Karibsko otočje

​Tokrat smo vam pripravili predstavitev eksotičnih Karibov, otočkov, ki za marsikoga predstavljajo sanjski dopust.

Dominikanska republika – zeleni raj z edinstveno zgodovino
Dominikanska republika je elitna destinacija na Karibih, s čudovitim zgodovinskim središčem in osupljivimi plažami.  ​Za vse, ki si želite popolnega oddiha na soncu in prelepih plažah, je Dominikanska republika pravi raj.  Mesto, kjer do izraza pride eksotični vonj rdečega ruma in kave, vas bo zagotovo očaralo. Spoznajte prijazne in vesele domačine ter se zazibajte v ritmih bachatae – glasbe in plesa, ki je nastala tukaj.
Leta 1492  se je Kolumb med svojim popotovanjem in iskanjem zlata ustavil prav na tem otoku. Hispaniola, skrivnosten in neokrnjen otok, je na Kolumba naredil tako močan vtis, da ga je izbral za zibelko novega sveta. Razcvet turizma se je zgodil na začetku 21. stoletja, ko so se začeli pojavljati resorti v krajih Punta Cana, Bayahibe, Bavaro ter drugod po belih plažah vzhodne obale. Kljub temu je ta čudoviti tropski otok uspel ubraniti svojo zgodovinsko identiteto.

Ta zeleni raj ima tudi bogato naravno dediščino. Še vedno lahko najdete obsežne predele divjih lepot in občudujete lepoto neokrnjene narave. Okolje predstavlja pomembno vrednoto, zato si prizadevajo, da bi ohranili bujne gozdove, nacionalne parke in ekosisteme, ki so zadnji ostanki izgubljenega raja. Ob robu koralnega grebena boste našli nebeške plaže, posute s palmami. Turkizno obzorje daje popolno ozadje, ki zabriše meje med kristalnim morjem in jasnim nebom. Primer takšne plaže je očarljivi Rincon v pokrajini Samana, ki se že več let uvršča med prvih deset najlepših plaž na svetu.​

V osrčju otoka se nahajajo podeželska območja, kjer ljudje še vedno živijo kot v 19. stoletju, brez vode ali električne energije. Preplet barv, ki krasi notranjost otoka, še posebej pride do izraza ob večstoletnih nasadih kave. Glavno mesto Santo Domingo ima kolonialni center, poln bogatih zgodovinskih znamenitosti, kot so španski renesančni samostani, muzeji in palače. Nepredvidljiv in očarljiv Santo Domingo simbolizira čudovito oazo, kjer se lahko uresničijo vsake skrivne sanje o osvajanju in pustolovščini.

Saint Martin- otok nasprotij in najmanjši razdeljeni naseljen otok
​Na eni strani Saint Martina je čezmorska skupnost, ki pripada Franciji, na drugi strani pa se nahaja avtonomna država Kraljevine Nizozemske. Obkrožena z vodami Karibov in Atlantskega oceana imata sicer obe od ozemelj svojo lastno vlado, zakone, zdravstveni sistem in električni sistem. ​Na istem otoku se tako nahajata dve državi z dvema različnima atmosferama in dvema različnima življenjskima slogoma. Na eni strani Francija s svojim nežnim in mirnim življenjskim slogom, na drugi strani izkustvo in pestro nočno življenje Nizozemske. Dve nasprotni atmosferi, ki pa ju povezuje enotna cesta. Po otoku lahko Evropejci potujete brez omejitev, saj za prečkanje meje ne potrebujte potnega lista. Cestni znaki so edino, kar nakazuje, da ste prestopili v drugo državo, saj nikjer ne boste zasledili mejne straže.

Zagotovo je Saint Martin izjemno netipičen otok. Na površini 87 kvadratnih kilometrov sobiva skoraj 120 različnih narodnosti, hkrati pa gre za ozemlje dveh držav.  Saint Martin je namreč najmanjši naseljen otok, razdeljen med dva naroda. Dvojno državljanstvo na tako majhnem ozemlju je čuden paradoks za otok, katerega edina posest je belina njegovih plaž in čistoča njegovih voda.

​Včasih nizozemski, včasih francoski, Saint Martin ostaja predvsem mednarodni. Otok privlači mnoge ameriške elitneže, predvsem zaradi prelepega morja in prijetnega podnebja. Kljub turističnemu uspehu pa je otoku uspelo ohraniti svoj edinstveni čar; od lesenih hiš Cul-de-Sac do pohodniških poti Paradise Peak. Avtentičnost in skriti kotički neokrnjene narave poskrbijo, da Saint Martin ostaja majhen biser. Tradicija se je bolj ohranila na francoski strani, saj je na nizozemski strani prevladujoči jezik angleščina. Tam biva tudi več ljudi,  kar pomeni tudi več hrupa in vrveža, arhitektura je drugačna in tudi stavbe so večje. Nizkocenovne prodajalne ponujajo velike popuste na ure, nakit, visokotehnološko in fotografsko opremo. Pravi raj za ljubitelje nakupovanja, kjer bo vsak turist našel več kot le svoj najljubši spominek.

Ali bo ta majhen karibski otok, poimenovan tudi “prijazen otok“, kmalu postal vroča destinacija za vse, ki si želijo mešanico počitnic na soncu in neprestane zabave?  Zagotovo je, da postopoma v tem pomenu premaguje vse sosednje otoke. ​​Letovanje na Saint Martinu je brez dvoma idilično doživetje, ko boste še dolgo po povratku sanjali o nepozabnih belih peščenih plažah. ​

Strastna Kuba – ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij
​V preteklosti je pristanišče Havana zaradi svoje strateške pozicije privabljalo predvsem pirate in naseljence. Po več kot 50 letih ekonomske neaktivnosti pa sedaj mesto hitro postaja ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu. Mesto La Habana, na južni obali otoka, je leta 1514 ustanovil španski osvajalec Diego Velazquez de Cuellar. Nekaj let kasneje pa so mesto prestavili na današnjo lokacijo, ki se strateško nahaja na vhodu v Mehiški zaliv. Zaradi svoje že omenjene strateške lokacije je bilo pristanišče kmalu svetovnega pomena, hkrati pa je postalo tudi tarča piratov. Da bi se obvarovali pred le temi, so lokalne oblasti kaj kmalu postavile obrambne zidove, ki mestu danes dajejo videz mogočnega imperija z razgledom na turkizno Karibsko morje. Obiskovalci predela Habana Vieja lahko danes občudujejo barvite stavbe, ki so nastale kot posledica bitk med različnimi narodi; Španci, Francozi in Angleži so se namreč neprestano bojevali  za oblast nad otokom.
Kava, rum, sladkor, tobak; Kuba je od nekdaj bila dežela zavisti. V 20. stoletju je Havana nenadoma uspela in postala raj za popotnike iz Severne Amerike in Evrope zaradi svojega edinstvenega značaja, nenehne zabave, alkohola, plesa in glasbe. Zaradi edinstvene atmosfere je to romantično mesto postalo tudi drugi dom Ernesta Hemingwayja. Mesto je ljubil zaradi tropskih koktajlov in njegove strasti.  Tudi dandanes le-to ostaja glavna atrakcija Havane, ki ostaja nepremagljiva, vesela, sproščena in polna barv.V Havani je še vedno opazen močan vpliv Fidela Castra, ki je prevzel oblast po gibanju 26. julija. Nešteti plakati, ki prikazujejo Che-ja, nakazujejo, kako pomembna in ikonska je še vedno kubanska revolucija. Komunistična Kuba je leta 2015 odprla vrata, kar predstavlja novo obdobje v razvoju kubanskega turizma. Pridite tudi vi in sami izkusite ritem salse, utrip čudovitega mesta, ki se nenehno spreminja, vendar hkrati ohranja svojo strastno dušo.

 

Gvadelup- metulj med morjem in kopnim
Karibsko sonce, bele peščene plaže, kristalno modro morje in evropski način življenja – Gvadelup ponuja dih jemajoč nabor naravnih in kulturnih atrakcij. Gvadelup, ozek predel v Karibskem morju, je del Malih Antilov in predstavlja več otokov z različno scenografijo in divjim življenjem, združenih pod francosko zastavo. Največji od njih, z amerindijanskim imenom »Karukera«, leži na sredini otočja in ima obliko metulja. Navdušuje s svojo gorsko topografijo in razkošno naravo ter raznolikimi plažami.

Karukera se deli na dva dela: Grande-Terre & Basse-Terre. Grande-Terre, ki predstavlja desno krilo metulja, je raven in suh. Na tem delu se nahajajo najbolj obiskane in popularne plaže med turisti, kjer se obale zlatega peska s kokosovimi drevesi prepletajo s kristalno čisto vodo. Posebej velja izpostaviti plaže Le Gosier, Sainte-Anne, Saint-François in Pointe des Châteaux, ki so pravi raj za potapljače in navdušene vodne športnike. Največ hotelov se nahaja prav na plažah. Nedaleč stran od teh je Pointe-à-Pitre oz. glava metulja. Basse- Terre predstavlja levo krilo metulja in je bolj gorati ter zeleni del. Gre za edinstveni rajski vrt, v katerem se ponosno dviga vulkan La Soufrière. Narodni park Gvadelupa je pravo kraljestvo pohodnikov, prekrito s tropskim gozdom, slapovi in potkami, obdanimi s starodavnimi drevesi. Seveda pa ne smete spregledati tudi plaž s črnim peskom.
​Le nekaj navtičnih milj stran se nahajajo južni otoki, kot so Marie-Galante, Petite-Terre, La Désirade in Les Saintes, ki jih krasijo očarljive lagune, divje živali in neokrnjena narava. Rezervat Petite-Terre je posebej znan kot pribežališče legvanov. Marie-Galante, znan po svojih plažah in rumu, ponuja potovanje nazaj v čas, daleč od masovnega turizma. Désirade, pogosto primerjan z otokom Robinsona Crusoa, navdihuje s svojimi prečudovitimi plažami in skoraj nadnaravnimi pokrajinami. Še posebej pa navdušuje Les Saintes, kjer se nahaja eden najlepših zalivov na svetu.
Vse leto se temperatura zraka giblje okoli 27 ° C , vode pa 25 ° C. Kaj še čakate? 🙂

Let na Karibske otoke: počitniški oddih na plaži ali mestno raziskovanje 
​Iščete poceni let? Z Air France se vaš dopust začne že, ko stopite na krov. Vaše potovanje na mednarodnih letih bo potekalo z zabavo po lastni izbiri: brezplačni filmi, igre in glasba. Uživajte v širokem izboru prigrizkov ali okusni večerji in pijači. Na voljo so vam tudi dodatne druge storitve in še preden se boste dobro zavedali, boste že uživali na Karibih, saj poskrbijo za vaše dobre počutje in da vam let hitro mine.

Si želite tudi vi na Karibe? Izkoristite akcijo in promocijske cene letalskih vozovnic pri Air France

Preverite akcijske cene vozovnic, ki so jih pripravili pri Air France in si morda tudi vi privoščite sanjski dopust na Karibih ali kateri drugi sanjski destinaciji (S in J Amerika, Azija, Afrika, Indijski ocean, …).

Air France Karibi

PREVERITE AKCIJSKE CENE ZA KARIBE IN ZA DRUGE DESTINACIJE >>

Vsebino omogoča Air France

 

Komenirajte!
Če bi lahko poleteli na Karibe, katerega od opisanih otokov bi izbrali za vaš oddih?