Zahvalni dan – Thanksgiving day

Zahvalni dan oz. Thanksgiving day je eden najbolj priljubljenih praznikov v Združenih državah Amerike. Preverite, kdaj ga praznujejo, od kod izvira in česa vse ne sme manjkati na mizi ob zahvalnem dnevu.

Zahvalni dan po svetu

Zahvalni dan ne praznujejo le Američani, pač pa zahvalni dan poznajo marsikje po svetu. Tako ga na primer v Kanadi praznujejo drugi ponedeljek v oktobru, v Liberiji, Portoriku in na Norfolških otokih pa enako kot v ZDA zadnji četrtek v novembru.

Kdaj v ZDA praznujejo zahvalni dan?

Datum praznovanja zahvalnega dneva se je v ZDA sicer kar nekajkrat spremenil. Prvotno je George Washington, leta 1789,  za praznik določil 26. november, leta 1863 pa je predsednik Abraham Lincoln kot praznik določil zadnji četrtek v novembru. Čez dobrih 75 let, natančneje leta 1939, ga je predsednik Franklin Delano Roosevelt pomaknil na prvi četrtek v novembru, da bi podaljšal obdobje prazničnih nakupov od zahvalnega dne do novega leta. Danes v ZDA zahvalni dan praznujejo četrti četrtek v novembru, kot je leta 1941 določil kongres. Zahvalni dan je v ZDA državnik praznik in dela prost dan.

Od kod izvira?

Zahvalni dan je bil sprva verski praznik in izvira iz tradicije zahvaljevanja bogu za dobro letino. Ameriška tradicija zahvalnega dneva sega v leto 1621, ko so evropski priseljenci kolonije Plymouth v današnjem Massachusettsu praznovali dobro letino skupaj z ameriškimi Indijanci. Ti naj bi jim predhodno pomagali prebroditi težko zimo, tako da so jim dali hrano v času primanjkovanja.

Tradicionalna pojedinazahvalni dan

Najpomembnejši oziroma osrednji del praznika je tradicionalna zahvalna večerja. Na mizi nikakor ne sme manjkati pečen puran s tradicionalnimi dodatki – sladek krompir, brusnična omaka, koruzni kruh, jabolčna ali bučna pita in razne druge dobrote.

Praznične parade

Zahvalni dan zaznamujejo tudi velike praznične parade, med katerimi je največja v New Yorku. Parado, ki jo krasijo veliki baloni risanih junakov in poživijo godbe na pihala, organizira trgovska hiša Macy’s, vsakoletno pa jo sestavlja več kot 4000 udeležencev. V živo si jo vsako leto ogleda okoli 3,5 milijona ljudi, več deset milijonov pa po televiziji.