Kaj storiti v primeru izgube ali kraje potnega lista na potovanju?

Na potovanju se vam kljub pazljivost lahko zgodi, da ostanete brez potnega lista v okoliščinah, ki jih sami niste mogli preprečiti (kraje iz stanovanja, ropi, ipd.). Takrat je priporočljivo, da to takoj prijavite najbližji policijski postaji, ki izda ustrezno potrdilo o prijavi. Če ostanete brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, se lahko obrnete na najbližje diplomatsko konzularno predstavništvo Republike Slovenije. V primeru, da v obiskani državi ni slovenskega predstavništva, se lahko po pomoč obrnete na katerokoli diplomatsko ali konzularno predstavništvo države članice Evropske unije.

Nadomestni dokument

​Za ureditev nadomestnih dokumentov boste potrebovali dve fotografiji, dokaz identitete ter policijski zapisnik o prijavi izgube oziroma kraje potnega lista.  Za dokaz identitete je najbolje, če imate drug osebni dokument s fotografijo (pri tem upoštevajte, da se vozniško dovoljene ne smatra kot veljaven dokument za potovanje) ali pa kopijo potnega lista.  Za povratek domov vam bodo izdali potni list za vrnitev. Z nadomestnim potovalnim dokumentom, s katerim boste lahko zapustili državo, pa ne morete nadaljevati poti v drugo državo, temveč se z njim lahko le vrnete v domovino.

Vloga za naznanitev pogrešitve, izgube ali tatvine potnega lista

 

V primeru pogrešitve, izgube ali kraje potnega lista ali osebne izkaznice je državljan dolžan to naznaniti čim hitreje. Prijava na policijski postaji ne zadošča, opustitev naznanitve pa je dejanje, ki lahko privede do zlorabe dokumenta in identitete. Zato morate najkasneje v roku 8 dni (oz. v roku 8 dni po prihodu v Slovenijo, če se to zgodi v tujini)  na kateri koli upravni enoti oddati vlogo za naznanitev pogrešitve, izgube ali tatvine potnega lista. Če tega ne storite, ste storili prekršek, za katerega je predpisana globa: od 50 do 200 evrov za osebno izkaznico in od 125 do 400 evrov za potni list.
 Tudi če najdete dokument, ki ste ga naznanili kot pogrešanega, ukradenega ali izgubljenega, ne nadaljujete z njegovo uporabo, saj boste pri prehodu meje lahko imeli težave. Zaradi zaščite pred zlorabo identitete se namreč Interpolu dnevno posreduje podatke o serijskih številkah takšnih neveljavnih listin. Morebitno najdbo potnega lista zato sporočite upravni enoti.
Avtor: Mirjam Kimovec
Komenitrajte!
Se vam je že kdaj pripetilo, da ste na potovanju ostali brez potnega lista?