuje kamnite in ročno izdelane stopnice, stare več kot 100 let, in lesene ograje. Temperatura jame znaša povprečno 8 °C, zato so priporočena oblačila z dolgimi rokavi in ​​tesni čevlji. Jame ni mogoče obiskati v neprimernih oblačilih in obutvi zaradi premikajoče se površine (gramoz, zemlja, kamenje).

Po obisku jamskega parka smo se prijetno utrujeni in polni novih doživetij odpravili proti domu. Zelo priporočamo obisk vsake od omenjenih destinacij! 🙂

Več o Nacionalnem parku in okoliških destinacijah najdete tukaj >>.

Naša ekipa