Varno v gore

Mnogi vroče poletni dni raje kot na morju preživijo v gorah. Ne glede na to, ali se odločite za osvajanje slovenskih vrhov ali pohajkovanje po tujih gorah, ne pozabite, da je varnost vedno na prvem mestu. Nesreča v gorah se lahko hitro pripeti komurkoli, zato se v gore vedno odpravite z veliko mero spoštovanja in previdnosti. Poskrbite za ustrezno opremo ter predvsem primerno kondicijsko pripravljenost.

Kdaj in kam?

Če razmišljate o obisku gora, se naprej vprašajte o svoji fizični sposobnosti. Nikar ne precenite vaših sposobnosti. Na začetku raje izberite manj zahtevne poti in nato postopoma izbirajte bolj zahtevne in daljše poti. Pred odhodom pripravite načrt poti in se pozanimajte o stanju poti. Priporočamo, da uporabljate izključno označene planinske poti, saj se večina nezgod zgodi ravno pri hoji po brezpotjih.

Planinski vzpon ali pohod začnite dovolj zgodaj, saj je v popoldanskih urah večja verjetnost za nastanek neviht. Že vnaprej spremljajte vremensko napoved in upoštevajte vse podatke ter opozorila o razmerah v gorah.

Kakšna naj bo moja oprema?

Od zahtevnosti poti je odvisna tudi oprema planinca, vedno pa največ pozornosti namenite primerni obutvi. Investirajte v planinske čevlje s kakovostnim podplatom, saj je mehka obutev nevarna. Obutev naj se lepo prilega nogi in ji nudi zadostno oporo. Kupite kvalitetno obutev, ki diha, ampak ne prepušča vode.

Med priporočljivo opremo je tudi čelada, ta je nujna na poteh, ki potekajo pod stenami. Čelada mora imeti oznako UIAA in CE.

Ne pozabite pa tudi na primeren nahrbtnik. Ne pretiravajte z velikostjo in težo nahrbtnika, ampak raje izberite takega z manjšim volumnom in manjšo težo, saj bo tako pot prijetnejša.

Kaj potrebujem v nahrbtniku?

V nahrbtniku naj bodo poleg zadostne količe tekočine, malice in osebnih dokumentov tudi osnovna planinska oprema. Ne pozabite na komplet prve pomoči, svetilko, planinski zemljevid in kompas. Vzemite primerna rezerva oblačila in vedno poskrbite, da imate s seboj tudi oblačila za zaščito pred morebitnim poslabšanjem vremena – rokavice, kapa, vetrovka. S seboj vzemite tudi zaščitno kremo, sončna očala ter sredstvo proti klopom.

Kako ukrepati v primeru poslabšanja vremena ali nesreče?

V gorskem svetu se vreme zelo hitro spreminja, zato v primeru, da vas preseneti nevihta, čim prej poiščite zavetje v planinski koči oz. če to ni mogoče, nujno sestopite z grebenov in izpostavljenih vrhov.  Izogibajte se tudi osamelih, izpostavljenih predmetov (drevesa, viharniki, žandarji …) in pazite, da se sami ne izpostavite. S telesom se ne dotikajte sten, izogibajte se vlažnih grap in žlebov, po katerih teče voda. Če imate na glavi čelado, ki ima kovinske zakovice, je bolje, da jo snamete z glave.

Če pride do nesreče, ostanete čimbolj mirni, ocenite situacijo in po potrebi pokličete center za obveščanje na številko 112.