Smučarski užitki v bližnjem Gerlitznu

Panorama z razgledne ploščadi

Smučarija s pogledom na modra koroška jezera (Osojsko, Baško in Vrbsko jezero), kulinaričnimi specialitetami in teleskopom za opazovanje zvezd. Dva Potnik.si novinarja sva  obiskala in preizkusila za vas eno najbližjih avstrijskih smučišč  Gerlitzen (Osojščica). 

Kako do smučišča?

Posnetek zaslona interaktivne mape Gerlitzen

Do izhodišča krožnokabinske žičnice, ki se povzpne iz kraja Annenheim, sva imela uro in 15 minut vožnje iz Ljubljane oz. malo manj kot 100 km. Tam te pričaka parkirna hiša za jeklenega konjička. Če pa ste malo poznejši in tam zmanjkuje parkirnih mest, se lahko odpeljete 15 km naprej proti vasici Arriach, kjer greste neposredno s parkirišča na smučarsko progo in žičnice.

Kot vidite, je smučišče Gerlitzen ena sama kopasta gora, na katero se z vseh strani vzpenjajo žičnice podobno kot npr. v Italiji na Kronplatzu, do katerega pa je bistveno več vožnje in tam tudi manjka lep pogled na bližnje Osojsko jezero.

Začetek in konec v “jurčku”

Najina smučarija se je začela zjutraj na kavici in rogljičku v zastekljenem “jurčku” ob koncu krožnokabinske žičnice. Tudi po koncu smučanja sva tam obiskala “Apre ski” druščino, ki je bila takrat že precej židane volje :).

Začetek in konec v jurčku

Zjutraj je bilo smučišče zgledno ratrakirano in pričakala so nas rebrca čez celo progo.

Takole nas je na smučišču pričakalo jutranje sonce. Precej prog je obdanih z gozdom.

 

Za tiste, ki bi se radi naučili smučati ali pa bi izpopolnili svoje znanje, je na voljo dovolj smučarskih učiteljev.

Peljali smo se s sodobno in udobno 8-sedežno žičnico Carv JET, ki te hitro popelje na vrh. Pod njo je široka in ne preveč strma proga, idealna za široke carving zavoje.

V Gerlitznu imate na voljo 20 žičnic in 32 smučarskih prog v skupni dolžini 52 kilometrov prog. V primeru premalo naravnega snega jim priskoči na pomoč izdatno umetno zasneževanje. Je pa dobro, da pridete na smučišče zgodaj zjutraj, da blizu parkirate in se izognete morebitnemu južnemu snegu v popoldanskih urah na nižje ležečih delih.

Prekrasen pogled s smučišča na Osojsko jezero.

5* na smučišču z “neskončnim” bazenom

Tik ob smučišču je eden najboljših avstrijskih hotelov Gorski resort Feuerberg, ki ima odličen wellness in neskončni (infinity) bazen z dih jemajočim pogledom na smučišče in dolino. Tako je priljubljen, da je potrebno sobe rezervirati že kakšno leto vnaprej, če želite tam bivati za vikend.

Vrh in razgledna ploščad

Na vrh pridejo žičnice z vseh strani hriba in tu so proge zares zelo široke. Zgoraj je tudi hotel. Ta dan je bilo na vrhu zelo vetrovno, zato smo se večinoma smučali malo nižje. Smo imeli pa srečo, ker je ravno nekaj dni prej padlo več kot 30 cm dodatnega naravnega snega, zato se je bilo pravi užitek poditi po belih strminah.

Malo pod vrhom je star stolp z odlično razgledno ploščadjo. Tam sva si ogledovala gore in jezera daleč naokrog. Zalo pohvalno, da so bila imena na razglednih tablah napisana tudi v slovenščini.

Observatorij s teleskopom vam približa vesolje

Malo pod vrhom se nahaja kupolasta zgradba, ki varuje močan teleskop, s katerim je ob jasnem vremenu na nebu možno opazovati zvede in planete.

Postanek Alpinhotel & Gasthof Pacheiner za sladokusce

Postala sva lačna in odpravila sva se na kosilo v Alpinhotel & Gasthof Pacheiner ****, ki na zunaj sploh ne kaže, kakšne bisere skriva.

V jedilnici se nahajajo krasna panoramska okna s pogledom na smučišče in gorske verige v daljavi.

Naročil sem si tradicionalno avstrijsko specialiteto spätzle. To so posebne gratinirane testenine s praženo čebulo in začimbami, postrežene na ponvici. Bile so res odlične.

Leja si je pa za začetek naročila kar govejo juho z ogromnim cmokom.

Tukaj imajo tudi fitnes z razgledom :).

Predavalnica ima tako lep razgled, da ti naredi učenje in poslušanje predavatelja prijetno.

Sobe so opremljene v alpskem stilu z veliko lesa in panoramskim steklom.

V velnesu vas pričaka poleg savn sproščujoči neskončni bazen (infinty pool), kjer se voda zlije z obzorjem in vam pričara nepozabno sprostitev. Mikalo naju je, da ne bi bila tu le za en dan, ampak bi podaljšala kar na cel teden :).

Kaj pa cene?

Dnevna smučarska vozovnica je stala za odrasle 62€. Vozovnice lahko kupite vnaprej preko spleta. Na voljo imate tudi popoldanske in in 3-urne vozovnice. Posebnost pa je 20-urna sezonska vozovnica, ki za odrasle stane 274 €. Lahko pa si omislite 2-, 3- ali 4-dnevne vozovnice, ki vključujejo poleg smučanja tudi bližnje Koroške terme v Beljaku.

Na voljo vam je tudi “Winter Kärnten Card“, s katro imate brezplačni 2-urni vstop v Koroške terme in kup drugih ugodnosti.

Kliknite za več informacij o Gerlitznu.

Avtor članka: Mag. Simon Meglič, Potnik.si