Top 8 jesenskih festivalov v Evropi

Jesen je odličen čas za raziskovanje Evrope. Ne glede na to, kam vas bo nesla pot po Evropi, boste jeseni zagotovo našli odličen festival, koncert, kulturni dogodek, glasbeni festival ali očarljiv lokalni sejem. Tukaj je seznam 8 najboljših jesenskih festivalov v Evropi.


Oktoberfest, Nemčija

Vsako jesen se milijoni ljudi z vsega sveta zgrnejo v München, da bi se udeležili najbolj znanega festivala piva na svetu: Oktoberfesta. Globoko zakoreninjen v bavarski kulturi, festival poleg vrčkov piva, ponuja tradicionalno bavarsko hrano, veliko glasbe ter na desetine živahnih šotorov, ki gostijo spektakle, zabave in tekmovanja. Oktoberfest 2023 je potekal od 16. septembra do 3. oktobra.

Regata Barcolana, Italija

Regata Barcolana, eden najbolj edinstvenih festivalov na tem seznamu, zbere več kot 2.000 jadrnic in 16.000 jadralcev v Tržaškem zalivu. Največja jadralska dirka na svetu je letos potekla  med 29. septembrom in 8. oktobrom 2023. Poleg tekmovanja poteka na stotine vznemirljivih dogodkov, vključno z nočnimi koncerti, parado starodobnih plovil pa tudi začasno vasjo, polno trgovin in stojnic s hrano.

Bienale flamenka v Sevilli, Španija


Bienal de Flamenco, ki poteka v Sevilli samo v sodih letih, je eden najboljših in najbolj znanih dogodkov flamenka na svetu. Pričakujete lahko čudovito kitarsko glasbo, ples, toque in pevske predstave, posvečene tej strastni obliki umetnosti. Od čistega tradicionalnega flamenka do nekaterih progresivnih podžanrov festival obljublja, da bo navdušil svoje obiskovalce z več kot 70 prvovrstnimi, razkošnimi spektakli, ki jih bodo izvedli najboljši umetniki flamenka na svetu.

Amsterdam Dance Event, Nizozemska

Od 18. do 22. oktobra 2023 je Amsterdam postal evropska prestolnica elektronske glasbe. Amsterdam Dance Event, alias ADE, ni le največji elektronski klubski festival na svetu, ampak tudi najpomembnejša konferenca te vrste, na kateri strokovnjaki s tega področja razpravljajo o prihodnosti industrije.

Festival sodobne umetnosti CAFe Budimpešta, Madžarska

Festival sodobne umetnosti CAFe Budimpešta je potekal od 2. oktobra 2023 do srede, 18. oktobra 2023, v madžarski prestolnici in je eden najboljših tovrstnih dogodkov v državi. Kulturni festival, ki je namenjen poudarjanju živahne kulturne scene Budimpešte, vključuje vse vrste glasbenih koncertov, likovnih programov, razstav, gledališč, plesa in številnih drugih predstav.

Bela noč v Parizu (Nuit Blanche), Francija

Bela noč ali Paris Nuit Blanche je letni umetniški festival, ki obiskovalcem mesta ponuja edinstveno kulturno izkušnjo. Prvo oktobrsko soboto bodo neprekosljivi pariški muzeji, galerije, mestne hiše, kinematografi, bazeni ter druge zabavne in kulturne ustanove odprte (brezplačno) za obiskovalce do zgodnjih jutranjih ur. Obiskovalci bodo deležni tudi različnih parad, koncertov in drugih nastopov v živo na ulicah Pariza.

Festival belega tartufa Alba, Italija

Mesto Alba v Piemontu je italijanska prestolnica tartufov in vsako leto v mesecu oktobru ter novembru mesto slavi svoje ljubljene pridelke z obilico zabavnih dogodkov. Številni koncerti, živilske tržnice, dirke, šport, živilski sejmi, kulturni programi in priložnosti za degustacijo vin dopolnjujejo festival belega tartufa Alba, ki obiskovalcem ponuja edinstveno kulturno in kulinarično doživetje. Letos festival poteka od 7. oktobra do 3. decembra.

Mednarodni festival ostrig in morske hrane v Galwayu, Irska

Vsako jesen, zadnji konec tedna v septembru, mesto Galway na zahodu Irske oživi ob praznovanju najbolj prepoznavnega praznika hrane v državi – Galway International Oyster & Seafood Festival. Poleg spektakularne, neokrnjene lepote regije so udeleženci vabljeni, da resnično okusijo glavne irske užitke: Guinness, glasbo v živo in najboljšo gurmansko morsko hrano.