Filipini – sanjsko otočje

Otoška država Filipini leži v tropskem zahodnem Tihem oceanu. Filipini so od celinske Azije oddaljeni okoli 100 kilometrov jugovzhodno.  Država je sestavljena  iz več kot 7.100 otokov,  poseljenih pa je manj kot polovica otokov, točneje približno 2770. Oba največja otoka, Luzon in Mindanao, predstavljata dve tretjini ozemlja. Večina otokov je goratih z ozkimi obalnimi ravninami, s čudovitimi kotički za preživljanje dopusta.
Podnebje je tropsko oceansko z visoko vlažnostjo, značilne so visoke temperature in obilica dežja. Vsekakor so Filipini odlična destinacija za avanturiste.
​Manila je prestolnica Filipinov. Velja za mesto kaosa in mesto nasprotij. Na eni strani sta predela Malate in Makati, na drugi strani pa barakarsko naselje ob reki Pasig. Center filipinske družbe predstavlja manilska katedrala, kamor naj bi za časa španske kolonialne nadvlade vodila vsaka cesta na Filipinih.

Stari del mesta, ki so ga naselili že Španci, se imenuje Intramuros.  Gre za najstarejši del mesta, kjer so še vidni ostanki starega mesta pred bombardiranjem, saj je bila Manila med drugo svetovno vojno eno najbolj porušenih mest.

Filipini so talilni lonec različnih kultur. Hitro lahko opazite vpliv Španije in tudi Kitajske, torej evropski in azijski vpliv. Prvi prebivalci Filipinov so prišli iz celinskih območij Azije in kasneje iz Indonezije, a danes ima večina Filipincev latinskoameriški priimek.

Več podobnih vsebin si lahko ogledate v oddaji Nepredvidljivi svet na programu Planet Earth v soboto ob 18:10.

Picture

Piše: Mirjam Kimovec

Komentirajte!