Obertauern, smučarski safari po zimski pravljici

Ekipa slovenskih smučarjev se je podala na smučarski safari na Obrtauern, kjer je nedavno zapadlo 190 do 290 cm snega, tako smo doživeli pravo zimsko pravljico.

Le dobrih 200 km oz. 2 uri 15 min. vožnje iz Ljubljane

Turistični urad pod sneženo kapo

Obilno sneženje je lepo urejen turistični urad v Obertauernu zavilo v sneg. Obertauern je po znanstvenih raziskavah kraj z najdebelejšo snežno odejo v Avstriji. Tam smo pričeli naš smučarski safari.

Učitelj pol Nizozemec pol Anglež

Nadvse prijazen smučarski učitelj (na pol Anglež na pol Nizozemec), ki je  treniral jogo in tajvanski boks, nas je popeljal na nepozabno krožno turo po smučiščih Obertauerna. Tudi na smučarskem zemljevidu sta z modro in redečo označeni dve krožni turi.

Obertauern – odlični smučarski tereni in urejene proge

V Obrtauernu vam je na voljo več kot 100 km urejenih smučarskih prog na višini od 1000 do 2400 m. V tem predelu je skoraj vedno dovolj snega, zato smo uživali v naravnem snegu. Kljub temperaturi -7 stopinj nas ni zeblo, saj je bilo sončno in brez vetra. Sneg je bil odličen. Presmučate lahko 61 km lahkih modrih prog in 35 km srednjih rdečih prog. Najzahtevnejši se pa lahko podate na 4 km črnih prog, ki so strmejše. Malo manj je pa namenskih stvari in zabave za mlajše otroke. Je pa na voljo kar 5 smučarskih šol.

Sodobne žičnice s prelepimi razgledi

Žičniške naprave so zelo sodobne. Kar nekaj jih ima ogrevane sedeže in ščit proti vetru. Vožnja na njih hitro mine zaradi prelepih razgledov. V letošnjem letu so dodali najsodobnejšo 8-sedo Plattenkarbahn, ki je oblazinjena z usnjem, ogrevanimi sedeži in avtomatskim odpiranjem in zapiranjem naslona za smuči.  Vrst pri napravah praktično ni bilo nikjer, zato smo lahko veliko presmučali. Vsak ponedeljek in četrtek med sezono imajo organizirano tudi nočno smuko med 19. in 22. uro.

Smučanje po celem snegu

Za adrenalinske odvisnike je tukaj precej terenov, ki še niso ratrakirani, tako se lahko preizkusite na celem snegu.

Uživanje ob dobri hrani in pijači

Ob smučišču je precej koč  z dobro hrano in pijačo. Mi smo se ustavili v koči Diktnalm, kjer smo se okrepčali z ogromnimi porcijami okusne hrane. Specialiteta pri njih je domača govedina. Dogajanje je popestril zabaven harmonikar, ki je znal tudi precej slovenskih melodij.

Apres ski fešta

Po smučanju imate veliko možnosti za apres ski zabavo, tako da se snežni cirkus nadaljuje tudi po 16. uri.

Lepa alpska vasica

Obertauern je lepa smučarska vasica, po kateri se je prijetno tudi sprehajati. Poleg smučanja imate na voljo tudi ledeno plezanje, kajtanje na snegu, smučarske skoke, turno smučanje, zimsko vožnjo z dvokolesniki Segway, sankanje, tek na smučeh, vožnjo s konjsko vprego, biatlon, airboarding in organizirano varstvo otrok.

Avtor: mag. Simon Meglič