Spremeni tok zgodovine – soba VR doživetij

V hotelu Thermana Park Laško so kot del animacije za goste odprli Sobo VR doživetij. Center je eden prvih v Sloveniji in prvi svoje vrste.

»Spremeni tok zgodovine,« je inovativen turistični produkt, ki je v obstoječo turistično ponudbo vključil elemente virtualne resničnosti (VR). VR tehnologija je oblika računalniške simulacije, pri kateri ima udeleženec občutek, da se nahaja v realnem okolju.

Spoznate lahko barvit srednji vek, čas mogočnih grofov Celjskih in zgodbo tragične ljubezni Friderika in Veronike. Uporabnik ima moč, da s svojimi dejanji vpliva na potek zgodovine. V njej se vpletete v zgodbo grofov Celjskih in posežete v ljubezen Friderika in Veronike. Si upate spremeniti tok zgodovine?

VR doživetje »Spremeni tok zgodovine« lahko obiščete v Laškem, na voljo pa je tudi na pristni lokaciji – Starem gradu Celje!

Ideja z naslovom »Spremeni tok zgodovine« je prejemnik srebrnega priznanja za inovacije s strani Regionalne obrtne zbornice Slovenije 2019, prav tako pa je med finalisti izbora za nagrado Sejalec 2019, ki je še v teku. Že leta 2017 je projektna skupina »Zgodbarji iz Laškega» prejela zmagovalno nagrado Slovenske turistične organizacije na Dnevih slovenskega turizma, kjer je potekal 1. hackathon za nova, inovativna, 5-zvezdična doživetja.

Za več informacij smo se obrnili na enega članov ekipe Zgodbarji iz Laškega, gospoda Blaža Kukoviča, ki nam je prijazno odgovoril na nekaj vprašanj.

Od kod ideja za VR doživetje?

Idejo smo razvili jeseni leta 2017 v okviru 1. hackathona na temo 5-zvezdičnih turističnih doživetij, ki ga je razpisala Slovenska turistična organizacija. Na projektu je delalo 5 članov, od tega kar 4 iz podjetja Thermana D. D. Sama ideja je nekakšna kombinacija znanja in izkušenj članov, tehnoloških trendov in kulturne dediščine naše dežele.

Kakšni so prvi odzivi, komentarji uporabnikov?

Prvi odzivi/komentarji so bili zelo različni, saj vsak VR izkušnjo doživlja na svoj način. Vsem pa je bilo skupno, da so bili pozitivni, polni presenečenja in navdušenja. Marsikdo se je tudi dodobra preznojil. Takšne odzive še vedno opažamo tako pri domačih uporabnikih kot pri tujcih na obeh lokacijah.

Kako je videti oprema in uporaba le te v igri?

Osnovna oprema je sestavljena iz kompleta za navidezno resničnost HTC Vive, zmogljivega računalnika in napredne programske opreme v obliki nekakšne igre. V njej boste premagovali fizične in logične ovire v čevljih Friderika ter iskali ključ do Veronike.

Ali načrtujete, da bo kmalu možno doživeti več kot eno zgodbo?

Naša želja je, da doživetje najprej prilagodimo za skupine, saj je povpraševanje le-teh precejšnje. V naslednji fazi pa predvidevamo širitev doživetja s prilagojeno vsebino na več lokacij (predvsem gradov, ki si želijo digitalizacije kulturne dediščine in inovativnih pristopov), ki so povezane z zgodbo Friderika, Veronike in grofov Celjskih. Zelo dobro se že povezujemo z Zavodom Celeia Celje, ki upravlja Stari grad Celje. Odprti smo za nova sodelovanja.

So kake omejitve glede uporabe (se komu odsvetuje) oz. koliko morajo biti stari otroci?

Svetujemo, da so uporabniki stari 9 let ali več, opazovalci pa so lahko tudi mlajši. Uporabo odsvetujemo vsem epileptikom. V virtualno resničnost je mogoče pogledati tudi, če nosite očala. Najprej vam predstavimo zgodbo, tehnologijo in šele nato popeljemo v virtualni svet.

Sobo VR doživetij v hotelu Thermana Park Laško lahko obiščete ob petkih, sobotah in nedeljah v terminu 17.00-21.00 (dodatni termini so po dogovoru). Cena doživetja, ki traja do 20 minut, je 9 evrov za odrasle in 6 evrov za otroke (8-15 let) ter študente.

Informacije in rezervacije termina igranja dobite na hotelski recepciji hotela Thermana Park Laško, na e-mailu recepcija.wpl@thermana.si ali na telefonu (03) 423 2003!

V VR doživetju slavne celjske srednjeveške zgodovine, »Pridi špilat grofe,« je na Starem gradu mogoče sodelovati vsako soboto in nedeljo med 10. in 18. uro.

Nagradna igra 

NAGRADNA IGRA JE ZAKLJUČENA!

Nagradna igra je trajala do 13.11.2019. Žrebanje je bilo opravljeno 14.11. 2019.

Srečna nagrajenka, ki prejme VR doživetje za 2 osebi v Thermani Laško je:

  • TAJDA BREZNIK

Žrebanje je potekalo 14.11.2019. Nagrajenci bodo objavljeni na spletni strani nagradne igre, prav tako pa bodo obveščeni po elektronski pošti.

Pogoje in pravila nagradne igre si lahko preberete tukaj >>.