Malta- srce Mediterana

Malte se ne obiskuje le zaradi vedno idiličnega podnebja, lepih plaž, kristalno čistega morja, temveč tudi zaradi neverjetno bogate zgodovine in številnih kulturnih zakladov.

Republika Malta je majhna otoška država v osrednjem Sredozemlju, ki je zelo na gosto naseljena. Državo sestavlja dvajset otokov in čeri, ki se nahajajo samo 93 km južneje od Sicilije. Od vseh otokov sta stalno naseljena samo dva, to sta istoimenska Malta ter Gozo. Na obeh naseljenih otokih živi okoli 400.000 prebivalcev. Zaradi svoje posebne lege sredi Sredozemskega morja so Malto v vsej njeni zgodovini pogosto obiskali različni narodi. Posledica tega je današnja velika pestrost kultur. Na otočju naj bi doživel brodolom sveti Pavel in s tem tja prenesel tudi krščansko vero, ki je sedaj uradna in tudi najpogostejša vera na Malti.
Turistično zanimiva deveta najmanjša država na svetu
Majhna otoška država se dobesedno nahaja med dvema kontinentoma, Afriko in Evropo. Ponuja mnogo kulturnozgodovinskih zakladov, nepoškodovanih mestnih četrti, dobro ohranjenih arhitekturnih ostankov, tudi zanimivo neokrnjeno naravo in še marsikaj. Poseben čar dajejo državici tudi starodobni rumeni avtobusi, ki dajejo občutek, da ste vsaj pol stoletja v preteklosti. Za samo nekaj centov pa se lahko z njimi zapeljete v glavno mesto Valletto. Mnogi avtobusi niti nimajo vrat in kadar kdo želi izstopiti, samo potegne za vrvico, ta sproži zvonec in s tem opozori voznika. Ta pa običajno nima drugega dela, kot da ustavi avtobus, z odpiranjem in zapiranjem vrat pa se mu ni potrebno obremenjevati. Vožnja z avtobusi med starimi zgradbami, ki so grajene tudi iz apnenčastih kamnin, je prav posebna. Tovrstne kamnine se nahajajo povsod na otokih in iz njih so gradili od obzidij, palač do mnogih ostalih zgradb. Monotono barvo mnogih zgradb krasijo tipični malteški balkoni, ki izstopajo predvsem zaradi živih barv.
Ostanki zgodovinskih stavb.
Seveda pa niso samo kamnine in zgradbe to, kar  Malta nudi, ampak tudi mnoge zelene površine, ki žal poleti spremenijo barvo na rjavo, saj močno sonce dobesedno požge velik del zelenja. Mnogi turisti se žal res podajajo tja samo zaradi ležanja na plažah in zabave v mestu.
Plaže so sicer skalnate, a se med temi mnogimi skalami skrivajo tudi redki peščeni zalivi. Otok pa je izjemno privlačen tudi za jadralce, srfarje in potapljače. Mnogi zanimivi ostanki potopljenih ladij so sploh privlačni za potapljače. Prav tako je otok priljubljena točka križarjenj. Ogromne križarke priplujejo v znano pristanišče, ki leži med glavnim mestom Valletto in tremi tesno skupaj ležečimi mesti. To so Cospicua, Vittoriosa in Senglea.
Pogled v veličastno preteklost
Malta daje mnogo več kot razkošni turizem, plaže in zabavo. Ponuja pogled v zanimivo, kruto in pestro zgodovino. Največjo razliko med Malto in preostalo Evropo je možno danes opaziti v jeziku, ki je bolj podoben arabščini kot mnogim evropskih jezikom. Na arabski svet pa spominja tudi arhitektura, vera pa ostaja krščanska. Gre za zelo verno državo, kar je kaj kmalu moč opaziti, saj imajo toliko cerkva, da lahko vsak dan v letu obiščeš drugo. Glede sporazumevanja na otoku načeloma ni težav, saj večina prebivalcev poleg lokalnega jezika govori še angleščino. Angleščina je na otoku ostala, podobno kot vožnja po levem voznem pasu in tipične rdeče govorilnice, od Britancev, ki so državi dopustili neodvisnost šele leta 1964. Zaradi svoje lege je bila Malta že v zgodovini kot nekakšna odskočna deska za Afriko in Evropo. Tako so na Malti živeli Feničani, za njimi Kartažani, sledili so jim še Rimljani, Arabci, Germani in pa mnogi drugi. V srednjem veku so se na otoku naselili tudi pripadniki viteškega reda in od takrat se je ohranil malteški viteški red. S tem so se borili proti Turkom in bili uspešni ter jim preprečili, da bi zavladali tudi Malti. Malta je bila pod vladavino vitezov le dve stoletji, nakar je Napoleon priključil Malto k Franciji. Vendar pa je pod vladavino Francije ostala le kratki čas, saj so se domačini ob pomoči britanske kraljevine uprli. Pod vladavino Britanije je bila vse do leta 1964. Od leta 2004 pa je članica Evropske unije.
​Na Malti bi bilo škoda počitnice preživeti samo na plaži, četudi slovi kot najbolj sončna evropska država. Neverjetno bogata zgodovina in številni kulturni zakladi državi dajejo tako poseben čar.
Piše: Mateja Mazgan
Komentirajte!
Ali ste vedeli, da se je v letošnjem letu na Malti porušilo znamenito Azurno okno?