Santorini – grški raj

Santorini je eden izmed najbolj priljubljenih grških otokov in hkrati eden najlepših otokov, poznan po celem svetu! Radi ga imenujejo tudi destinacija za medene tedne. S kikladsko arhitekturo, značilne bele hiške z modrimi strehami, privablja turiste s celega sveta. Bila sem polna pričakovanj, ko sem se odpravljala na ta otok in o čemer sem sanjala, prav to sem od romantičnega Santorinija dobila. Pravi grški raj.

Santorini, znan tudi kot vulkanski otok, slovi po dobri hrani in vinu; glavna dejavnost pa je absolutno turizem.

Vulkanska dejavnost na Santoriniju

Živeti z vulkani danes ali v preteklosti, je izziv in hkrati tudi dobra stvar. Ljudje, ki živijo v bližini vulkanov, povezujejo svoje dejavnosti z religijo. Vulkan na otoku Santorini se je oblikoval pred 3.600 leti z izbruhom centra otoka. Še aktivni vulkan danes miruje. Njegov zadnji izbruh se je zgodil leta 1950.

Danes je rezultat izbruhov v preteklosti nastanek petih ločenih otokov: Santorini, Therasia, nenaseljen otok Aspronisi in vulkanska otoka Palaia Kammeni in Nea Kammeni” (Santorini View, 2020).

Različne agencije ponujajo enodnevne izlete do potopljene kaldere z ladjo. Cel dan imate tako čas za raziskovanje kaldere, za kopanje v vročih vrelcih in za kosilo.

Plaža Kamari

Prvi stik z Grčijo je bil, ko sem stopila na plažo Kamari. Sprehod iz hotela po ulicah z modro belimi hiškami do plaže Kamari. Zaspana jutra so se spremenila v popoldansko gnečo in romantične mirne večere z odprtimi bari in restavracijami. Na terasah barov pa pristni domači grški spevi.

Iz Kamarija se lahko povzpneš na vrh 360 metrov visoke gore Messavouno, kjer se nahaja antična Thera. Cesta je kot neka starodavna ulica, obdana z odsekom pokopališča antičnega mesta. Na vrhu se odpre panoramski pogled na plažo Kamari, letališče Santorini in plažo Perissa na drugi strani. Sredi hriba pa se lahko ustaviš ob cerkvi Zoodochos Pigi. Cerkev, zgrajena v globinah velike skale, ponuja naravni izvir pitne vode, ki leži na naravni skalni skledi.

Oia

Oia slovi kot sončna točka. Uživaš lahko v raziskovanju ozkih poti, nakupovanju spominkov, oblek ali pa ob kavi na vrhu pečine. Bodite pripravljeni na kup fotografij, ki jih boste posneli v tem mestecu. Tam so ene najbolj fotogeničnih točk na Santoriniju. Raj za fotografe sončnega zahoda.

Ammoudi bay

Zaliv Ammoudi se nahaja tik ob pečini ob mestu Oia. Majhen zaliv z veliko restavracijami,  v katerem se lahko osvežite s skokom v morje.

Fira

V razgledu lahko uživate med sprehajanjem po ozkih sprehajalnih poteh, še posebej v v času nočnega življenja je mesto super. Vsi ljudje se strnejo na ulice, uživajo v restavracijah z glasbo ali hodijo nakupovat spominke na stojnice domačih prodajalcev.

Iz središča Fire se lahko sprehodite do majhnega pristanišča Skala ali pa izkoristite jahanje z oslom po strmi poti (587 stopnic). Možen je tudi prevoz s gondolo.

Rdeča plaža blizu mesta Akrotiri

Pod znamenito steno rdeče pečine boste našli znamenito Rdečo plažo, imenovano Kokkini paralia. Plaža je dostopna po poti iz mesta Akrotiri.

Za ogled otoka priporočam najem skuterja ali štirikolesnika. Zabavna vožnja in drag bencin sta nekaj, kar je treba izkoristiti za lažje gibanje po otoku.

Zabavaj se in uživaj v okusni grški hrani

Od grške solate do klasičnih pomak, kot so tzatziki s svežim pita kruhom in olivnim oljem, na meniju pa so tudi sveže najrazličnejše ribe. Musaka, polnjene paprike, giros in souvlaki. GRČIJA JE ABSOLUTNI RAJ ZA BRBONČICE!

Grčija nikoli ne razočara!

Za več potopisov me lahko spremljaš na www.travelbirdyslo.com