Top 7 zanimivosti o Sydneyu

Avstralija velja za eno najboljših držav za življenje, saj ponuja odlično vzdušje za sproščen življenjski slog, raznoliko kulturo in izjemno naravno okolje. Zaradi svoje lepote, raznolikosti in edinstvenosti ter naravnih čudes je tudi ena izmed najbolj popularnih destinacij za turiste na svetu. Če boste tudi vi obiskali Avstralijo, si vzmeti dovolj časa za obisk najbolj znane turistične točko v deželi, Sydney-a! Preverite 7 zanimivih dejstev o tem čudovitem avstralskem mestu.

#1: Kljub temu, da je Avstralija razmeroma mlada država, saj je status države dosegla šele leta 1901, naj bi bila Avstralija poseljena že vsaj 30.000 let. Aborigini zato veljajo za najstarejšo ohranjeno kulturo na svetu.

Evropski naseljenci so v Avstraliji najprej poselili ravno mesto Sydney, in sicer leta 1788. Mesto so sprva naseljevali obsojenci. Med letoma 1788 in 1792 je v Sydneyju živelo približno 4300 obsojencev, vendar na zemljevidih iz tega časa ni zaporniških zgradb. Kazen za obsojence je bil izgon v Sydney namesto v zapor. Sydney je uradno postal mesto leta 1842.

#2: Sydney ni bil prva izbira za naziv tega ikoničnega mesta. Leta 1788, ko je bila v zalivu Sydney Cove ustanovljena prva kolonija, jo je poveljnik flote, kapitan Arthur Philip, želel poimenovati New Albion, vendar je bil predlog zavrnjen v prid poimenovanja regionalnega mesta po lordu Sydneyju – pretkanem britanskem notranjem ministru, ki se je prvi pojavil z idejo pregona kaznjencev vse do Avstralije.

#3:  Sydneyjska opera je ena najbolj znanih zgradb na svetu, zato ne čudi dejstvo, da je bila leta 2007 uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine. Stavbo je zasnoval Jorn Utzon, danski arhitekt, in je bila končno dokončana leta 1973 po šestnajstih letih gradnje. Končni skupni stroški pa so znašali 102 milijona dolarjev – več kot 14-krat več od prvotno predvidene cene. Sydneyjska operna hiša ima 6225 kvadratnih metrov stekla in 645 kilometrov električnih kablov. Operno hišo v Sydneyju je odprla 20. oktobra 1973 kraljica Elizabeta II. Vsako leto predstave v operni hiši obišče okoli dva milijona gledalcev.

#4: V Sydneyu boste lahko obiskali več kot 100 plaž. Mesto je znano  po številnih lepih peščenih plažah, surfanju in morju, kar je eden od razlogov za sproščen življenjski slog in kulturo Sydneyja. Najbolj znane plaže so Bondi Beach, Bronte Beach, Manly Beach in Coogee Beach. Plaža Bondi je ena najbolj priljubljenih plaž v Avstraliji in je hkrati tudi največja plaža v Sydneyju in mestu najbližja. Plaža Manly je raj za deskarje in ljudi, ki se sproščajo na pesku ali se sprehajajo po plaži.

#5: Sydney Harbour Bridge je eden najdaljših jeklenih ločnih mostov na svetu.  dolžina loka je 503 metre, vrh pa je 134 metrov nad vodo, kar je še posebej impresivno, če upoštevamo, da je bil zgrajen v tridesetih letih prejšnjega stoletja. Ikonični most so gradili osem let in ga odprli leta 1932. Ko je bil most zgrajen, je bila zanj izbrana siva barva, ker je bila to edina barva, ki je bila na voljo v dovolj veliki količini za barvanje mostu. Za prekrivanje pa je bilo potrebnih 272.000 litrov barve – le za prvi nanos. Danes ima most osem prometnih pasov, tirnice, hodnik za pešce, kolesarsko stezo in niz stopnic do središča loka.

#6:  Sydneyjsko pristanišče je največje naravno pristanišče na svetu. Pristanišče ima en vhod in pokriva območje 20 kilometrov. Zaradi svoje velikosti je dom številnih živali in oceanskih bitij v sydneyjskem pristanišču, vključno s sivimi morskimi psi, morskimi zmaji, avstralskimi medvedi, delfini in zelenimi morskimi želvami.

#7: V popisu leta 2011 je 34 odstotkov prebivalstva poročalo, da je bilo rojenih v tujini, zaradi česar je Sydney eno najbolj multikulturnih mest na svetu. Več kot polovica prebivalstva Sydneyja je priseljencev prve ali druge generacije z vseh koncev sveta.