Odkrijte Nemčijo od doma – #DiscoverGermanyFromHome

Če želite doživeti Nemčijo, lahko veliko zanimivosti odkrijete že iz udobja doma, denimo prisluhnete življenjski zgodbi Ludwiga van Beethovna ali si ogledate slavne slike velikih umetnikov. Lagoden pohod po okraju Berchtesgadener Land mimo kristalno čistih jezer v objemu gora; glasbeno obarvan večer na koncertu v Berlinski filharmoniji; sprehod po živahnem središču Hamburga z okusnim franzbrötchenom v roki. Žal takšna doživetja trenutno niso mogoča, vsaj ne v fizični obliki; na voljo pa je vse več ponudb za virtualna doživetja, ki nas navdihujejo in nam krajšajo čas do pravih počitnic.

#DiscoverGermanyFromHome © DZT/ MAD

 

Nemčija je dežela mnogoterih obrazov, ki vas bo vedno znova presenetila. Izvedite zanimivosti o deželi in tamkajšnjih ljudeh ter se preizkusite v kvizu, kako dobro Nemčijo že poznate.

Virtualno potovanje v svet nemške kulture

Eden najbolj obiskanih muzejev glasbe na svetu je Beethovnova hiša v Bonnu, Beethovnovem rojstnem kraju. Po novem si jo lahko ogledate kar od doma. Odpravite se na 360-stopinjski virtualni ogled in pobliže spoznajte velikega človeka in umetnika Ludwiga van Beethovna. Povsem drugačno, a prav tako razburljivo doživetje ponuja Muzej Porurja (Ruhr Museum) v Essnu. Stopite v časovni stroj in odpotujte v dobo premoga. Poučite se o takratni premogovniški tehnologiji, vplivu na okolje, pa tudi o družbenih spremembah, ki jih je s seboj prinesla industrija.

Beethovnova hiša © Beethoven Haus Bonn David Ertl
Essen, stopnice v Muzej Porurja v industrijskem kompleksu Zollverein © DZT Francesco Carovillano

Unescovo kulturno dediščino zdaj lahko občudujete tudi virtualno

Ste vedeli, da se Nemčija ponaša s kar 46 znamenitostmi na Unescovem seznamu naravne in kulturne dediščine? Med njimi so arhitekturne in umetniške mojstrovine, slikovite kulturne krajine in parki, edinstvena naravna območja ter znamenitosti, ki pričajo o družbenem in tehnološkem razvoju. Mnoge od njih lahko obiščete tudi virtualno. Zdaj lahko nekaj časa preživite kot virtualni gost v Goethejevi hiši ali Nietzschejevem arhivu v Weimarju. V Hildesheimu lahko virtualno obiščete tudi cerkev sv. Mihaela, eno najlepših zgodnjeromanskih cerkva v Nemčiji, in hildesheimsko stolnico – obe od leta 1985 spadata med svetovno kulturno dediščino.

Hildesheim, cerkev sv. Mihaela, Unescova svetovna dediščina © Lookphotos Günther Bayerl
Weimar, Goethejev nacionalni muzej, Goethejeva hiša © TTG Klassik Stiftung Weimar Thomas Härtrich transit

Odkrijte arhitekturne znamenitosti

Znameniti hamburški Speicherstadt – arhitekturna mojstrovina, zgrajena na okoli 3,5 milijona hrastovih pilotov in od leta 2015 uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine – je nedvomno znamenitost, ki jo morate videti. Zdaj Speicherstadt lahko obiščete tudi virtualno, ob tem pa spoznate tudi njegovo zgodovino. Bi namesto tega raje šli na obisk h kralju Ludviku II.? Podajte se na virtualni ogled pravljičnega Neuschwansteina, na katerem vas bodo očarali romantični detajli tega prečudovitega gradu.

Hamburški Speicherstadt, Unescova svetovna dediščina © Hamburg Tourismus GmbH Ingo Boelter
Grad Neuschwanstein © Pixabay

Umetnost od antike do moderne

Za ljubitelje umetnosti in tiste, ki to želijo postati, počitniška dežela Nemčija ponuja nekaj vrhunskih virtualnih doživetij. Antično umetnost v berlinskem muzeju Pergamon (Pergamonmuseum) zdaj lahko občudujete tako, da se virtualno sprehodite po razstavnih sobah in si ogledate eno najpomembnejših zbirk rimske in grške umetnosti na svetu. Vas bolj zanima sodobna umetnost? Potem se podajte na virtualni ogled Nove pinakoteke (Neue Pinakothek) v Münchnu. Tam so na ogled dela Pabla Picassa in Andyja Warhola.

Pergamonmuseum, Berlin Ištarina vrata; Berlinski državni muzeji© Muzej prednjeazijskih kultur Olaf M. Teßmer
Münchenska Pinakoteka moderne © www.nicanorgarcia.com Nicanor Garcia

Uživajte v predstavi narave

Zugspitze je z 2.962 metri nadmorske višine najvišja gora v Nemčiji. Z vrha lahko občudujete čudovit pogled na več kot 400 gora v 4 državah. Ste vedeli, da lahko v tem prekrasnem razgledu uživate tudi od doma? Občudujte ga skozi panoramsko kamero na vrhu Zugspitze. Bi si namesto tega raje ogledali osupljiv videoposnetek smaragdnega Kraljevskega jezera v nacionalnem parku Berchtesgaden?  Tako ali drugače ste prisrčno vabljeni na virtualno popotovanje po najlepših nemških pokrajinah!

Zugspitze Deutschlands höchster Berg bei Sonnenaufgang © gettyimages, Björn Kindler
Berchtesgaden, Kraljevo jezero © Getty Images DieterMeyrl

Prisluhnite zvokom Nemčije

S katerimi zvoki povezujete Nemčijo? Morda s klasično glasbo, kot je Beethovnova Peta simfonija? Če tudi vi obožujete glasbo, se nam pridružite na virtualnem ogledu koncertne dvorane v Berlinski filharmoniji in prisluhnite enemu od več kot 600 koncertov iz zadnjih 10 let. Bi morda raje uživali v sodobni klubski glasbi berlinskih DJ-ev? Na platformi United We Stream lahko prisluhnete številnim prenosom v živo z nemške didžejske scene.

Beethovnova partitura na starem papirju © Pixabay
Bonn, godalo © Beethoven Jubiläums Gesellschaft gGmbH, FOTO Sonja Werner (2)

Glasujte za svojo najljubšo znamenitost

Zdaj lahko glasujete za svojo najljubšo destinacijo. Najbolj priljubljeni prostočasni objekti, znamenitosti, prireditve, kulturne znamenitosti in naravne krajine bodo prejeli cenjeni pečat Top 100.

Sanjajmo še malo …

Jasno je, da virtualna ponudba ne more nadomestiti pravega potovanja v drugo deželo, okušanja lokalne kuhinje, spoznavanja domačinov ter odkrivanja tamkajšnjih znamenitosti in skritih kotičkov. Že zdaj pa lahko o potovanju sanjarimo, ga načrtujemo in si predstavljamo, kako bo vse to doživeti v živo. Tačas pa lahko zbiramo zamisli, se naučimo kaj novega in za trenutek pobegnemu vsakdanu.

Vsebino omogoča: DZT