Havaji – raj na zemlji, sredi Pacifiškega oceana

Havaji, sanjsko otočje, ki leži med ZDA in Azijo sredi ničesar. Že odkar sem prvič odšla v Združene države, sem si močno želela obiskati Havaje. Ko pa sem odšla v ZDA še drugič, sem bila odločena, da raziščem ta del sveta. Halo, pa kdo ne bi šel na Havaje?!?! V veselje mi je bilo deliti ta del potovanja z eno od mojih najboljših prijateljic.

Havaje sestavlja šest glavnih (naseljenih) otokov: Oahu, Kauai, Maui, Big Island in dva manjša otoka Molokai in Lanai ter še mnogo več manjših. Vsak ponuja nekaj drugačnega, od avanturističnih dejavnosti na prostem in peščenih plaž do vulkanskih formacij in tradicionalne havajske kulture.

Vedno zeleni otok Maui

Prvi otok, ki sva ga obiskali in ga bom predstavila, je vedno zeleni otok Maui. Drugi največji otok Havajev, ki se je leta 2017 znašel na vrhu lestvice najboljših otokov po mnenju uporabnikov Trip Advisorja, je idealen kraj za vse ljubitelje narave.

Leteli sva z letališča Oakland v bližini San Francisca na letališče Kahului, Maui. Let je trajal skoraj 6 ur. Prebivali sva v hiši najinega zdajšnjega prijatelja Michaela v majhnem mestu Paia. Michael nama je odprl svoj dom in nama pokazal najboljše kotičke Mauija.

Skupaj smo se odpravili na prvo dogodivščino – z avtom smo prevozili znamenito cesto – Pot proti Hani (Road to Hana). To je ena izmed najboljših voženj, ki jih morate izkusiti, ko ste na Mauiju. Vožnja do Hane in nazaj traja ves dan z vsemi postanki – neverjetnimi razgledi, džungla in gozdnate pohodniške poti, ki vodijo do skritih slapov. Neverjetne plaže različnih barv, sadne stojnice na vsakem koraku in slikoviti prizori narave za vsakim vogalom. Cesta je ozka, vijugasta, običajno samo z enim pasom.

Prehodili smo pot Pipiwai, dolgo 3,2 kilometra, skozi bambusov gozd in se ustavili pri slapu Waimoku. Na začetku poti je center za obiskovalce Kipahulu, kjer lahko izveste še nekaj več o havajski kulturi. Na sredini poti smo se ustavili pri še enem slapu – Makahiku.

Čudovite plaže – od belih do črnih plaž

Maui slovi po plažah različnih barv. Plaža Hamoa slovi po belem pesku, kjer smo se osvežili. Je majhna plaža z visokimi valovi in slikovitim razgledom. Na poti proti Hani smo si privoščili kosilo in ga pojedli na rdeči plaži Koki Red Beach. Temnordečkast pesek izvira z bližnjega hriba, plaža pa je znana kot ena izmed dveh znanih surfarskih točk in najljubše mesto lokalnih deskarjev.

Tretji postanek je bil nacionalni park Waianapanapa. Znana vulkanska črna peščena plaža s skrito luknjo za plavanje, starodavna havajska pokopališča in 5 morskih jam. Črne peščene plaže na Havajih najdemo na mestih z nedavno vulkansko dejavnostjo. Razbijanje valov na utrjeni lavi ustvarja drobne koščke črnega vulkanskega stekla, kar posledično vodi do peščene plaže. Vulkansko delovanje na Havajih pa ni mirno, obratno, brez vulkanskega delovanja Havajev sploh ne bi bilo. Vulkani na Havajih so aktivni, zato se otočje počasi širi in ustvarja serijo novih otokov.

Plaži KA´ANAPALI in LAHAINA

Naslednji dan naju je Michael odpeljal v Olowalu na ogled petroglifov (slike nastale z vrezovanjem v skalo). Tam so stari prebivalci izklesali približno 100 starodavnih podob – človeške in živalske figure. Potem smo se odpeljali na še eno najboljših Mauijevih plaž – Ka’anapali Beach, kjer smo imeli čas za snorklanje in sprostitev pod havajskim soncem.

Naslednja postojanka: skakanje s pečine (Black Rock). Pot vodi skozi območje gnezdenja morskih ptic.

Po zabavi in skakanju v vodo smo odšli do naravnega gejzirja na severu otoka, imenovanega Nakalele Blowhole. Gre za naravni gejzir, kjer je morska voda ujeta v podvodni lavi in išče način, kako pobegniti. Toda situacija se lahko kmalu sprevrže v nevarnost, če se gejzirju približaš preveč. Na tem mestu tudi lahko občudujemo luknjo v obliki srca, ki se je oblikovala sredi kamnin.

Za zaključek dneva pa je bila naša zadnja postaja glavno mesto Lahaina. Čudovito mesto, v 19. stoletju tudi glavno mesto Havajev, je bolj podobno vasi, kjer je ena izmed znamenitosti ogromno drevo Banyan Square. Drevo meri 60 metrov in je znano po svojih ogromnih koreninah, ki gledajo iz ceste.

Mesto Lahaina je idealen kraj, kjer si lahko ogledaš sončni zahod. Nismo pa pozabili na znamenito predstavitev različnih plesov, ki izvirajo iz Nove Zelandije, Samoe in Havajev na glavnem trgu Lahaine. Poslušali smo značilno glasbo in si ogledali predstavo ognjenega plesa. Doživeto smo zaplesali skozi zgodovino in kulturo Polinezijcev. Havajska kultura je namreč mešanica polinezijskih, filipinskih in ostalih tradicij različnih ljudstev iz vsega sveta.

Nacionalni park Haleakala

Pokrajina nacionalnega parka se dviga od bujne doline pod slapom na morskem nivoju do rdeče puščave stebelnih stožcev na vulkanskem vrhu Haleakale. Nacionalni park je znan kot “hiša sonca” in ponuja veliko pohodniških poti ter slikovit razgled na Maui. Ko ste v »kua mauni«, deželi nad oblaki, se odpre pogled na Veliki otok (vulkanski vrhovi Mouna Kea in Mouna Loa). Center za obiskovalce je na nadmorski višini 2.969 metrov. Observatorij je bil zgrajen v bližini najvišje točke Mauija, saj kraj ponuja četrto najboljše mesto za spremljanje atmosfere in vseh sprememb v zraku. Ozračje tam nad oblaki je namreč čisto in suho, z minimalno onesnažim zrakom.

Ker obožujem vonj sivke, sva obiskali nasade sivke na poti navzdol (ALI I KULA LAVENDER). Tu so na ogled različne vrste sivke z različnih koncev sveta in še mnogo vrst različnih dreves. Sivka cveti julija. Malo sva zamudili cvetenje (bili sva tam oktobra), a vonj iz rastlin je bil še vedno prisoten. V prodajalni je na voljo mnogo domačih izdelkov (mila, šamponi, pilingi za telo in maslo, pa tudi sivkine čokolade in gurmanske začimbe s sivko). Poskusili sva tudi sivkin sladoled. Vse v znamenju sivke!

Na Mauiju lahko obiščete še Iao Valleyzeleno tropsko dolino na zahodu. Postala je priljubljena destinacija zaradi svoje zgodovine in naravnega okolja. Tam se nahaja znani Iao Needle (velika naravna skala). Razgled na dolino je čudovit. Če ujameš sončno vreme; midve te sreče nisva imeli. Druga zanimivost Maui otoka je tudi naslednji otok Molokini, ki je priljubljena točka enodnevnih izletov. Odlična točka za snorkljanje in potapljanje.

Za več zgodb mi lahko sledite na moji spletni strani: Travelbirdyslo.com

Avtorica članka: Maša Slatnar