Podražitev javnega prometa v Ljubljani

S 1. aprilom se nam v Ljubljani obetajo spremembe cenika v javnem potniškem prometu.  LPP bo s 1. aprilom podražil enkratne vrednostne vozovnice, torej enkratno vozovnico, ki velja za vožnjo na vseh mestnih linijah v roku 90 minut. Podražitve, ki stopijo v veljavo s 1. 4. , bodo veljale za vse 3 cone Ljubljanskega potniškega prometa.

  1. cona – stara cena 1, 20 Eur –> nova cena 1, 30 EUR
  2. cona – stara cena 1, 60 Eur –> nova cena 1, 75 EUR
  3. cona – stara cena 2,50 Eur –> nova cena 2, 70 EUR

Enkratna vrednostna vozovnica za 1. območje bo dražja za 10 centov, za 2. območje se bo vozovnica podražila za 15 centov, za  3. območje pa se bodo cene povečale za 20 centov. Vozovnici za 2. in 3. območje vključujeta ceno prevoza z možnostjo prestopanja brez doplačila v roku 90 minut na vse linije LPP.  Ob tem velja opozorilo za uporabnike, ki  enkratno vožnjo želijo plačali s pametnim telefonom. Zanje prav tako velja nova cena 1,30 evra, vendar ne bodo imeli možnosti brezplačnega, tako kot to velja že sedaj.

Nove (ugodnejše) terminske vozovnice

Kot razlog za podražitev navajajo željo po povečanju števila uporabnikov terminskih vozovnic, s ciljem večanja števila uporabnikov javnega prometasaj naj bi se imetniki terminskih vozovnic praviloma pogosteje odločali za uporabo javnega prevoza.

Ravno zato se cene terminskih vozovnic ne bodo spremenile. Uvajajo letno splošno urbano, ki bo neprenosljiva, kar pomeni, da bo izdana na ime. Uporabniki bodo zanjo odšteli 365 evrov, za neomejeno število voženj v enem letu. Ob tem pojasnjujejo, da je že zdaj na voljo letna prenosna vozovnica, ki stane 420 evrov.  Posebne ugodnosti pa bodo deležni tudi upokojenci, katerim bo na voljo letna neprenosljiva urbana za 220 evrov.

Cena P+R in mesečnih vozovnic ostaja enaka

Kljub povišanju cene enkratne vozovnice, cene storitve P+R (parkiraj in presedi na avtobus) tudi v bodoče ostaja nespremenjena. Tako bo v ceno 1,2 evra vključeno celodnevno parkiranje na parkirišču P+R in povratna avtobusna vozovnica.

Prav tako ostajajo nespremenjene cene mesečnih vozovnic (šolske, splošne, upokojenske, za brezposelne in prenosne).