Arne Hodalič – svet skozi oči fotografa

Ljudski rek pravi, da fotografija pove več kot tisoč besed. Navajeni smo, da fotografijam verjamemo. Če vidimo na sliki, tako tudi je – to je ultimativna resnica.

Fotograf Arne Hodalič se s tem ne strinja in nam v svojem TEDxLjubljana govoru pove svoje videnje resnice na fotografijah. Sam pravi, da je fotografija resnična samo, ko stoji v nekem pravem kontekstu. 
​V svojem govoru nas popelje na foto popotovanje po Indiji, Etiopiji in Jemnu. Pokaže nam slike, ki jih je posnel za turistične prospekte, ki popotnike kar vabijo na tisto destinacijo. Ogledamo si Tadž Mahal v prelepi jutranji svetlobi, portrete lepih Etiopijk ter čudovite gradove v Jemnu, vendar kmalu ugotovimo, da je ta resnica zelo enostranska.
​Arne namreč na svet gleda z drugačnimi očmi kot tisti, ki hodijo tja samo na počitnice. Pokaže nam tudi drugo plat zgodbe, fotografije, ki jih običajno ne vidimo ali pa nočemo videti kot obiskovalci revnejših držav. S fotografijami nas spomni na otroško delo v Indiji, ljudske običaje v Etiopiji, ki pohabljajo hrbte mladenk, ter polja rdečih plastičnih vrečk v Jemnu.

Kakšne fotografije pa posnamete vi, ko potujete? Zajamete le košček pokrajine, ta najlepši del, da pokažete, kako čudovito je videti, ali zajamete celotno sliko?
Avtor: Nika Močnik,
organizatorka dogodkov in vodja TEDxLjubljana
Komentirajte​!