Prekmurje

Prekmurska ravnina je za večino Slovencev po krivici oddaljena in pozabljena, saj se sploh ne zavedamo, kakšni biseri se skrivajo na njej. V 3-dnevnem oddihu sva jih kar nekaj odkrila tudi midva, prav tako pa sva hitro začutila prekmursko gostoljubnost, ki naju je spremljala na vsakem koraku najinega raziskovanja Prekmurja.

Raziskovanje naravnih in kulturnih znamenitosti s kolesom ter uživanje v termah

Prekmurje vam ponuja obilo možnosti za raziskovanje narave in kulturnih znamenitosti, kjer lahko ustvarite tudi prelepe panoramske fotografije. Ravninski teren je primeren tako za kolesarje kot tudi za tiste z manj kondicije. Na tem področju se nahaja veliko termalnih zdravilišč, kjer se lahko sprostite in uživate vsak vaš trenutek. Tudi vreme ni ovira za obisk tega prelepega slovenskega bisera. Včasih potrebujemo samo drug  drugega in popoln odklop od vsakdanjih skrbi.
Znamenitosti, ki si jih lahko pogledate v bližini so:
 • Babičev mlin v Veržeju (Prlekija) – zadnji še ohranjeni plavajoči mlin na reki Muri.
 • Bogojina – Plečnikova cerkev.
 • Bukovnica in Bukovniško jezero – energetske točke, ki zdravijo različne bolezni.
 • grad Rakičan – renesančni dvorec, ki je bil zgrajen v 17. stoletju
 • Martjanci – cerkev sv. Martina s freskami in avtoportretom Janeza Akvile iz 14. stoletja.
 • Tromejnik – turistična učna pot Tromejnik in tromeja: Slovenija, Avstrija in Madžarska.
 • Ogled Šunkarne v Markišavcih in vodena degustacija suhomesnatih prekmurskih specialitet.
 • Selo – cerkvica Rotunda – arhitekturna znamenitost – romanska rotunda iz 13. stoletja.
 • Ratkovci – Medičarstvo – lectovo srce in medenjaki.
 • Lipovci – slamarji – prikaz izdelave izdelkov iz slame in možnost nakupa.
 • Ogled pomurskih termalnih zdravilišč – kopališč: Terme Radenci, Terme Banovci, Terme 3000 v Moravskih Toplicah, Terme Lendava.
 • Soboško jezero –  na obali jezera stoji Slovenski paviljon z EXPO-a
 • Lendava – Lendavske gorice – mumija Hadika, ki je preminil v turških bojih.
 • Pokrajinski muzej v Murski Soboti – stalna razstava slik, ki prikazujejo življenje ob reki Muri nekoč in danes ter Trg zmage s spomenikom, ki se nahaja v parku sredi M.Sobote.
 • Grad na Goričkem (edini grad s 365 sobami).
 • Ogled šampanjske kleti v Gornji Radgoni in degustacija vin ter penin.

 

 

Izlet do Lendavskih goric in vzpon na razgledni stolp Vinarium Lendava

 

Ena izmed možnosti za čudovit krajši izlet je tudi pol ure oddaljena Lendava in ogled razglednega stolpa Vinarium Lendava, ki stoji v osrčju Lendavskih goric.

Stolp Vinarium Lendava, ki v višino meri 53,5 metrom, ponuja prekrasen 360° pogled na barvito pokrajino, ki se razprostira od Lendavskih goric pa vse tja do porečja Mure in zajame prelep razgled na ravnice in gričevja 4 držav – Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije.
Na najvišjo razgledno ploščad stolpa se je moč udobno zapeljati z dvigalom ali pa se povzpnete po 240 stopnicah in tako doživite vzpon na najlepšo razgledno točko daleč naokoli na najbolj pristen način. Ko se naužijete prekrasnega razgleda, lahko naredite čudovite fotografije in posnamete dih jemajoč ”selfie” več kot 40 metrov nad zemljo. V pritličju stolpa in pred njim pa lahko okusite dišeče kulinarične dobrote in vrhunska lokalna vina.

Polana in gostilna Lovenjak – tradicionalna prekmurska kulinarika

Polana je tradicionalna prekmurska obcestna vas s hišami, ki stojijo vzdolž ceste. Za kulinarično razvajanje vaših brbončic bodo poskrbeli v gostilni Lovenjak. Vrhunska gostilna z več kot 170-letno tradicijo ponuja tradicionalno prekmursko kulinariko, ki bo zadovoljila še tako zahtevnega in lačnega gosta. V sklopu gostilne je tudi možnost najema dvorane »Lovenjakova iža« za različne priložnosti, ki sprejme do 170 ljudi.

Hotel Štrk = domačnost, udobnost, gostoljubnost in ZOO

Eden izmed biserov je tudi prijeten in domač Hotel Štrk, ki se nahaja v bližini Murske Sobote in je dobil ime po štorkljah. Moderen hotel, ki je zgrajen tako, da spominja na prekmurske kmečke hiše, pri tem pa v svojih 24 sobah ponuja vse udobje modernega hotela s štirimi zvezdicami, kjer se takoj začuti toplina in gostoljubje zaposlenih. V sklopu Lovenjakovega dvora, že omenjenega hotela Štrk in gostilne Lovenjak se nahaja tudi kmetija Lovenjak, ki ponuja idilični ambient prekmurske kmečke hiše, obkrožen z domačimi živalmi (mini živalski vrt). Tam si lahko ogledate tako domače,kot tudi malo bolj eksotične živali (emuji, lame…).

Sprostitev po aktivnem dnevu 

Klasični panonski stil vas popelje v edinstveno doživetje prekmurske ravnice. V njihovih sodobno opremljenih sobah, sproščujočem wellnessu in odlični hrani boste dobili popolno doživetje. Lahko se razvajate v prostornem jacuzziju, plavate v bazenu s pogledom na prostrano prekmursko ravnico, hkrati pa boste našli intimnost v turški in infrardeči savni. Če pa želite poskrbeti za svoje zdravje in dobro počutje, imate na voljo tudi fitnes.

 

Domača destilarna St. Stefano – odličnost in kakovost

 

Za hotelom Štrk se nahaja njihova lastna destilarna St. Stefano, za katero so prejeli številne nagrade za odličnost in kakovost. V spremstvu osebja si lahko notranjost tudi ogledate, poskusite njihove najboljše izdelke in jih po želji tudi kupite.Za ljubitelje vina bo zelo zanimiva tudi Štefanova klet, ki se nahaja v več kot 170 let stari prekmurski domačiji. Degustirate lahko številna vrhunska vina iz bližnje in daljne okolice, v ponudbi so tudi različna domača vina. V Štefanovi kleti pridelujejo iz domačega vina tudi konjak Štefanjak.

Destilarna St. Stefano.
Njihove izdelke lahko tudi kupite in poklonite kot lepo darilo.

Možnost številnih aktivnosti za vse generacije

V času vašega bivanja na Lovenjakovem dvoru vam ponujajo ogromno možnosti, kako čim bolje izkoristiti in preživeti prosti čas. Ob hotelskem wellnessu, pohodih po naravi in kolesarjenju, si lahko ogledate tudi mnoge znamenitosti naravne in kulturne dediščine. Imate tudi možnost izposoje kolesa, mopeda ali celo »buggyja«, za bolj avanturistične pa organizirajo celo polet s helikopterjem ali balonom. Večina teh aktivnosti je na voljo od pomladi do jeseni.Na svoj račun bodo prišle tudi družine z majhnimi otroki, saj imajo notranjo in zunanjo igralnico ter mini živalski vrst, tako da jim ne bo dolgčas.

Da boste lahko Prekmurje odkrili na kolesu, vam v hotelu omogočajo izposojo koles za vso družino.

Dobro je poskrbljeno tudi za otroke, ki se lahko igrajo v notranji igralnici in na zunanjih igralih …

Obisk Prekmurja in Lovenjakovega dvora toplo priporočava vsem, ki si želijo sprostitve in miru, a hkrati tudi razgibanega in doživetega odklopa od vsakdana. Odlična hrana in prekmurska gostoljubnost vas bosta spremljali povsod po Prekmurju. Domov boste odšli polni novih in lepih doživetij in z željo po ponovni vrnitvi.

Želite tudi vi preživeti oddih v idiličnem Prekmurju?

 Marko in Simona

Komentirajte!
Kaj pa je vam v Prekmurju najbolj všeč?