Virtualni sprehod po Marsu

Bi se sprehodili po Marsu? Verjetno tega fizično ne boste imeli možnosti narediti, lahko pa se po Marsu sprehodite virtualno. Poglejte si resnično površino Marsa, kot jo je posnel Nasin rover Curiosity.

©accessmars.withgoogle.com

Raziskovanje in posnetek površja

Access Mars vam omogoča raziskovanje 3D replike Marsove površine točno takšne, kot jo je posnel rover Curiosity. Ko je Curiosity potoval po Marsu, je posnel digitalne fotografije z dvema sistemoma stereoskopskih kamer. Z združevanjem in analizo teh fotografij so znanstveniki pri Nasi ustvarili 3D model, ki se uporablja za preučevanje Marsa in načrtovanje prihodnjih eksperimentov.  Sedaj pa se po Marsu lahko sprehodite tudi vi.

Virtualni sprehod po Rdečem planetu

©accessmars.withgoogle.com

Na tem virtualnem sprehodu se lahko premikate od točke do toče s klikom na teren ali pa si pogledate različne kraje misije s klikom na ikono zemljevida. Poleg površja boste na tej strani našli tudi nekaj zanimivih podatkov o samem planetu, posnetih slikah in misiji Curiosity roverja.

Curiosity rover

NASA je rover Curiosity  izstrelila s Cape Canaveral 26. novembra 2011 in je pristal znotraj kraterja Gale na Marsu 6. avgusta 2012. Rover še vedno deluje in je na Marsu že več kot 9 let.

Naloga Curiosityja je ugotoviti, ali je bil Rdeči planet kdaj primeren za življenje mikrobov. Rover, ki je velik kot mini Cooper, je opremljen s 17 kamerami in robotsko roko, ki vsebuje nabor specializiranih laboratorijskih orodij in instrumentov. Če vas zanima še več podrobnosti o tem roverju si jih lahko preberete na raziskovanje površja Marsa.