Bodite aktivni – to pomlad obiščite Zadarsko županijo!

Zadarska regija je izjemno privlačna za obiskovalce, predvsem spomladi, in za to je več razlogov. Blaga sredozemska klima in veliko število sončnih ur, razkošne in raznolike naravne lepote, številni dragoceni kulturnozgodovinski spomeniki, topli in gostoljubni gostitelji, posebne in domače gastronomske dobrote ter obilica dobre kapljice, ki jo lahko poskusite pri nas, so nekateri izmed njih.

Foto by _Fabio Simicev

Kljub temu je Zadarska županija še posebej ponosna na številne možnosti za aktivne počitnice, zato vas, če želite ostati v formi in svoj prosti čas izkoristiti za daljše bivanje, krajši oddih, podaljšan vikend ali izlet, vsekakor vabimo na obisk. Ne glede na to, ali ste nagnjeni k adrenalinu, gastronomskim avanturam ali blažjim oblikam telesne aktivnosti, ima ta regija nekaj za vas.

Foto by Zadar region

Jadranje

Znano je, da je pomlad čas za jadranje, Zadarska regija pa je pravi raj za to vrhunsko obliko aktivnega turizma. Tristo otokov, otočkov in skal sestavlja Zadarski arhipelag, mešanico naseljenih in nenaseljenih otokov, kjer vsak otok ponuja nekaj drugega. Med večjimi so Pag, Ugljan, Pašman in Dugi otok z biserom zaščitene narave – parkom narave Telašćica.

Foto by Zadar region

Manjši otoki, nekateri brez avtomobilov, skrivajo edinstven čar: Silba, Olib, Molat, Premuda, Ist, Iž, Rava, Zverinac, Vrgada so le nekateri izmed njih. No, če ste ljubitelj čolnarjenja, je na voljo veliko načinov za raziskovanje tega naravnega zaklada. Regijo lahko raziskujete v vsaki od naših vrhunskih marin, ne glede na to, ali najamete jadrnico, motorni čoln ali gumenjak. Lahko pa se usedete tudi na trajekt ali katamaran in se odpravite proti čarobnemu svetu otokov, če ste eden tistih pogumnih ljubiteljev morja, pa lahko tudi zaplavate.

Foto by Alexandar_Gospić

Kolesarjenje

Kolesarji v Zadarski regiji lahko uživajo v največji regionalni mreži kolesarskih poti na Hrvaškem – Zadar Bike Magic. Celotna županija je posejana z atraktivnimi potmi, ki bodo zadovoljile vse kolesarje, od začetnikov in družin do navdušencev z večjo kilometrino na cestnih kolesih ter avanturističnih gorskih kolesarjev, ki bodo uživali v lepotah Velebita ali kanjona Zrmanje. Navdušite se nad lepotami naše regije tako, da jih odkrivate s kolesom. Izposodite si kolesa ali poiščite nasvet pri zaupanja vrednih partnerjih, vse informacije pa najdete na njihovi spletni strani.

foto by Zadar Region

Gorništvo in plezanje

Narodni park Paklenica, prestolnica aktivnega turizma na Hrvaškem, se nahaja le 40 km od centra Zadra. Park je poln pohodniških poti, primernih za začetnike in najbolj napredne pohodnike ter planince, od lažjih do resnih in zahtevnih pohodniških poti, ki vodijo na najvišje vrhove Velebita. Prav tako je raj za plezalce, ki jim vzpon na Anića Kuk predstavlja posebno vznemirjenje. Ta največja skala na Velebitu in najbolj znana na Hrvaškem je doživetje, ki ga ne smete zamuditi. Na impresivnih 300 metrih višine jo obožujejo resni plezalci zaradi izzivov, ki jih ponuja. Na voljo pa so šole plezanja, tudi za otroke. Velebit lahko »preletite« tudi z vožnjo s terencem v okviru priljubljene ture Velebit Safari.

Foto by Ivan Čorić

Velebit lahko doživite tudi z obiskom Cerovačkih jam, impresivnega kompleksa podzemnih hodnikov, kanalov in dvoran, bogatih z jamskim okrasjem in kraškimi značilnostmi.

Foto by Jacqueline Izidora Cirjak

Rafting

Reka Zrmanja je ena izmed najbolj priljubljenih rafting točk na Hrvaškem in avanturo, ki jo ponuja, preprosto morate preizkusiti. Družinskega raftinga se lahko udeležijo tudi otroci do 6 let. In če je gladina vode premajhna, ne skrbite, kajaki so pripravljeni! Ta kraška lepotica, ki se prebija skozi mogočni kanjon, ponuja možnosti za sproščujočo vožnjo, od tod tudi ljudsko ime – Lepotica in zver.

Vinsko-kulinarične dogodivščine

Po vseh teh aktivnostih se človek mora okrepčati, in kaj je bolje kot s sredozemsko »sveto trojico« prehrane – vinom, oljčnim oljem in ribami. Ali fantastični paški sir in jagnjetina, delikatesi, po katerih je otok Pag na daleč znan. In kje se je bolje okrepčati kot v konobah in degustacijskih sobah po vsej zadarski regiji.

Foto by Zadar Region

Od Ravnih Kotarjev do obale boste našli raznovrstna vina za vas, za vodilo pa naj vam bo brošura „Recite DA! hrani in vinu«, ki našteva konobe, okušalnice in kmečke turizme Zadarske županije, izbrane na podlagi podeželske tradicije in kulinarike, tj. krajev, kjer lahko poskusite lokalne izdelke.

Dogodki

Po vsej Zadarski županiji se vsako leto spomladi odvijajo številne prireditve, ki slavijo življenje in druženje, zato, ko ste v regiji, obiščite eno izmed njih.

Na eni izmed najlepših lokacij v Zadru se od 26. aprila do 5. maja 2024 odvija spomladanska izdaja „Zadar Street Food Festival“. Obiskovalci festivala lahko uživajo v preprostih, a odličnih jedeh, ki jih pripravljajo zadrski gostinci, odličnem pivu, koktajlih in vinih, odlično vzdušje pa redno spremlja zanimiv glasbeni program.

Foto by Zadar region

Narodni park Paklenica je že vrsto let priljubljeno zbirališče plezalcev in alpinistov, zato konec aprila (27. in 28. aprila) tradicionalno organizira Mednarodno srečanje plezalcev. Island Pag Trail, ki bo potekal 4. maja, je idealna priložnost za spoznavanje Kolana, prestolnice sira, pa tudi kulture in običajev čudovitega otoka Paga. Lunarna pokrajina otoka Paga ponuja posebno doživetje, v katerem lahko udeleženci teka popolnoma uživajo ob teku in druženju.

Ljubitelji teka se lahko 6. aprila udeležijo „Zadar Night Run“, najatraktivnejše tovrstne dirke v tej regiji. Jubilejni peti dm eco Pakoštane trail bo 20. aprila, udeleženci pa bodo poleg uživanja v nepozabnih razgledih in raznolikih poteh lahko naredili nekaj za varstvo narave s ploggingom – disciplino, ki kuri kalorije in zbira smeti. Edinstvena tekma, ki jo teče več deset tisoč ljudi po vsem svetu hkrati, cilj je najti zdravilo za poškodbe hrbtenjače, „Wings for Life World Run“ tradicionalno poteka 5. maja 2024 v Zadru.

Foto by Velid Jakupovic

Na enem najlepših jadranskih otokov, Dugem otoku, od 18. do 25. maja potekajo dolgootoški Dnevi zdravilnih zelišč, prireditev, v kateri uživajo vsi pravi ljubitelji narave in zdravilnih zelišč.