10 najboljših ziplinov po svetu

Ziplining je vznemirljiv, a varen način za raziskovanje čudovitih krajev od zgoraj, hkrati pa vam dvigne adrenalin, ko se dvigate skozi neverjetno pokrajino. Ne glede na to, ali krožite med krošnjami džungle ali letite nad neokrnjenimi plažami, bo zipline zagotovo ustvaril nepozabne spomine na vaše počitnice. Preverite top 10 oz. 11 ziplinov po svetu.

#1: Jell Jais Flight, ZAE

Jell Jais Flight najdete v gorovju Jebel Jais, kjer se nahaja tudi najvišji vrh celotnih Združenih arabskih emiratov. Ta zipline je zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot trenutno najdaljši zipline na svetu, saj meri neverjetnih 2,83 km. Potujete z impresivno hitrostjo 150 km na uro, zaradi česar je tudi drugi najhitrejši zipline na svetu.

#2: Zip World, Wales

Ste pripravljeni na vožnjo z najhitrejšim ziplineom na svetu? S hitrostjo nad 160 km/h je zipline Velocity 2 v Zip Worldu v Severnem Walesu pravo mesto za to. Ne samo da je Velocity 2 najhitrejši na svetu, ampak je tudi trenutno najdaljši v Evropi. Pripravite se na let v ‘supermanskem slogu’ nad kamnolomom Penrhyn, svetlo modrim jezerom, ki ga obdaja gorovje Snowdon.

#3: Viktorijini slapovi Zipline, Zimbabve

Kaj je lahko bolj dih jemajočega kot drsenje ob enem najosupljivejših slapov na planetu s hitrostjo do 106 kilometrov na uro? Viktorijini slapovi, ki se nahajajo nad reko Zambezi, so del najlepših krajev na svetu. Dolgi so več kot kilometer in pol, v višino pa dosežejo več kot 100 metrov, s pretokom do več tisoč kubičnih metrov na sekundo. Ta zipline pustolovščina na Viktorijinih slapovih vam omogoča letenje več kot 425 metrov na 120 metrih višine.

#4: EcoZip Flying Fox Adventures (Waiheke Island), Nova Zelandija

Če ste adrenalinski navdušenec, boste na Novi Zelandiji zagotovo našli nekaj zase. Doživite nekaj najbolj osupljivih pokrajin Nove Zelandije na tej trajnostni progi zipline na otoku Waiheke, vzhodno od Aucklanda. Imeli boste pogled iz ptičje perspektive na krošnje gozdov, morje, valovite kmetijske površine in razprostranjene vinograde. Edinstvena zasnova z dvojnim kablom vam bo omogočila letenje v tandemu s prijateljem, kar bo še povečalo vznemirjenje.

#5: Monteverde Zipline, Kostarika

Monteverde zipline je neverjeten način, da se potopite v bujne gozdove Kostarike. Čaka vas več kot 1030 metrov zabave,  z ziplini višine med 75 in 150 metrov. Zadnji zipline (175 m) doživite v položaju supermana (leteča lisica)… pod zemljo, v jamarskem načinu!

#6: ZipRider, Icy Strait Point, Alaska

Drugi najdaljši zipline na svetu vas čaka na Aljaski. Po startu boste hitro pospešili do hitrosti okoli 100 km/h, ko se boste dvignili 100 metrov nad spodnji deževni gozd. Ker se naenkrat lahko spusti do šest gostov, je to tudi odlična družinska ali skupinska dejavnost!

#7: Jaguar Cave Zip Line, Belize

Jaguar Cave zipline v Belize Cityju, Belize nudi dvojno vznemirjenje; lahko se povzpnete nad starodavne majevske jame, pa tudi skozi jame med kapniškimi formacijami odprtega dela jame Jaguar Paw. Belizejsko divjino si boste lahko ogledali tudi od blizu, ko boste leteli med bujno džunglo, kjer prebivajo makavci, papige, kolibriji in druge divje živali.

#8: Dragon’s Flight, Haiti

Zipline Dragon’s Flight (ali Dragon’s Breath) poteka nad Labadeejem, zasebnim območjem na Haitiju. Z dolžino več kot 792 metrov je najdaljši zipline nad vodo na svetu. Uživali boste v čudovitih razgledih na turkizno vodo, s peskom posute plaže in bujno zeleno džunglo, dogodivščino boste zaključili na spodnji plaži.

#9:Dubai XLine, Dubaj

Najdaljši urbani zipline na svetu vas bo popeljal skozi betonsko džunglo številnih nebotičnikov v Dubaju za resnično vznemirljivo doživetje.

#10: Planica, Slovenija

Seveda pa vam za adrenalinske užitke ni treba na drugi konec sveta. Ene najlepših, najbolj vznemirljivih ziplinov najdete tudi v Sloveniji. Prav poseben je zagotovo zip line v Planici. Preizkusite se v vlogi letalcev in izkusite spust za 566 metrov v nekaj več kot 40 sekundah. Ta podatek ga uvršča med najstrmejše zipline na svetu. Pričakujete lahko hitrosti do 85 km/h!

#11: Črna na Koroškem, Slovenija

Na željo naših bralcev dodajamo še dodaten predlog za enega izmed naj ziplinov, kateri se nahaja v naši bližini.

Adrenalina željni obiskovalci se boste z Navrškega vrha, na drugo stran Črne, v bližino kmetije Kogelnik, spustili po najdaljši jeklenici v Sloveniji in enih najdaljših v Evropi ter svetu, imenovani “Olimpline”. Med spustom boste uživali v naravnih lepotah Koroške in doživeli pustolovščino, ki vam bo za vedno ostala v spominu, saj boste “leteli” pripeti na 1263,5 m dolgi jeklenici, na višini do 219 m nad tlemi, dih pa vam bo, poleg hitrosti (120 km/h), jemal razgled na kraj in okoliške vrhove.