Solkan – odlično izhodišče za športne in vinsko-kulinarične užitke

Morda res nenavaden naslov za današnje dni, a Solkan je odlično izhodišče tako za potapljanje v goriške stare čase. Vse od srednjega veka, bivanja zadnjega francoskega kralja, podoživljanja bojev na soški fronti, pa do občudovanja naravnih znamenitosti, kot so Sabotin, Soča, Solkanski izviri, ter do preživljanja avantur sodobnega časa. Kot na primer igralništvo, kajakaštvo, adrenalinska doživetja, pohodništvo in nenazadnje zadovoljevanja želja po sprostitvi, razvajanju ali samo kratkem pobegu v zavetje miru v spa centru.
Darja Vodlan

Šport, adrenalin in sprostitev

Kot že rečeno, športni navdušenci bodo tukaj zlahka našli kaj zase. Izbirate lahko med jadralnim padalstvom, kajakaštvom, golfom, konjeništvom, pohodništvom, bowlingom, bungee jumpingom, ribištvom, lovskim turizmom. Po naporu pa se prileže tudi sprostitev in razvajanje.
V hotelu Sabotin si lahko sposodiš kolo. V bližini je kar nekaj kolesarskih poti. Midva sva jo ubrala do Šempetra. Pot naju je vodila tudi skozi zapuščen tunel, ki je osvežen z nešteto razrezanimi plastenkami.
V hotelu Sabotin si lahko sposodiš kolo. V bližini je kar nekaj kolesarskih poti. Midva sva jo ubrala do Šempetra. Pot naju je vodila tudi skozi zapuščen tunel, ki je osvežen z nešteto razrezanimi plastenkami.

Kaj pa sreča?

Za goste hotela Sabotin je v večernih urah zagotovljen brezplačen prevoz do igralniško zabaviščnih centrov Perla in Park. Kot gosta hotela pa sva užila tudi prost vstop v igralnico Perla ter večer preživela na koncertu priljubljene italijanske glasbenice Malike Ayane. Po začetniški sreči na avtomatih pa sva z “gemblanjem” na ruleti na koncu pristala na čisti 0, vsaj to … 🙂

Vrnitev v stare čase

Vrnitev v stare čase na Goriškem sva doživela ob spremstvu Evelin Bizjak, srednjeveške šivilje in turistične vodnice. Kar nekaj društev na Goriškem in v Italiji skuša oživiti in ohraniti predvsem srednjeveške običaje. Tako organizirajo grajske večerje s srednjeveško animacijo in oblačili v Restavraciji gradu Kromberk, srednjeveško bojevanje, grajske večerje in prikaz življenja v taborih, prav tako pa sodelujejo tudi pri animaciji in vodenju na muzejskem vlaku Nova Gorica – Bled. Skupaj smo se zapeljali tudi po »Stari« Gorici, a to je že druga zgodba…
Po ogledu sva se odpravila še peš raziskovat Solkan. Resnično ti vzame dih Solkanski most, most z največjim lokom iz obdelanega kamna na svetu.

Sveta Gora

Ne samo imeniten razgled na Gorico in idilične goriške vasice, pač pa še ena zgodbica, ki privabi ušesa. Tu na gori Skalnici, sedaj Sveta, naj bi se leta 1539 prikazala Marija pastirici Uršuli Ferligojnici in ji naročila: “Povej ljudstvu, naj mi tukaj postavi hišo in me prosi milosti.” Uršulo je posvetna oblast večkrat zaprla v ječo solkanske graščine, iz katere je bila vedno čudežno rešena. Ljudje so začeli trumoma romati na goro Skalnico, kjer so postavili leseno kapelo in molili pred Marijinim kipom. V tistih časih je bilo to romarsko središče, ki je presegalo celo sam Lurd.
Sveta gora
Sveta gora

Kostanjevica

Kostanjevica, kjer je dobil dom zadnji francoski kralj Karl X. Da bi obdržal glavo na ramenih, sta ga v Gorico pregnala ljudska vstaja v Franciji in strah pred kolero. A zanimivo, pobralo naj bi ga že po 15 dneh bivanja in to zaradi – kolere. Pokopan je v treh krstah in po habsburških običajih, kar pomeni z izrezanim srcem, ki je v sarkofag položeno v stekleni krsti. Čeprav pokopan na tujem, leži vseeno na domači zemlji; v sarkofag so mu namreč nasuli prgišče francoske prsti. Francoski rojalisti se sicer trudijo za to, da bi njegove posmrtne ostanke prepeljali v Francijo. A zaenkrat neuspešno.

Družbo kraljevi družini na Kostanjevici delajo tudi burbonke, izjemno dišeče vrtnice. Imena ne nosijo po zadnjem kralju iz dinastije Burbonov, temveč po otoku v Indijskem oceanu. Zaradi ugodne klime pa tu uspevajo tudi prave banane.

Spodaj si oglejte še ostale zanimivosti.

Hotel Sabotin

Hotel Sabotin je bil eden prvih hotelov na Goriškem in se ponaša z bogato zgodovino. Pravzaprav se nahaja v Puppijevi vili, ki je bila lovska rezidenca grofov že v 1. polovici 18. stoletja. Na stare čase spominja kamniti hodnik in stopnice, pa tudi stara, velbana klet, ki pa še čaka na prenovo.

Hotel Sabotin
Hotel Sabotin

Prostoren lobby v 1.nadstropju hotela, ki ponuja 63 sob (od eno do štiriposteljnih) in 5 apartmajev. Vse sobe so opremljene s klimo, TV, telefonom in brezplačnim WiFi internetom. Gostje, ki največkrat obiščejo hotel, so igralničarji, športniki, kajakaši in izletniki. Hotel spada v verigo Hit – Universe of fun hotelov.

Prostoren lobby
Prostoren lobby

Kulinarika in ostala hotelska doživetja

Vodstvo hotela se že nekaj let s svojim osebjem trudi vdihniti hotelu še dodatno svežino. Vsako leto obnovijo jedilne liste, prirejajo pa tudi tematske kuhinje (šumadijska – v stilu »razbij čaše«, velikonočna, posebna ponudba jedi iz vrtnic v okviru Festivala vrtnic, poletne jedi, jesenska gobova kuhinja, martinovanje). Posebno razvajanje pa tistim, ki po dolgi noči težko vstanejo, predstavlja tudi zajtrk v sobo oziroma v posteljo. 🙂

Gostje pa se lahko udeležijo raznih delavnic na temo sadežev narave. Z raznimi dogodki že tradicionalno obujajo tudi prvo pisno omembo Solkana (28.4.1001), pri čemer predavanja popestrijo z jedmi iz starih časov, prav tako pa so sodelujoči primerno oblečeni, včasih pa se jim pridruži še kakšna skupina mečevalcev. Ker je hotelska ponudba usmerjena tudi v ožjo okolico, so v letošnjem letu začeli z organizacijo plesov, ki potekajo vsak zadnji petek v mesecu.

Klasična polpenzionska večerja, a na vso moč okusna, skrbno pripravljena in prijazno postrežena.

Vse to in še mnogo več, začinjeno z izjemno prijaznostjo osebja hotela Sabotin in tisto pravo, toplo, »Iztok Mlakar« goriško govorico, sva doživela v prekratkem vikendu v Solkanu. Vikend v hotelu Sabotin nama je nasul zanimivih doživetij in lepih trenutkov, a še zdaleč nisva odkrila vsega, kar ponuja Solkan z okolico. Prideva še. Tudi vi?

Če vas zanima več o hotelu Sabotin, Solkanu in okolici, obiščite strani:
Hotel Sabotin
Solkan
Solkan v živo
Kam in s kom na Goriškem

Komentirajte!

V kateri vili se nahaja Hotel Sabotin (odgovor najdete skrit v reportaži)? 🙂