Martin Luther

Piše: Mirjam Kimovec

7 zanimivosti ob 500. obletnici reformacije

Letos mineva že pol tisočletja, odkar je Martin Luther na vrata grajske cerkve v Wittenbergu nabil svojih 95 tez.  Zato vam letos priporočamo obisk Nemčije, kjer bodo skozi celotno leto potekale številne prireditve v čast Martinu Luthru in 500. obletnici reformacije. Poleg nacionalnih razstav in dogodkov, ki bodo potekali večji del leta, bodo na sporedu tudi druge aktivnosti, ki bodo prikazovale najrazličnejše plati Luthrovega življenja in obdobja reformacije.

# 1: Mit ali resnica? 

​31. oktobra 1517 je Luther svojih znamenitih 95 tez pribil na vrata grajske cerkve v Wittenbergu. Še danes se razpravlja o tem, ali je  bilo to dejanje zgolj legenda ali resnični dogodek. Luther za dejanje nikoli ni dal dokazov, še več, zgodba je nastala po pričevanju Philippa Melanchthona, ki pa morda celo ni bil očividec. Dejanje je dolgo časa veljalo za izmišljeno, vendar po odkritju obvestila Georga Rörerja, dolgoletnega Luthrovega sekretarja, leta 2006, vse kaže na to, da je teze na vrata resnično pribil.

# 2: Luthrove poti 

8 Luthrovih poti povezuje originalna Luthrova mesta s turističnimi znamenitostmi. Skupaj so dolge preko 2000 kilometrov. 

# 3: Luthrova poroka v Wittenbergu

Luther se je 13. junija 1525 poročil z  nekdanjo redovnico Katharino von Bora. Že več kot 20 let prebivalci mesteca Wittenberg ta dogodek vsako leto slavijo s prav posebnim festivalom in parado zgodovinskih kostumov. Od 9. do 11. junija 2017 pa bo dogodek še bolj slavnostno obarvan.

# 4: Luthrova pralina

​V nemškem mestecu Worms lahko obiskovalci poskusijo prav posebno lokalno dobroto, t.i. Luthrove pralineje (nem. Luther-Nuss). Čokoladni pralineji z orehom, mariniranim v slivovi kaši, so sladica, za katero recept izhaja že iz srednjega veka. Nekega dne je Luthrova mati Margarethe prav takšen kuhan oreh našla v žepu svojega sina, za kar je bil Luther strogo kaznovan. Ta dogodek priča o Luthrovi strogi vzgoji in njegovi bojazni pred božjo kaznijo, kar je pozneje navedel kot glavni razlog, zakaj je postal menih.
15112520 – martin luther (1483-1546) on engraving from 1859. german monk, priest, professor of theology and iconic figure of the protestant reformation. engraved by nordheim and published in meyers konversations-lexikon, germany,1859.# 5: Protestantizem 
Po celem svetu se več kot 400 milijonov ljudi opredeljuje za protestante. To predstavlja več kot 5, 8 % svetovne populacije.​

# 6:  Luthrova jezikovna zapuščina

Martin Luther ni zgolj reformiral cerkve – s prevodom Biblije je ključno vplival tudi na razvoj nemškega jezika.  Pod psevdonimom »Junker Jörg« je 1534 v temnih in samotnih prostorih na gradu Wartburg v Eisenachu (danes hotel s petimi zvezdicami) v samo 10. mesecih iz stare grščine v nemški jezik prevedel Biblijo – Legenda pravi, da ga je med prevajanjem v delovni sobi s praskanjem in ropotanjem motil hudič. Reformator se mu je zato maščeval in vanj zalučal črnilo – tako naj bi nastali modri madeži na steni Luthrove sobe v bližini peči. Danes obiskovalci Wartburga zato lahko občudujejo zgolj luknjo v štukaturi, kjer naj bi se ti znameniti madeži črnila nekoč nahajali.
Biblija je najbolj brana knjiga (2-3 mrd. izvodov) pred Mao Biblijo (1-1.5 mrd.), Koranom (800 mio) in Gospodar prstanov na 8. mestu – že pred 500 leti mu je uspelo to, kar bi gospodarski strokovnjaki danes označili za »virusno trženje«.

# 7: Martin Luther

Martin Luther  se je rodil 10. novembra 1483 v Eislebnu. Odraščal je v sosednjem Mansfeldu, kasneje pa je deloval kot menih v Erfurtu. 31. oktobra 1517  je poslal protestno pismo o prodaji odpustkov, v katerega je priložil svojih 95 tez, nadškofu Albertu iz Mainza.  Leta 1521 je bil izključen iz Cerkve, ker svojih spisov ni preklical, in  je veljal za izobčenca. Od leta 1526 se je Luther posvetil organizaciji nove Cerkve.  Leta 1534 je prevedel Biblijo iz stare grščine v nemščino. Umrl je 18. februarja 1546 v Eislebnu.
Za več informacij o glavnih prireditvah ob 500. obletnici reformacije obiščite: germany.travel, luther2017.de ali r2017.org .

Komentirajte!

Ali ste vedeli, da letos mineva že 500 let od začetka reformacije?