Šibenik – edino mesto na Hrvaškem z dvema spomenikoma UNESCO dediščine

Šibenik je eno najstarejših mest v osrčju hrvaškega Jadrana, znano po lepoti svojega okolja in bogati kulturno-zgodovinski dediščini. V njegovi bližini se nahajata dva narodna parka – Krka in Kornati, 11 srednjeveških utrdb, 230 kulturnih spomenikov in 600 arheoloških najdišč. Od leta 2017, poleg katedrale sv. Jakova, ki je na seznamu Unesca od leta 2000, je tudi utrdba sv. Nikole vstopila na seznam zaščitene svetovne dediščine.

Bogata naravna in kulturno-zgodovinska dediščina

Šibenik se nahaja ob prostranem zalivu v ustju reke Krke. Zgrajen je kot amfiteater na pobočju hriba, na vrhu katerega je trdnjava sv. Mihovila. Visoke kamnite hiše, ozke in vijugaste ulice, številne stopnice in ostanki mestnega obzidja mu dajejo zanimivo topografijo in figurativno vrednost. Na vhodu v kanal sv. Ante, ki zaliv spaja z morjem, mesto ščiti poznorenesančna trdnjava sv. Nikole.

Šibenik, mesto z bogato zgodovino in kulturo, ki se ga drži tudi ime Krešimirovo mesto, je tudi dom Jurja Dalmatinca, Vice Vukova, Miša Kovača, Arsena Dedića, Maksima Mrvice, Špira Guberine in seveda košarkarskega Mozarta, Dražena Petrovića…

Poleg bogate kulturnozgodovinske dediščine Šibenik svojim obiskovalcem ponuja številne rekreativne, zabavne, kulinarične prireditve in ….. prekrasne plaže.

Petje klap

Šibenik je znan po dolgoletni tradiciji petja klap. Na območju Šibenika delujejo naslednje klape : Klapa, klapa Maslina, klapa Fortica, klapa More, klapa Canzona, klapa Romansa, klapa Brodarica, klapa Bunari, klapa Mirakul, klapa Rećina, klapa Skradinke, klapa Bile vile, klapa Oršulice in klapa Mela.

Vsak četrtek v juliju in avgustu poteka v organizaciji Turistične skupnosti mesta Šibenik večer klap. Celoten dogodek poteka v starem delu mesta na čudovitem trgu, obkroženem s starimi hišami.

Petje šibeniških klap predstavlja del kulturne identitete te regije, ustvarja glasbene okuse in pomaga ohranjati tradicionalne vrednote.

Kulinarika

V Šibeniku se nahaja ena izmed najboljših restavracij na Hrvaškem, ki je pridobila tudi Michelin zvezdico in se s tem pridružila svetovnemu kulinaričnemu vrhu. To je restavracija Pelegrini, v kateri je chef Rudolf Štefan na starem trgu štirih vodnjakov združil tradicijo in sodobnost, dediščino in ustvarjalnost. Pelegrini so stare šibeniške jedi, ki jih mlada kuharska ekipa po chefovih navodilih pripravlja iz sezonskih sestavin s sodobnimi kuharskimi tehnikami.

Kaj početi

Če boste poleti ali pa zdaj, v predsezoni, obiskali Šibenik, si morate vsekakor ogledati nekaj znamenitosti, na prvem mestu stari del mesta Šibenik, katedralo sv. Jakova, štiri trdnjave šibeniškega obzidja, sprehodite se ob kanalu sv. Anteja in obiščite narodna parka Krka in Kornati.

Turistična kartica s popustom

Kupite Šibenik Card in prihranite 150 € ali več pri vrhunskih atrakcijah, restavracijah, ogledih, trgovinah … vključno s trdnjavami in NP Krka!

Šibenik travel – prijava na mobilno app

Na spletni strani Šibenik travel poiščite zasebno nastanitev v Šibeniku in okolici, ki je trenutno na voljo.