V novem letu odkrijte čare zlate Slavonije

Ali razmišljate o obisku novih destinacij na Hrvaškem, na katerih morda še niste bili in ste samo slišali, da ponujajo razna bogastva in zanimivosti? Iščete možnosti za aktivne počitnice pa tudi dobro domačo hrano in odlična vina?

Avtor slike: Borna Subota

V tem primeru vam priporočamo, da obiščete Požeško-slavonsko županijo – destinacijo, ki je privlačna v vseh letnih časih. Odlikuje jo presenetljivo pestra gastronomska ponudba z razvito vinsko kulturo in bogato ponudbo vsebin.

Zakaj Požeško-slavonska županija postaja top turistična destinacija?

Avtor slike: Borna Subota

Kako začeti zgodbo o žitni zakladnici, ne da bi najprej začeli s pregovorno gostoljubnostjo njenih prebivalcev in s hrano, po kateri so znani? Ne glede na to, ali imate raje ribe, meso ali vam dišijo sladkarije – Požeško-slavonska županija vas ne bo razočarala.

Avtor slike: Borna Subota

Zlata Slavonija nudi posebnost za vsak okus – odkrijte »trgance s sirom«, suho kuhano meso s polento, meso pod peko ali pa specialiteto postrv. O znameniti slavonski ribji enolončnici – »fiš paprikašu« ni treba preveč govoriti. Je idealna kombinacija svežine rečne ribe, preverjeno bogatega okusa, in stoletne tradicije. Vsaka hiša ima svoj recept za najboljši »fiš«, na vas pa je, da se prepustite gostoljubju svojih gostiteljev in poiščete lonec, ki bo najbolj ustrezal vašim brbončicam. In ko smo že pri tradiciji, potem ne smete zamuditinečesa, imenovanega»čobanac«, in ko ste že tukaj, izkoristite priložnost in poizkusite odlične domače sarme.

Avtor slike: Borna Subota

Neznani aduti slavonske kuhinje

Morda pa želite svoj izlet v Požeško-slavonsko županijo izkoristiti za spoznavanje novih receptov iz bogate zakladnice tradicionalnih slavonskih kuharskih knjig. V tem primeru vsekakor priporočamo »vinogradarski ćevap«, ki ga še danes pripravljajo po tradicionalnem receptu, ki se s ponosom prenaša iz roda v rod. Gre za specialiteto požeške kuhinje, ki združuje le najkakovostnejšo svinjino in goveje meso, ki je marinirano in nanizano na ražnju, zavito v svinjski ali telečji trebušček, v katerem se na majhnem ognju poveže s posušeno slanino in rdečo čebulo.

Avtor slike: Borna Subota

Poleg tega, če vam gostitelji ponudijo zrezek Barun Trenk, ne zamudite priložnosti, da uživate v tej dobroti kontinentalne kuhinje. Ta telečji ali svinjski zrezek, polnjen s kulenom, kuhanimi jajci in ajvarjem ter dušen na rdeči čebuli z gobovo omako, vas bo spomnil, zakaj v Slavoniji kalorije ne štejejo!

Bogata vinska regija

Avtor slike: Borna Subota

In tudi najboljša hrana ne bi bila tako okusna, če ji ne bi sledila vrhunska vinska kapljica! Ali ste vedeli, da Zlata Slavonija leži na vzporedniku 45,3, ki se ne razteza le skozi kutjevske vinograde, ampak tudi skozi nekatera najbolj vinorodna območja na svetu, kot so Istra, Piemont, Val du Rhone, Bordeaux ali Oregon? Zato vsem, ki cenite vrhunsko kapljico, predlagamo, da obiščete kleti in degustacije vin, se sprehodite po vinogradih in s seboj prinesete v steklenice pretočen spominek na vinograd.

Avtor slike: Borna Subota

V kleti se lahko seznanite s tradicijo pridelave vina, številnimi vinskimi zgodbami in okusite široko vinsko paleto belih, rdečih in rosé vin. Tisto, kar zagotavlja kakovost vin iz teh vinogradov, je njihova lega, izpostavljenost soncu, mikroklimatski pogoji in tla.

Avtor slike: Borna Subota

Avtor slik: Borna Subota

Slavonska vina so znana po svoji kakovosti, nekaj najboljših pa boste našli v enološki kraljici Zlate doline – Kutjevu. Je vinorodni kraj, ki že od 13. stoletja neguje tradicijo pridelave vrhunskih vin po zaslugi menihov, bolj znanih kot beli bratje, ki so leta 1232 ustanovili opatijo Honesta de Gotho in začeli gojiti vinsko trto ter pridelovati vino.

Avtor slike: Borna Subota

Danes se na tem mestu nahaja znamenita Kutjevska klet, sicer najstarejša vinska klet v tem delu Evrope, ki se ponaša s skoraj 800-letno neprekinjeno pridelavo vina. Ta nekdanja jezuitska rezidenca, zdaj obnovljeni grad Kutjevo, sodi med najlepše spomenike bogate kulturne dediščine Slavonije.

Kutjevaška graševina

Območje županije je razdeljeno na kar tri vinograde – Vinogorje Kutjevo, Vinogorje Požega-Pleternica in Vinogorje Pakrac, kjer je okoli 60 turistično-gostinskih subjektov. Koristite lahko tudi bogato gastronomsko ponudbo, namestitev, možnost spoznavanja naravnih lepot in številne rekreacijske objekte. Zato, ko pridete v Požeško-slavonsko županijo, izkoristite priložnost in si privoščite degustacijo slavonskih vin v kateri izmed številnih znanih kleti, katerih kvalitetna vina so redno na vsaki resnejši vinski karti.

Avtor slike: Borna Subota

Zagotovo najbolj znano vino tega območja je graševina, ki izvira iz istoimenske sorte grozdja, ki je še posebej primerna za lege na pobočjih Zlate doline. Graševina je med prebivalci Zlate doline tako priljubljena, da v njeno čast vsako leto v Kutjevu priredijo Praznik graševine, v istem mestu pa se celo glavni trg imenuje Trg graševine, v bližnjem Vetovu pa obstaja tudi nogometni klub HNK Graševina.

Avtor slike: Borna Subota

Vsekakor pa vam poleg znane kutjevaške graševine priporočamo, da svoje brbončice uvedete v čarobne rapsodije okusov, ki se skrivajo v sortah, kot so renski rizling, modri pinot, sivi pinot, silvanac, chardonnay ali beli muškat in merlot, zweigelt , frankovka , syrah, cabernet sauvignon in cabernet franc črne barve. Za bolj zahtevne se bo v Zlati Slavoniji našel kak rosé. Na voljo so seveda tudi penine, ki jih vse pogosteje ponujajo kleti in restavracije. Ena najbolj znanih je penina rose iz grozdja modri pinot.

Avtor slike: Borna Subota

Avtor slik: Borna Subota

Zlata Slavonija nudi bogato gastronomsko ponudbo, raznovrstne namestitve po vaših željah, možnost odkrivanja naravnih lepot in koriščenje številnih rekreacijskih objektov, ki jih lahko raziščete peš, s kolesom, kočijo ali vlakom. Prepričani smo, da ne boste zgrešili, ne glede na to, katero možnost iz široke ponudbe lokalnih gostincev boste izbrali!

Pridite ter ustvarite spomine in trenutke za spomin!

Avtor slike: Borna Subota