10 nasvetov, kako se pripraviti na dolg let

Zaradi slabega načrtovanja se vam lahko zgodi, da vaš dolg let ne bo prijeten in boste na destinacijo že prišli razdraženi. Izognite se slabi volji in poskrbite, da bo vaš naslednji dolg polet potekal čimbolj brezskrbno in udobno. Za vas smo pripravili 10 preverjenih nasvetov, kako se najbolje pripraviti na dolg mednarodni let. Sprejmite dolgo pot in uživajte na potovanju.

#1: Prilagodite urnik spanja, glede na časovni pas vaše destinacije. Takoj ko pridete na letalo, zamenjajte časovni pas na čas destinacije. Če prispete dopoldne, načrtujte zabavni prvi dan, poln aktivnosti, da boste zagotovo ostali budni do večera. Nikoli ne zadremajte prvi dan. To lahko pokvari vaš urnik spanja za celotno potovanje. Tako boste najbolje kljubovali ”jet lagu”.

#2: Svetujemo vam, da ste dan pred letom dovolj fizično aktivni, saj boste naslednji dan preživeli večinoma v sedečem položaju. Pojdite na dolg sprehod in se naužijte svežega zraka.

#3: Pred odhodom napolnite vse svoje elektronske naprave in s seboj prinesite polnilnike, da jih boste lahko dopolnili med potjo. Zunanja polnilna naprava je odlična rezerva za vsak slučaj. Ne pozabite si na računalnik/telefon/tablico naložiti najljubše glasbe, filma ali e-knjige. Tako vam tudi ob daljšem čakanju na let ne bo dolgčas.

#4: Pametno izberite sedež. Glede na to, da boste na letalu preživeli kar nekaj ur, se vam splača, da se dovolj zgodaj prijavite na let in s tem prosto izberete najboljši sedež za vas. Sedež ob oknu je najboljši za spanje, medtem ko je sedež ob prehodu boljši zaradi lažjega dostopa do toalet. Če boste prosili za sedež v zadnjem delu letala,  boste imeli veliko več možnosti, da boste ob sebi imeli prazen sedež ali dva.

#5: Oblecite si ohlapna oblačila ali pa kar spakirajte s seboj pižamo za nočni let. Oblecite se v plasteh, nikoli ne veste, ali vam bo vroče ali vas bo zeblo. Šal bo vaš najboljši prijatelj, saj lahko služi tudi kot pokrivalo čez oči, kot blazina ali pa tanka odeja.

#6: Pijte dovolj vode in se poskusite izogniti slanim in sladkim prigrizkom. Ko ste dehidrirani, se zmanjša raven energije, pade vam razpoloženje in upočasnijo se kognitivne funkcije. Prav tako je pomanjkanje tekočine glavni razlog za suho kožo, ki se lušči, glavobole in razdražljivost. Pogosto pijte vodo – tudi če se vam ne zdi, da jo potrebujete. Odpovejte se kofeinu in alkoholnim pijačam med letom. Čeprav so na letalu na voljo obroki in pogosto tudi nekaj prigrizkov,  je vedno dobro imeti s seboj nekaj prigrizkov, tudi če je to le nekaj kosov sadja ali nekaj krekerjev. Na ta način, če obroki niso postreženi, ko vaš želodec pravi, da bi morali biti, lahko pomirite napade lakote.


#7: Če nameravate spati na letalu, ne pozabite na masko za oči in zamaške za ušesa. Tako si boste najlažje zagotovili tišino in temo, ki sta potrebni za najboljšo možnost počitka. Razmislite tudi o potovalni blazini, saj je težko zadremati, ko se ti glava povesi na vse strani. Potovalna blazina za vrat podpira vašo glavo ter vrat in vam je lahko le v pomoč pri poskusu pokončnega spanja.

#8: Če nameravate med letom sploh spati, poskrbite, da bo vaš pripet varnostni pas viden. V primeru turbulence se prižge lučka za varnostni pas, stevardese pa lahko hodijo po kabini in preverjajo, ali so vsi pripeti. Če ste pripeti pod odejo, kjer je ne vidijo, vas bodo zbudile, da preverijo.

#9: Umiti zobje, čist obraz in pomirjujoča plast vlažilne kreme naredijo čudeže za vaše dobro počutje v zraku. S seboj prinesite majhen toaletni komplet z glavnikom, deodorantom, zobno pasto, zobno ščetko, robčki za obraz in vlažilno kremo za osvežitev med letom.

#10: Pred letom sestavite seznam vseh stvari, ki ste si jih vedno želeli početi, pa nikoli niste imeli časa – dolgi leti nudijo najboljši čas brez prekinitev. Osupljivo je, kako produktivni smo lahko, ko ni drugih motečih dejavnikov. Odprite beležnico/prenosni računalnik/knjigo skic in se lotite dela.