Kultura, turizem in nogomet: Nemčija združuje, kar je najboljše od teh treh

Nemčija se lahko pohvali z izjemno bogato kulturno dediščino, ki je prepletena s slikovitimi pokrajinami ter privlačno turistično ponudbo. Letos pa seveda ne moremo tudi mimo dejstva, da se bo v Nemčiji v poletnih mesecih odvijalo evropsko prvenstvo v nogometu.

Olympiapark v Münchnu – Adobestock Fabio

Priljubljena destinacija

Nemčija ostaja ena najbolj priljubljenih destinacij za popotnike v Evropi, kar kažejo tudi številke. Lani je število prenočitev tujih gostov v Nemčiji zraslo za 18,8 % na 80,9 milijona prenočitev v primerjavi z letom prej.  V Nemčijo je lani potovalo 53,8 milijona Evropejcev, torej gre za drugo najbolj obiskano državo, takoj za Španijo. Tudi Slovenci nismo izjema, saj smo v letu 2023 zabeležili 476.633 prenočitev, kar je 11,7% več kot leto prej. Tudi glede na leto 2019 (pred korono) so številke močno narasle.

Kaj obiskati v Nemčiji?

Nemčija je bila leta 2023 kulturna destinacija št. 1 med Evropejci, trije glavni dejavniki pa so bile znamenitosti, mestna krajina in arhitektura ter umetnost in kultura. Nemčija je prava zakladnica kulturnih dragocenosti, s 700 galerijami, 6834 muzeji pa privabijo kar 117 milijonov obiskovalcev letno.

Berlin, kot kulturno središče, ponuja več kot 810 kulturnih ustanov, vključno z galerijo Sprüth Magers, ki je ena najuspešnejših galerij na svetu, saj predstavlja 50 najvplivnejših sodobnih umetnikov. Med najbolj obiskanimi muzeji so Nemški muzej v Münchnu, Miniaturwunderland v Hamburgu in Topografija terorja v Berlinu. Nemčija je znana tudi po nenavadnih muzejih, kot so Muzej vreč, Muzej jazbečarjev, Muzej mučenja in Muzej zamaškov. Velja pa omeniti še, da ravno letos mineva že 35 let od padca Berlinskega zidu.

Vsako leto pa Nemčija gosti tudi številne glasbene festivale, med katerimi je najbolj priljubljen festival Rock am Ring/Rock im Park. Leta 2023 se je festivala Rock am Ring udeležilo 90.000 glasbenih navdušencev, kar ga uvršča med najbolj priljubljene festivale v Nemčiji.

München, Marijin trg in cerkev Frauenkirche © DZT Dietmar Scherf

Letos poteka tudi posebna kampanja ob 250. obletnici rojstva Casparja Davida Friedricha, ki poleg predstavitve njegovih slik nagovarja trajnostno naravnanost turizma, s poudarkom na ohranjanju naravnega in kulturnega okolja. Posebni poudarki pa so namenjeni tudi spodbujanju obiskovalcev k raziskovanju manj znanih, a naravno bogatih destinacij. 

Nogomet: del nemške identitete

Nemška nogometna zveza (DFB) šteje več kot 2,2 milijona registriranih aktivnih igralcev. Impresivno, kajne? Nogomet je močno povezan z nemško kulturo. Konrad Koch, učitelj iz Braunschweiga, je leta 1874 svojim dijakom predstavil nogomet, s čimer je začrtal začetek nogometne zgodovine v Nemčiji.

Stuttgart, nogometni stadion VFB Stuttgart © DZT decouvrirensemble

17. evropsko prvenstvo, ki bo potekalo pod sloganom “United by Football. Vereint im Herzen Europas” (Združeni v nogometu. Združeni v srcu Evrope), bo odprlo novo poglavje v zgodovini nemškega nogometa. Z 51 tekmami na 10 različnih stadionih v 22 tekmovalnih dneh ter s pričakovanimi 2,7 milijona navijačev na stadionih in dodatnimi 7 milijoni gledalcev v navijaških conah bo to prvo evropsko prvenstvo za moške v Nemčiji po ponovni združitvi države leta 1990.

Ste vedeli, da je sodobna nogometna žoga, ki jo poznamo danes, nemški izum iz leta 1970? Nemčija ni le znana po svoji nogometni strasti, temveč je tudi dom številnih inovacij, kot so moderna žoga, pametna žoga in inovativni okvir gola.

Köln, nogometni stadion – Adobe Stock bilderstoeckchen

Poleg tega je nemški sodnik Rudolf Kreitlein na stadionu Wembley v Londonu med četrtfinalno tekmo svetovnega prvenstva leta 1966 razvil sistem rumenega in rdečega kartona. Prvič so kartone uporabili na svetovnem prvenstvu leta 1970, kjer je Čilenec Caszely postal prvi igralec, ki je prejel rdeči karton. In nenazadnje, enajstmetrovka, ki je nadomestila met kovanca pri odločanju o izenačenih izidih, je izum Nemca Karla Walda. Leta 1970 je s to revolucionarno idejo Wald spremenil nogomet in prispeval k poštenosti igre. Nemški prispevki k nogometu so tako široko raznoliki kot igra sama, saj so inovacije iz Nemčije pustile neizbrisen pečat v nogometnem svetu.

Nemčija je torej destinacija, kjer se kultura, turizem in nogomet združujejo v edinstveno doživetje za popotnike po vsej Evropi in širše. Nemčija je več kot le dežela, je izkušnja, ki jo je treba doživeti. 

Köln, nogometni navijači na nogometnem stadionu RheinEnergieSTADION © Adobe Stock uslatar