Dobrodošli v zeleni oazi Zagrebške županije

Ste zasičeni z vsakodnevnim stresom in načinom življenja? Zamislite si, da se nahajate v zelenju vinogradov, degustirate vrhunska vina in uživate v najbolj okusnih domačih specialitetah. Le pol ure vožnje z avtomobilom iz centra hrvaške metropole (Zagreba) in že lahko uživate v čudoviti naravi, tradicionalni kuhinji in okusih vrhunskih vin. Doživite lahko resnično enološko in kulinarično doživetje v objemu naravnih lepot na hribčkih Zagrebške županije.

Bogastvo naravne in kulturne dediščine, številne možnosti aktivnosti v naravi

Zagrebška županija kot zelena ogrlica objema mesto Zagreb in se ponaša z izjemno bogato dediščino, ki se kaže na vsakem koraku. O bogastvu naravnih lepot najbolje priča veliko število naravnih zaščitenih območij, med drugimi tudi dva naravna parka (Medvednica in Žumberak – Samoborsko gorje) ter edinstveni ornitološki rezervat Crna Mlaka. Gozdovi in gore so prepleteni s številnimi gorskimi, sprehajalnimi in kolesarskimi stezami, ki vas peljejo v samo srce narave. Pohodnikom, rekreativcem in zaljubljencem v naravo so na voljo številni gostinski objekti in dobro opremljene planinske koče. Vikend izletniki bodo lahko raziskali številne kraje, saj imajo na voljo več kot 40 izletniških točk in kmečkih domačij s ponudbo, ki bo zadovoljila tudi najbolj izbirčnega gosta.
Žumberak - Zagrebška županija
Naravni park Žumberak privablja številne obiskovalce s svojo lepoto.

Vrhunska vina, tri vinske ceste, številne kulinarične specialitete

Če uživate v kombinaciji uživanja vrhunskega vina in uživanja v naravi, boste navdušeni. Zagrebška županija ima tri vinske ceste – Plešivičko, Zelinsko in Samoborsko. Poleg tradicionalnih vin za to območje (purtugizec plešivic in kraljevina zelina), lahko na vinskih cestah oziroma v vinskih kleteh kupite ali degustirate tudi številne druge znane vinske sorte (chardonay, sivi pinot, renski rizling, črni pinot, frankovko, …). Ljubitelji sira poiščite prav posebne “sirne ceste“,  prav tako pa boste ljubitelji kulinarike navdušeni nad raznimi suhomesnatimi izdelki in drugimi domačimi dobrotami.
Picture
To območje je znano tudi po številnih vinskih cestah in odličnih vinih – na sliki Zelinska vinska cesta, …
Picture
… prav tako boste tukaj našli bogato ponudbo ostalih kulinaričnih specialitet, ki vas bodo navdušile in okrepčale 🙂

Bogata zgodovinska preteklost, niz dvorcev, viteške igre, številni sakralni objekti

Raznolikost in bogastvo kulturne dediščine (materialne in nematerialne) sta posledica burne preteklosti, ki je stoletja preživljala na križišču civilizacij. Ljubitelje lesene gradnje bodo vsekakor v ta kraj zvabile lesene turopoljske lepotice, edinstveni primerki sakralne gradnje, med katerimi je mogoče najbolj izpostavljena kapela Sv. Barbare v Veliki Mlaki.

Pravljične pejsaže, zlasti zahodnega predela županije, krasijo številni gradovi, ki ponosno stojijo kot opomniki na slavno zgodovino. Prav tako je treba omeniti Nove dvore Jelačićeve, ki predstavljajo edinstven primer do danes ohranjenega celovitega plemiško-gospodarskega kompleksa. Na področju Zagrebške županije najdete tudi številne sakralne objekte, med katerimi je prav posebna spominska soba blaženega Alojza Stepinca v Krašiću.

Picture
Čudoviti dvorec Laduc z urejenim francoskim vrtom.
Picture
Zanimivost, ki privablja obiskovalce, je tudi viteški turnir (Sv. Ivan Zelina).
Kulturna ponudba Zagrebške županije je pestra in bogata. Pohvalijo se lahko s številnimi dogodki, ki pritegnejo turiste iz okolice in tudi iz sosednjih držav (od Samoborskega fašnika, Turopoljskega Jurjeva, Dneva Jelačića, Mednarodnega viteškega turnirja Sveta Helena, do Bučijade, manifestacije „Dragi naš kaj“, „Kaj su jeli naši stari“ in številnih drugih).

Vabljeni na atraktivno celoletno destinacijo, ki vas bo očarala

Dobrodošli v Zagrebški županiji, atraktivni izletniško-rekreacijski destinaciji, zeleni ogrlici mesta Zagreb, destinaciji bogate zgodovine, tradicije, kulture in cerkvene dediščine, ohranjene narave in izjemnih pejsažev. Prepričani smo, da se boste po obisku naše županije domov vrnili zadovoljni in polni lepih vtisov ter prijetnih občutkov. Se vidimo!
Turistična skupnost Zagrebške županije
info@tzzz.hr
www.tzzz.hr


Več informacij >>

Komentirajte!

Kako vam je všeč predstavljena destinacija? Ste jo morda že kdaj obiskali oziroma jo poznate in bi jo priporočali našim bralcem?