Blatno jezero ali madžarsko morje

Ste vedeli, da je Blatno jezero največje srednjeevropsko jezero, ki meri skoraj 600 km2? Blatno jezero oz. Balaton je za Budimpešto druga najbolj obiskana točka na Madžarskem. Ste že zaplavali v njem? Preverite nekaj zanimivosti o Blatnem jezeru.

Madžarsko morje

Blatno jezero zaradi njegove velikosti velikokrat poimenujejo kar madžarsko morje. Na najširšem delu je Blatno jezero široko 15 kilometrov, na najožjem štiri. Predvsem poleti se ob pogledu nanj res zazdi, da gre za morje. Ker se voda na gladini poleti segreje tudi do 26 stopinj Celzija, turistični kraji ob obali zares spominjajo na morska letovišča. V vročih mesecih Blatno jezero obišče deset tisoče madžarskih, nemških in avstrijskih turistov, ki lahko uživajo v plavanju, surfanju, jadranju, ribarjenju, ali pa se na obalah pod senčniki in s sladoledom v roki previdno nastavljajo sončnim žarkom.

Turistična mesta

Blatno jezero ima približno 235 km obale. V turističnem smislu ga domačini delijo na severni in južni del. Severno obalo Blatnega jezera prepredajo vinogradi, plitvi deli južne obale pa so idealni za družine z majhnimi otroki. Največji mesti ob jezeru sta starodavni Keszthely na zahodni obali in moderni Siófok na jugovzhodni.

Keszthely, ki se nahaja le dobrih 70 kilometrov od slovenske meje, je srednjeveško mesto s sodobnim pridihom. V mestu se nahaja znamenita baročna palača Festetics in muzej zgodovine Balatona.

Siófok na južnem delu jezera je eden najbolj priljubljenih počitniških ciljev, predvsem za mlade popotnike. Mesto slovi po kopici plaž in razburkanem nočnem življenju.

Na severnem delu se nahaja tudi Balatonfüred, ki velja za jadralsko meko, in tradicionalna vasica Tihany, ki se ponaša s slikovitim benediktinskim samostanom s skoraj 1000-letno zgodovino.

Ob južnem delu boste našli več dobro razvitih turističnih krajev. Poleg že omenjenega Siófoka boste številne urejene plaže našli tudi v mestih Fonyód in Zamárdi.

Raziskovanje okolice

Tudi izven poletne sezone lahko ob Blatnem jezeru preživite čudovit dopust. V vseh letnih časih se lahko podate na kolesarski izlet okoli Blatnega jezera. 210 kilometrov dolga kolesarska pot okrog Blatnega jezera poteka večinoma po kolesarskih stezah ob obali z minimalnimi dvigi in spusti.

Obiščite pustolovski park, najemite jadrnico in si poglejte sončni zahod na Blatnem jezeru ali pa se odpravite na raziskovanje zanimivega balatonskega višavja, ki navdušuje z geološkimi zanimivostmi. V okolici boste našli tudi številne zanimive muzeje, utrdbe in gradove.

Ob Blatnem jezeru je, predvsem v zimski sezoni, zelo razvit zdraviliški turizem. Mesto Heviz se ponaša z drugim največjim termalnim jezerom na svetu in največjim v Evropi, njegova povprečna temperatura pa znaša 33 stopinj. V zimskem času pa se tudi velikokrat zgodi, da se jezero spremeni v največje naravno evropsko »drsališče«.