Ferski otoki – slikovita in veličastna pokrajina

Ker se na splošno rada odpravljava na ne tako turistične destinacije, naju je pot tokrat zanesla na skupek 18 večjih in še veliko manjših otokov, ki se imenujejo Ferski otoki. Prva zanimivost, ki sva jo na srečo odkrila zadnjo sekundo ob čakanju na avtobus do letališča, je, da otočje kljub temu, da pripada Danskemu kraljestvu, ne spada v območje Evropske unije. Temu odkritju je sledil sprint nazaj v stanovanje, kjer sva na hitro vzela še najine potne liste, nato pa ponovno tekla do avtobusne postaje, kjer sva za las ujela avtobus. Ker na žalost ni direktne letalske povezave s Ferskimi otoki, sva najprej letela v Kopenhagen, kjer sva na letališču tudi prenočila. Super letališče za prenočitev, saj ima na razpolago oblazinjene klopce in je na splošno čisto in mirno, tako da je noč minila brez težav.

Britansko vreme in neverjetna pokrajina

​Ker se otočje nahaja med Islandijo in Shetlandskimi otoki (VB), naju je ob prihodu pozdravilo temu primerno vreme – dež. Kljub temu pa sva bila takoj ob izstopu iz letališke stavbe popolnoma navdušena nad pokrajino. Že na prvi pogled je bila precej »drugačna« od vsega, kar sva do tedaj videla. Okoli naju so se razprostirale zelene vzpetine, na vidiku je bil tudi prvi fjord, pozornost pa so predvsem vzbujale črne lesene hiške s travnato površino na strehi. Kasneje sva izvedela, da trava na strehi služi izrecno ogrevanju bivalnih prostorov. Ni trajalo dolgo, ko sva zagledala tudi prve ovce – prav nič niso plašne, kot je to človek morda navajen iz svoje domovine. Že takrat sva vedela, da bo to potovanje nekaj posebnega.

​Podvodni tuneli med otoki

​Po tem, ko sva uredila vse potrebno za najem avtomobila, sva se po ozkih, a dobro ohranjenih ferskih cestah odpeljala do najinega prvega AirBnB prenočišča. Pot naju je vodila z otoka Vágar (kjer se nahaja letališče) čez dva otoka vse do majhne vasice z imenom Nordragota. Pri tem je vredno omeniti, da so med nekaterimi največjimi otoki zgrajeni podvodni tuneli, kar naredi poseben vtis. Za to podvodno dogodivščino je seveda treba odšteti kar nekaj denarja – vsem bodočim popotnikom tako svetujeva, da že vnaprej dobro zastavijo načrt potovanja po otokih in se s tem izognejo morebitnim večkratnim plačilom tunelov v enem dnevu.

 

​Življenje tamkajšnjih prebivalcev

Vesela sva bila, da sva se odločila za AirBnB, saj sva vedela, da je to edini način, da spoznava kakega domačina. Zanimalo naju je predvsem tamkajšnje življenje prebivalcev, njihova kultura in pogled na njihovo krajevno »izoliranost«. Imela sva srečo, saj je bila družina, pri kateri sva lahko stanovala nekaj dni, odprta in prijazna. Nekaj dlje časa za pogovore z družino nama je namenilo tudi vreme, saj sta bila prva dva dneva precej meglena in mrzla, kar naju je tako rekoč odvrnilo od celodnevnega raziskovanja okoliške pokrajine. Med pogovorom sva izvedela, da se veliko prebivalcev Ferskih otokov vsaj enkrat v življenju odpravi na Dansko. Razlogov za to je več: Odidejo zaradi želje po boljši izobrazbi, nekateri si poiščejo bolje plačano delo v mestu Kopenhagen, spet drugi stremijo po večji integriranosti. Zaupali so nama namreč, da je življenje na Ferskih otokih vse prej kot lahko – delovnih mest ni veliko, veliko je fizičnega dela, zime so krute, na hrano je treba misliti prej itd. Nekaj upanja so v zadnjih letih pridobili z razvojem turizma, zahvaljujoč omembam večjih turističnih vodnikov, kot je to npr. Lonely Planet. Sicer je s strani domačinov sledila tudi opazka na temo turizem – nekateri se veselijo novih služb, drugi se bojijo navala turistov (pomislimo na množični turistični obisk sosednje Islandije v zadnjih letih). Zavedajo se tudi, da so otoki kritizirani tudi zaradi vsakoletnega krvavega pokola kitov…. (občutljiva tema, zato pustimo to).

Raziskovanje otokov

Ob izboljšanju vremena sva vzela pot pod noge in si pogledala sosednje kraje. Æðuvík, Funningur, Gjogv in Gota so nama bili najlepši kraji na otoku Eysturoy. Sosednji otok Bordoy z drugim največjim mestom z imenom Klaksvik je bil prav tako zelo slikovit. ​ Najbolj očaral naju je vendarle otok Viðoy s krajem Viðareiði (Lahka imena, kajne?) in tamkajšnjimi mogočnimi gorami, fjordi in čudovito cerkvico.

​​Čas sva si vzela tudi za raziskovanje otoka Streymoy, na katerem se nahaja glavno mesto Ferskih otokov, ki se glasi na ime Tórshavn. V spominu ga imava kot majhno mesto s številnimi črnimi in rdečimi lesenimi hišami, nekaj kavarnami in restavracijami ter velikim pristaniščem, od koder vozijo trajekti do ostalih otokov. Severni del Streymoya nama je bil izredno všeč, predvsem kraj z imenom Saksun nama je ostal v zelo lepem spominu. Predstavljajte si nekaj črnih lesenih hišk s travo na strehi, slikovita cerkvica ob globokem fjordu, pogled na reko, okoli pa gore s številnimi slapovi. Ob vsem tem pa čista tišina.

​​Najino drugo prenočišče se je nahajalo na otoku Vágar, kamor sva prvotno prispela z letalom. Bivala sva v enoprostorni beli leseni hiški v vasici Sørvágur. Ta je služila kot super izhodiščna točka za raziskovanje odročnih točk – kraj Gasadalur na robu klifa s slikovitim slapom ali pa jezero Leitisvatn, katerega voda se na eni strani zliva v Atlantik.

 

​Za konec potovanja je sledila vožnja z ladjico do sosednjega otoka Mykines. Le-ta velja  za največjo turistično znamenitost Ferskih otokov. Zakaj? Otok je posebne oblike – je zelo ozek in na obeh straneh otoka se razprostirajo mogočni skalnati klifi. Na njem živi le nekaj ljudi, zato pa nekaj več ovc, še več pa je tam tipičnih ptičev (angleško: puffins). Tam sva se odpravila po precej blatni, a zelo slikoviti poti do opazovalnega stolpa na koncu otoka. Vsekakor super odločitev za obisk otoka Mykines – in seveda Ferskih otokov na splošno, saj sva domov prinesla obilo zanimivih vtisov, lepih posnetkov in tam spoznala ogromno zanimivih ljudi.

​Nekaj koristnih in praktičnih informacij o potovanju po Ferskih otokih najdete na najinem blogu: www.myhammocktime.com
Avtorja: Sonja in Jernej
​Komentirajte!
Ste že obiskali Ferske otoke? Kaj pa je vas najbolj navdušilo?