Slap Orglice – ideja za izlet

Če tudi vi iščete vedno nove ideje za prijeten popoldanski izlet po Sloveniji, se lahko naslednjič odpravite do slapa Orglice. V enem od sobotnih popoldnevov sva se v dolino Kamniške Bele in do slapa Orglice odpravila tudi midva s partnerjem.

Kamniška Bela

Slap Orglice se nahaja v stranski dolini Kamniške Bistrice – v dolini hudournika Kamniška Bela. Z avtomobilom sva se zapeljala do izhodiščne točke, ki se nahaja približno dve minuti vožnje naprej od spodnje postaje nihalke, ki pelje na Veliko planino. Ko sva se peljala od Kamnika mimo postaje, sva kmalu na levi strani ceste zagledala manjše parkirišče in tablo za pot do slapa.

Glede na table boste za sprehod od parkirišča do slapa potrebovali nekje okoli 50 min. in približno toliko sva res potrebovala tudi midva. Če bi želeli krajši izlet spremeniti v celodnevnega, se lahko odpravite tudi na katerega od bližnjih vrhov. Od iste izhodiščne točke se namreč lahko odpravite tudi na Presedljaj, Konja ali na Korošico.

Pot do Orglic vodi skozi gozd in je ves čas dobro označena. Pot je primerna tudi za mlajše otroke, saj ni naporna, večja pozornost pa je potrebna le na čisto zadnjem delu poti, ki je nekoliko bolj strm. Do slapa vodita dve poti, tako da v resnici lahko naredite skorajda krožno pot, kakor sva jo midva. Po približno 20 minutah hoje pridete do razpotja, kjer leva pot vodi mimo bolnice Bele in groba pilota, desna pa naravnost do slapa.  Midva sva se odločila, da na poti do slapa najprej obiščeva še bolnico in grob, nazaj do parkirišča pa sva odšla po prijetni in bolj razgledni poti ob Kamniški Beli.

Bolnica Bela in grob pilota

Kot je omenjeno, sva na poti do slapa obiskala še kraj, kjer je nekoč stala partizanska bolnica Bela, ter grob pilota ameriške vojske. Tudi pot do tja je vseskozi dobro označena. Pot se malo bolj vzpenja in je nekoliko bolj gozdnata, kot druga pot, ki vas vodi ob reki. Na poti do bolnice so naju vseskozi spremljale tudi razne informativne table, ki razkrivajo marsikaj zanimivega o zgodovini teh krajev kot tudi o raznovrstni flori in favni.

Slap Orglice oz. slap Orličje

Slap Orglice je približno 30 – 40 metrov visok slap, pod njim pa se nahaja manjši tolmun. V času najinega obiska ni bilo veliko vode, zato žal nisva mogla občudovati slapa v vsej njegovi lepoti.

Slap je ime dobil po tem, ker naj bi šumel, kot da nekdo igra na orglice. Menda je slap zares vredno obiskati tudi pozimi, ko zamrzne in prevzame obliko orglic. Drugo ime slapa je tudi Orličje, ime pa naj bi dobil po orlih.