Golte – zimska idila, smučanje in wellness sprostitev

Vremenar napove, da se obeta sončno vreme za vikend. Akcija! Greva smučat in uživat na sonček. Leja pripomni, da se ne bi rada prav daleč vozila na vikend smučanje. Za trenutek pomislim in takoj mi pade na pamet zimskošportno središče Golte.

Pogledam na Najdi.si zemljevid in ugotovim, da je le 40 minut vožnje iz Ljubljane. Imajo povsem nov hotel in wellness center, zgrajen leta 2010, privlačne cene in možnost krajšega bivanja. In soglasna odločitev  – Golte. Ni treba iti daleč, da uživate zimske radosti in se malo odklopite. Preberite si, kako sva uživala ta vikend na Golteh in kaj lahko tam doživite tudi vi.

Z avtom sva se hitro pripeljala do Mozirja, potem pa še nekaj ovinkov in že sva bila na spodnji postaji nihalke (gondole). Na Golte greste lahko tudi z avtomobilom, saj je do vrha asfaltirana cesta, a sva se odločila, da bova šla raje z nihalko, ker je z nje lep razgled in ker je za zadnji dan bilo napovedano sneženje.

O smučišču

Ko sva zjutraj nadela smučke, naju je pričakal takle pogled na morje megle v dolini. Takrat se zaveš, kako srečen si, ko te obsije toplo visokogorsko sonce. Z veseljem sva se potem spustila po belih strminah smučarskim užitkom naproti.

Smučišče se razteza od 1000 m do 1600 m nadmorske višine. Ima 12 km prog, 3 sedežnice in dve vlečnici. Načrtujejo pa izgradnjo najdaljše slovenske sodobne sedežnice. Upravljavci smučišča se zelo trudijo, da so proge lepo urejene. Imajo tudi postavljene naprave za umetno zasneževanje, tako da lahko smučate tudi ob milejših zimah. Smučarske karte so brezkontaktne,  tako da jih imate lahko v žepu in naprava vas že  zazna.

Smučišče je zelo primerno za družinsko smučarijo in so vam pomembnejši od dolžine prog tereni, kjer lahko varno smučate s svojimi najmlajšimi, in pestro dogajanje ob smučišču.

Za tiste, ki ste bolj tekmovalne narave, se na smučišču  odvijajo tudi razna smučarska tekmovanja.

Še smučarske opreme vam ni potrebno nositi s seboj, saj jo na Golteh izposojajo po konkurenčnih cenah.

Na Starih Stranih se začne tudi proga za smučarje tekače.

Kadar je dovolj naravnega snega, lahko pridejo na svoj račun tudi turni smučarji, ki se podajo iz Golt proti Smrekovcu in Raduhi.

Na spodnji postaji nihalke je lokal Žekovec. Tam sva v prijetnem domačem vzdušju popila čaj, ki je stal le 1 EUR, hkrati so nama tudi prijazno brezplačno postregli arašide. Takšna gostoljubnost je v Sloveniji prava redkost.
Tik ob hotelu je smučarski poligon za najmlajše. Tam imate smučarska vratca in tekoči trak, ki ga imajo zaradi enostavnosti začetniki raje kot druge smučarske naprave.

Beli zajec za najmlajše

Smučarska šola Beli zajec na Golteh organizira smučarske tečaje, kjer se lahko naučite smučati vi ali vaši najmlajši.
Tereni tukaj so primerni za učenje smučanja. Medtem ko se otroci učijo smučanja, se starši v miru nasmučajo.

Aprés-Ski

Dogajanje na smučišču in po smučanju je adut, ki ga imajo v rokavu na Golteh. Pri hotelu ves dan na sonči terasi lahko poslušate energično glasbo.  Ob lepem vremenu je to obvezna postojanka smučarjev. Piti čaj ali kuhano vino v dobri družbi na sončku je zelo sproščujoče.

Hotel Golte **** – sprostitev na višini

Z nihalko se popeljete neposredno v sam Hotel Golte, ki je bil povsem na novo zgrajen 2010 in je eden najsodobnejših slovenskih gorskih hotelov, kjer so cene zelo dostopne. Tudi v sezoni omogočajo krajša bivanja, npr. 2 dni. Priljubljen je predvsem pri družinah. Veliko je bilo tudi tujih turistov. Poslužujejo se ga pa tudi zaključene in sindikalne skupine, saj ponuja kar nekaj možnosti. V toplejših letnih časih se kar nekaj parov poroči na idiličnih Golteh. Pogosti so tudi poletni pikniki. Prednost hotela je seveda pristna prijaznost osebja, ki mu da pridih domačnosti.
Slika hotela Golte, ki sva jo posnela s sedežnice. Do njega lahko pridete po cesti ali pa z nihalko. Celotna streha hotela je prekrita s sončnimi celicami.

40 cm ga je namedlo čez noč

Wellness pravljica nad 1000 m

Presenečena sva bila, da ima hotel tako velik in sodoben wellness in SPA center. To je po smučanju zelo dobrodošlo. Z veseljem sva preživela celo popoldne tam. Šla sva v turško, finsko, infra in zeliščno savno. Kopala sva se v whirlpoolu in namakala noge v kopeli pri toplih klopcah. Savna mojstrica (ženska) je izvajala program z eteričnimi olji in vihtenjem brisače ter tako ustvarila posebno doživetje finske savne.

Na ceniku sva opazila neverjetno ugoden paket za welness. Za 15 EUR dobite povratno vozovnico za nihalko (ki vas pripelje na Golte) in neomejeno lahko potem tisti dan koristite ta sodoben wellness center.

Edini slovenski vulkan in stena

Picture
Smrekovec je edini slovenski ugasli vulkan. Vulkansko pogorje je dolgo 15 km in doseže višino 1577 m nadmorske višine. Pohodniki lahko pridete nanj tako, da greste najprej na Golte in nato dobri 2 uri nadaljujete proti edinemu slovenskemu vulkanu.
Plezalna stena na južni strani hotela. Tukaj lahko preizkusite svoje plezalske sposobnosti. Športniki imate v hotelu tudi ročni nogomet in namizni tenis.

Dajmo malo migat

Sobe in hrana

Za več informacij o hotelu Golte (cene, ponudba, smučarske vozovnice) in možnostih, ki jih ponuja ta planota,  obiščite spletno stran:

http://www.golte.si. 

Avtor: mag. Simon Meglič

Komentarji!

Ste tudi vi že bili na Golteh? Kako ste se imeli? Komentirajte in delite svojo izkušnjo z drugimi bralci…