500 let, odkar smo obpluli svet

Pred dobrimi 500 leti je Ferdinand Magellan začel zgodovinsko potovanje, da bi obkrožil svet. Odprava Ferdinanda Magellana, ki se je pričela leta 1519, je za vedno spremenila svet. Njegovo potovanje je bilo največje in najpomembnejše pomorsko potovanje, kar jih je kdaj bilo. V letošnjem septembru pa mineva točno 500 let, odkar je ena od njegovih ladij, potem ko je uspešno obkrožila svet, varno prispela nazaj v Španijo.

Kdo je bil Magellan?

Portugalski plemič se je rodil kot Fernão de Magalhães okoli leta 1480. Kot paž soproge kraljice Eleanor in Manuela I. je izkusil dvorno življenje v Lizboni, toda mladenič je imel smisel za pustolovščine, zato se je udeležil niza portugalskih potovanj, katerih namen je bil odkriti in zasesti donosne poti začimb v Afriki in Indiji. Potem ko je bil obtožen nezakonitega trgovanja in se je sprl z Manuelom I., ki je zavrnil njegov predlog za iskanje nove poti začimb, je opustil svojo zvestobo Portugalcem in se odpravil v Španijo.

Kljub temu da je Magellan slovel kot izjemen kapitan, ga je njegova posadka sovražila. Večinsko španski posadki se je zamerila plovba pod vodstvom portugalskega poveljnika, na drugi strani pa so ga Portugalci imeli za izdajalca. Že v prvem letu plovbe se je tako zgodil upor posadk. Ena ladja se je razbila, druga je popolnoma opustila odpravo in se vrnila v Španijo,  na koncu pa je Magellanu uspelo ponovno prevzeti nadzor nad preostalimi tremi ladjami.

Pot okoli sveta

Na začetku njegovega potovanja so njegovi sodobniki sumili, da je nemogoče objadrati ves svet. Magellan pa je bil prepričan, da lahko z jadranjem proti zahodu namesto vzhodu in skozi ožino, o kateri se je govorilo, mimo Južne Amerike, začrta novo pot do Indonezije in Indije.

Tako je 20. septembra 1519 Ferdinand Magellan s petimi ladjami odplul iz Španije, da bi našel zahodno pot do Molukov. 28. novembra 1520 odprava pluje skozi novo odkrito ožino na jugu Južne Amerike (ki se zdaj imenuje njemu v čast – Magellanova ožina) in tako Magellan ter njegova posadka postanejo prvi Evropejci, ki so dosegli Tihi ocean. V boju z nevihtami, upori in neznanim je Magellan umrl, preden je prispel na cilj. Nazadnje se je 5. septembra 1522, potem ko je obkrožila svet, varno vrnila v Španijo le ladja z imenom ”Victoria”. Od 260 prvotnih članov posadke misije jih je le 18 preživelo nevarno triletno potovanje.

Je res Magellan prvi obkrožil svet?

Magellanova odprava je bila prva, ki je objadrala svet, pa vendar Magellan sam ni nikoli obkrožil sveta, saj je umrl, preden je dokončal odpravo. Magellan je bil ubit 27. aprila 1521 na Filipinih v boju z domačini. Nekaj mesecev po njegovi smrti je Juan Sebastián Elcano prevzel vodstvo nad dvema preostalima ladjama in se na koncu v Španijo uspešno vrnil z eno od ladij. Je torej on prvi, ki je obkrožil svet?

Mnenja so različna, a številni zgodovinarji čast pripisujejo Magellanovemu malajskemu sužnju Enriqueju. Magellan je ugrabil Enriqueja iz Malake med prejšnjim potovanjem leta 1511 v vzhodno Indijo, Malajec pa je pozneje služil kot tolmač ekspedicije okoli sveta na pacifiških otokih. Enrique je pred tem potoval na zahod z Magellanom iz Azije v Evropo, preden se je pridružil potovanju čez Atlantik in Pacifik, tako da je do takrat, ko je misija prispela v jugovzhodno Azijo, že skoraj obkrožil svet in se vrnil v domovino, – čeprav čez več let in po več potovanjih. Enrique je opustil odpravo in izginil kmalu po Magellanovi smrti na Filipinih. Takrat mu je manjkalo le še nekaj sto milj do izhodišča v Malaki. Če se je kdaj vrnil v domovino, potem si verjetno Enrique zasluži naziv prvega človeka, ki je obkrožil svet.