Dolenjske Toplice – oaza miru in sprostitve

Tempo življenja je vedno hitrejši in vse premalokrat si vzamemo čas samo zase in nujno potrebno sprostitev. Ko sva iskala primerno lokacijo za najin vikend oddih, sva naletela na hotel Balnea, ki spada pod okrilje Term Krka, natančneje v sklop Term Dolenjske Toplice. Destinacija naju je po kratkem prebiranju informacij na internetu kaj hitro prepričala, saj si kljub želenemu počitku vedno želiva nekaj časa preživeti aktivno ter raziskati in videti čim več. V Termah Dolenjske Toplice pa nama je bilo na voljo prav to: sprostitev v sodobnem dizajn hotelu, uživanje v njihovem wellness centru, možnost izposoje kolesa, nordijska hoja ter raziskovanje slikovite dolenjske pokrajine.

panorama
panorama

Ne zgolj hotel, ampak prava galerija

Ob prihodu v hotel sva dobila občutek, da sva zašla v umetniško galerijo. Hotelski interier je namreč dovršeno opremljen s kiparskimi skulpturami, grafikami in fotografijami. No, že pred prihodom sva kar odprtih ust ogledovala fotografije sob v hotelu in bila nad njimi čisto navdušena. Odločila sva se za eno od njihovih suit, kjer je na voljo ločen spalni del z masažno kadjo ter dnevni prostor s kaminom. V sobi naju je gostoljubno čakala tudi sadna dobrodošlica.

Sprostitev v naravi

V pritličju hotela, ob recepciji, imajo lično urejeno informacijsko točko, kjer sva od prijaznega informatorja dobila vse potrebne informacije o možnih izletih in aktivnostih. Izvedela sva, da imajo vsakodnevno na programu nordijsko hojo in odločila sva se poizkusiti. S fitnes trenerjem Tomijem smo se odpravili čez hotelski park do bližnjega gozda, kjer sva izvedela vse o pravilni tehniki ter pozitivnih učinkih nordijske hoje. Ura pohajkovanja po slikoviti pokrajini je ob prijetnem pogovoru kaj hitro minila.

Pustolovsko in sladko doživetje

Naslednja aktivnost, za katero sva izvedela in jo uvrstila na najin ”program”, je bila plezalna pustolovščina. Na Otočcu so namreč pred letom dni odprli Pustolovski park Otočec, kjer na štirih, težavnostno različnih poligonih, premaguješ številne zanimive ovire. Lahko se pohvaliva, da sva uspešno premagala čisto vse: od plezanja po pajkovi mreži, skakanja po sodčkih, vožnje s snowboardom in sankami med drevesi, hojo po vrvi in še mnogih drugih. Res je bilo zabavno doživetje med krošnjami dreves, malo adrenalinsko, a z obilico smeha in dobre volje.

V hotelu so nama  namignili, da imajo na gradu Otočec, poleg ostalega, trenutno v ponudbi sladico iz bezga in češenj. Sladkosneda v naju, eden navdušen nad bezgom, drugi nad češnjami, nama nista dovolila, da bi to zamudila. Po obisku parka sva tako odhitela sladki dobroti naproti. In res, z eno besedo lahko opiševa sladico kot fantastično.

Popoldne sva se podala v Pustolovski park Otočec, kjer inštruktorji v parku najprej vsakega naučijo pravilnega rokovanja z opremo.
Popoldne sva se podala v Pustolovski park Otočec, kjer inštruktorji v parku najprej vsakega naučijo pravilnega rokovanja z opremo.

Nato pa imate na voljo 4 poligone različnih težavnostnih stopenj. Začetek vsake zaznamuje označevalna tabla. Poti vas popeljejo visoko med drevesne krošnje, kjer 46 različnih nalog zagotavlja pravo plezalno pustolovščino.

Gori doli naokoli

Pravijo, da so vse lepe stvari tri, in tako sva tudi midva na najin spisek aktivnosti dodala še tretjo. Prelepo sončno popoldne bi bilo namreč greh preživeti med štirimi stenami, zato sva si na recepciji hotela izposodila kolesi. Opremljena z zemljevidom sva se podala na krožno pot po dolenjskih gričih. Pokrajina, polna vinogradov in zidanic, je res čudovita, razgledi pa prav čarobni. Za odtenek manj čarobno je bilo sicer brcanje v klanec, ampak, kot rečeno, na vrhu je vse poplačano. Če pa naletiš še na prijazne domačine, ki ponudijo žlahtno kapljico, je doživetje še toliko lepše.
Pozno popoldne pa s sposojenimi kolesi na kratek potep po okoliških gričih, kjer sva uživala v čudovitih razgledih na ostale okoliške griče.
Pozno popoldne pa s sposojenimi kolesi na kratek potep po okoliških gričih, kjer sva uživala v čudovitih razgledih na ostale okoliške griče.

Dobrota pri dobroti

V hotel sva se vrnila v času večerje in kar v kolesarski opremi sedla za mizo. Spet sva imela, tako kot že pri kosilu, na voljo polno dobrot, med katerimi človek kar težko izbere. Večerja, z izjemo glavne jedi, je namreč samopostrežna in vse je bilo videti več kot okusno. Posledica sta dva precej polna, zadovoljna želodčka.
Restavracija je prostorna ter …
... lepo urejena, hrana pa izjemno okusna.
… lepo urejena, hrana pa izjemno okusna.

In potem … užitek

Po večerji in vseh aktivnostih čez dan je več kot zasluženo sledila popolna sprostitev v wellness centru Balnea. Ob koncu tedna je center odprt kar do 23. ure in to sva s pridom izkoristila. Hotel je z wellness centrom povezan preko steklenega panoramskega hodnika, po katerem se lahko brezskrbno sprehodite kar v kopalnem plašču.

Prav čarobno je zaplavati v bazenu ob soju sveč, ko lahko odmisliš prav vse in preprosto uživaš. Za naju je to najboljša kombinacija za super preživet dan. Najprej oddih v naravi, nato uživanje v bazenih in savnah. Čisto za konec dneva sva si v popolnem miru najine sobe privoščila še sproščujočo kopel.

Novim dogodivščinam naproti

Po poznem zajtrku, kjer dobiš res skoraj vse, kar ti srce poželi, sva se ponovno odpravila raziskovat okolico. Že prejšnji dan sva na info točki dobila brošure o Kočevskem rogu odločila sva se, da obiščeva in raziščeva ter izveva še kaj novega o tem območju. Kočevski rog namreč obsega več kot 500 kvadratnih kilometrov razgibanega kraškega terena, ki je poznan predvsem zaradi naselitve območja s Kočevskimi Nemci, nato njihovo skoraj popolno izselitvijo ter uspešno izrabo izpraznjenega Roga kot skrivališče slovenskega odporniškega gibanja med 2. svetovno vojno. Najin potep je bil tako precej zgodovinsko naravnan, saj sva obiskala t.i. Bazo 20, kjer je med vojno bivalo vodstvo odporniškega gibanja. V dveh izmed 26 postavljenih barak ima dandanes Dolenjski muzej urejeno razstavo, kjer sva na vodenem ogledu izvedela marsikatero zanimivost.
V nov dan sva se podala z zdravim zajtrkom. Ponudba je zelo bogata in raznolika.
V nov dan sva se podala z zdravim zajtrkom. Ponudba je zelo bogata in raznolika.

Po zajtrku sva obiskala t.i. Bazo 20 v Kočevskem rogu, kjer je med vojno bivalo vodstvo odporniškega gibanja. Na prvi sliki prva baraka baze 20 (večja baraka na dnu vrtače). Na drugi sliki so pri parkirišču pod Bazo 20 postavljeni doprsni kipi narodnih herojev: Franca Leskovška Luke, Ivana Mačka Matije, Franca Rozmana Staneta in Dušana Kvedra Tomaža. Nato sledijo  še ostale slike z najinega potepanja po Bazi 20.

panorama Baze 20 v Kočevskem rogu

Razvajanje brbončic

Pred zadnjim obiskom wellness oaze Balnea sva se sprehodila še po Dolenjskih Toplicah in zavila v gostišče Oštarija. Kulinarični užitki iz hotela so se tako nadaljevali tudi izven njega. Vse, kar sva poizkusila, je bilo čudovito.

Popoln zaključek

Vsaka lepa stvar ima lep konec, za katerega sva prihranila še en postanek v oazi miru. Za nekaj ur sva se ponovno predala topli termalni vodi v whirlpoolih, se prijetno pogrela v finski in turški savni, uživala na vodnih posteljah ter naredila nekaj zamahov v notranjem in zunanjem bazenu.
Wellnes center Balnea, ki ponuja številna doživetja za odrasle in otroke.
Wellnes center Balnea, ki ponuja številna doživetja za odrasle in otroke.
Oaza savn poskrbi za popolno sprostitev telesa.
Oaza savn poskrbi za popolno sprostitev telesa.

Več posnetkov iz Oaze savn si lahko pogledate v spodnji fotogaleriji.

Polna vtisov, nove energije, spominov na lepe trenutke in doživetja sva se odpravila proti domu, prepričana, da se med dolenjske griče zagotovo še vrneva.

Več informacij o njihovi ponudbi si lahko pogledate tukaj >>

Avtorja: Gregor in Mateja

Komentirajte!
Kako se imenuje wellness in dizajn hotel v Termah Dolenjske Toplice, ki je prejemnik priznanj TripAdvisor in Lonely Planet?