Obertauern – zimskošportni kraj z največjimi količinami snega v Avstriji

Obertauern, zimska »hotspot« točka na Solnograškem, že več desetletij piše zgodbo belega uspeha. Od zgodnjega začetka sezone v novembru do pomladne sončne smuke v začetku maja lahko zimski gostje, razvajeni zaradi naravnega snega, uživajo v odličnih razmerah na smučišču.

Obertauern leži 90 km južno od Salzburga. Drugače kot v številnih krajih, ki lahko dobre snežne razmere zagotavljajo le po zaslugi umetnega zasneževanja, se lahko v Obertauernu zanesete na zagotovljen naravni sneg. Od leta 2016 je to tudi uradno dokazano z znanstveno raziskavo znanega raziskovalca smučarskega turizma Güntherja Aignerja, ki je potrdila, da je Obertauern zimskošportno središče z najdebelejšo snežno odejo v Avstriji.

V Obertauernu je okoli 150 hotelov, penzionov, gostišč in apartmajev vseh cenovnih razredov, poleg tega tudi šest mladinskih prenočišč. Smučišče leži na nadmorski višini od 1.630 do 2.313 m. 26 žičnic in vlečnic obkroža kraj in tvori edinstveni smučarski cirkus. Smučišče se pohvali z okoli 100 km smučarskih prog, od tega 61 km lahkih (modre proge), 35 km srednjih (rdeče proge) in 4 km težavnih (črne proge), deklariranih po mednarodnih standardih.

Najpomembnejši dogodki v zimski sezoni 2019/20

Predviden začetek letošnje sezone je 20. november 2019, žičnice pa naj bi obratovale do 1. maja 2020.

  • TRACK – prva sled je tvoja (odvisno od snežnih razmer): 28.11.2019
  • VIKEND ODPRTJA SMUČARSKE SEZONE SKIOPENING: 28.11.-01.12.2019
  • TAUERNSKI ADVENT, najvišje ležeči božični sejem v zvezni deželi Salzburg: 29.11.-22.12.2019, vsakič od petka do nedelje med 16:00 in 21:00
  • Raper CRO v živo na koncertu ob odprtju sezone: 30.11.2019
  • ODPRTJE »BOBBYJEVEGA PARKA POČASTI«: 15.12.2019
  • Ö3 – ZABAVA PARKELJNOV: 07.12.2019
  • TRACK – prva sled je tvoja: 16.01.2020 ;14.02.2020; 20.02.2020; 19.03.2020
  • Ženski smučarski dan #SHESKIS za ROŽNATO PENTLJO (PINK RIBBON) s podjetjem Atomic: 28.03.2020
  • GAMSLEITEN KRITERIUM 2020 – Največji avstrijski lov za zakladom v snegu: 17.04. do 19.04.2020 (iskanje zaklada dne 18.04.2020)
  • TRACK – prva sled je tvoja: 23.04.2020

Legendarna krožna proga po Turah: Najlepša proga, odkar obstaja smučanje

Iz središča kraja, ki leži na nadmorski višini 1.740 m, se po gorskih pobočjih kot pajkova mreža razprostirajo proge vse do nadmorske višine 2.313 m. Ponudba »Ski in Ski out« velja za vsako točko kraja. Smučarski navdušenci so po le nekaj zavojih že na odlično pripravljenih progah, na katerih lahko po zaslugi enkratne kakovosti naravnega snega doživijo poseben, svoboden občutek vožnje.

Žičnice potekajo tako, da je mogoče v smeri urinega kazalca ali v nasprotni smeri prevoziti vse proge, dokler ne pridete spet na izhodišče. Ta legendarna ‘Krožna proga po Turah’ (Tauernrunde) je opremljena s 26 sodobnimi žičnicami in vlečnicami, ki delujejo kot povezovalni elementi med programi v skupni dolžini pribl. 100 km. Tudi če želite prečkati cesto, vam ni treba odpeti smuči, kajti za to so postavili posebne smučarske mostove.

Snežni navdušenci so vseh starosti

Obertauern s prekrasnim naravnim snegom ponuja številne možnosti za družine z otroki. V kraju deluje sedem šol smučanja in deskanja, ki dobro poskrbijo za najmlajše smučarske nadobudneže. V družinskem smučarskem parku ‘Bibo Bär’ lahko otroci, ki imajo že nekaj predznanja, vadijo smučanje na treh progah različnih težavnostnih stopenj. V zimski sezoni 2019/20 prav tako odpira svoja vrata Bobbyjev park pošasti, kjer se otroci na igriv način spoznajo s snegom in smučmi.

Otroci in mladostniki lahko izbirajo med dvema različicama priljubljene ‘Krožne proge po Turah’, ki sta prilagojeni glede na njihovo znanje in fizično sposobnost: ‘Bobbyjev krog‘, poimenovan po krajevni maskoti, planinskem zajcu Bobbyju, je primeren za mlajše otroke; ter proga ‘My Track’ za otroke in mladostnike, ki že dobro smučajo, kot priprava na ‘Krožno progo po Turah’ za odrasle. Na obeh je poskrbljeno za animacijo z zabavnim snežnim parkom, progo za merjenje časa, progo, na kateri strašijo ‘duhci’, otroškim iglujem in valovito progo za mlade goste.

Za otroke, ki še ne smučajo, pa gostje na smučišču Obertauern lahko izkoristijo vrtec, tako imenovano otroško deželo ‘Kinderland Obertauern’, kjer bodo za varstvo vaših malčkov poskrbele usposobljene vzgojiteljice. Tako bo dopust tudi za starše lahko miren in sproščen, pa najsi si želita uživati v zimskih športih ali v wellness ponudbi.

Bobbyjeva snežna pustolovščina

Otroški smučarski program, ki je dobil ime po snežnem zajčku Bobbyju, maskoti malih smučarskih navdušencev, bo v letu 2019 prvič na voljo že pred božičem, in sicer od 14. do. 21 decembra. V predbožičnem času je dogajanje na progah še bolj umirjeno, tako da si lahko starši privoščijo smučanje in deskanje na snegu, medtem ko njihovi otroci vadijo svoje prve zavoje v snegu.

V smučarski sezoni 2019/20 v Obertauernu odpirajo nov doživljajski prostor za male smučarske nadobudneže: najmlajši bodo v Bobbyjevem parku pošasti občudovali zabavne figure in reševali uganke, večjim otrokom pa je namenjena proga z valovi in poligon. Uredili pa so tudi nov prostor za ogrevanje in sprostitev. Za piko na i pa najvišje ležeči božični sejem na Solnograškem, in sicer na nadmorski višini 1.740 m, vabi družine, da v miru vstopijo v predbožični čas.

Obertauern vam ponuja neomejene možnosti

Deskarji in smučarji prostega sloga se najraje srečujejo v snežnem parku ‘The Spot’. Od začetniških tras in drogov ‘rails’ vse do boksov in skokov – tu se ponuja vse, kar je ljubo ‘shredderjem’. V Obertauernu je med drugim nastala tudi skupnost kajtarjev na snegu (t.i. snowkiter). Lastna šola za kajtanje na snegu je osrednja točka, ki združuje ljubitelje tega navdušujočega trendovskega športa.

Preizkusite se lahko tudi v teku na smučeh, obiščete biatlonski poligon ali se spustite po 5 km dolgi sankaški progi. Adrenalinski navdušenci se lahko preizkusite v Airboardingu, spektakularni športni zvrsti, ki zahteva pogum in veliko spretnostiLeže na trebuhu, z glavo naprej, airboarderji drvijo navzdol na napihljivi rebrasti blazini, ki ublaži neraven teren.

Poleg tega vam ponujajo še možnosti za snežno kolesarjenje, ledeno plezanje ali vožnjo na saneh s konjsko vprego. Izjemno doživetje so tudi zimske vožnje z dvokolesniki Segway, krožni poleti in transferji s helikopterjem ter ogled zimske pokrajine z električnim ‘fat bikom’.

Smučanje izven urejenih prog v ‘Snežni skledi’

‘Snežna skleda’ v deželi Solnograški je priljubljena točka tudi za tiste, ki raje smučate izven urejenih prog in svoje spretnosti spoštljivo postavite na ogled naravi. Najboljše točke vam lahko pokaže lokalni vodnik – slednji vam bo dal tudi pomembne napotke za varnost izven urejenih prog. Obvestilne table vsebujejo vse pomembne informacije, kot je trenutna nevarnost plazov, temperatura in višina snežne odeje, nevarna izpostavljena območja, opremljene pa so tudi s kontrolnimi točkami za plazovne žolne LVS. Ni treba posebej omenjati, da si v Obertauernu izredno prizadevamo za varnost tudi izven urejenih prog.

Se upate spustiti po »Gamsleiten 2«,gamsovi progi, ki jo preparirajo le delno in v nerednih razmakih. Gre za eno najbolj strmih grbinastih prog v Evropi, ki velja za črno progo in predstavlja zahteven izziv za izkušene smučarje in deskarje. Kdor si drzne spustiti se po tej progi, ga brez dvoma čaka nepozabna pustolovščina, ki jemlje sapo.

 

V Obertauernu bo vsak našel nekaj za svoj okus

Obertauern je poznan po svoji pestri ponudbi Après Ski in nočnem življenju, od klubov, v katerih nastopajo DJ-ji iz evropskih prestolnic, do prijetnih lokalov z alpskim pridihom. Gostje pa lahko v Obertauernu uživajo tudi mir in z adventnim programom pobegnejo od predbožične naglice. V zimski čudežni deželi na nadmorski višini 1.740 m se boste potopili v zasnežen pravljični svet, ko se boste sprehodili po najvišje ležečem božičnem sejmu na Solnograškem, ki bo potekal od 29. novembra 2019 do 22. decembra 2019, in sicer ob koncih tedna – od petka do nedelje. Med 16. in 21. uro bodo na sporedu glasba, literarni večeri, pravljične urice za otroke in druge točke programa. Na stojnicah bodo na voljo domače sladice, naravni produkti in izdelki domače obrti iz regije.

Uvod v sezono v Obertauernu vsako leto praznujemo na veliko; na legendarnem koncertu ob odprtju smučarske sezone bo 30. novembra 2019 nemški raper CRO oz. »tisti s pandovo masko« ogrel ljubitelje Obertauerna. Tradicionalni sprevod več kot sto parkeljnov in zabava Ö3 sta na sporedu 7. decembra 2019. Konec sezone napoveduje prireditev z iskanjem zaklada v snegu, to je ‘Gamsleiten Kriterium’, ki poteka od 17. do 19. aprila 2020, dokler se 3. maja sezona ‘tam zgoraj’ ne zaključi.