Brdo pri Kranju

​Če razmišljate, kam na enodnevni družinski izlet, da boste cel dan v naravi na svežem zraku, preživeli zanimive dogodivščine ter se zraven še okrepčali, ne razmišljajte več. Podajte se na posestvo Brdo pri Kranju, ki je le pol ure vožnje iz Ljubljane ali Bleda. Ker na Brdu država gosti visoke obiske, še vedno marsikdo misli, da vstop na posestvo za navadne smrtnike ni mogoč, a to za večino dni v letu že dolgo ne velja več.

Park Brdo v objemu Nature 2000

Park Brdo je pravi zaklad z več kot 500 let zgodovine. Razprostira se na skoraj 500 ha neokrnjene  narave (vstopnina v park znaša 3,5 € in vključuje 1€ kotizacije, ki jo lahko unovčite v hotelskem aperitiv baru ali na hotelski terasi).
Posestvo Brdo je kot Slovenija v malem. Obdaja ga čudovit razgled na slovenske Alpe, vključno z razgledom na najvišji slovenski vrh, goro Triglav. Posestvo Brdo zaradi vrstne in habitatne pestrosti sodi v območje Natura 2000 in med ekološko pomembna območja ter je razglašeno za gozd s posebnim namenom. Na posestvu spremljajo tudi vsebnost ozona v zraku in meritve kažejo, da je zrak tukaj med najčistejšimi na tem delu sveta.
 

Poročna pravljica v naravi

Enajst jezer, številne stezice in mostički v objemu mogočnih Alp ustvarjajo neponovljivo kuliso, zelo priljubljeno za poroke, osebna praznovanja ali poslovne tim-buildinge. Med prizorišči še posebej izstopata Račji otok ter Otoček ljubezni. Račji otok leži na jezeru sredi Parka Brdo, obdan z neokrnjeno naravo, pokrit pa je z lično leseno streho. Tako tvori idealno lokacijo za celoten poročni dan, od obreda do slavja na prostem, ki ga lahko par popestri tudi z vožnjo s čolnom.
 
Druga priljubljena poročna lokacija sredi Parka Brdo je manjši Otoček ljubezni. Ta je poleti obdan s cvetočimi lokvanji. Na njem lahko doživite najbolj intimen romantični poročni obred. Otoček je resnično majhen, ravno prav velik za nevesto, ženina, priči ter morda še kakega najožjega družinskega člana, ki so med obredom na otočku. Ostali svatje pa dogajanje spremljajo z nekaj metrov oddaljenega obrežja v objemu čudovitega Parka Brdo.

Doživetja v Parku Brdo

Park si lahko ogledate tudi s kočijo (20-minutna vožnja po parku stane 15 €, 45-minutna vožnja po lovišču pa 45 €) ali si privoščite druge dogodivščine z lipicanci. Na posestvu živi namreč 11 lipicancev, teh čudovitih, plemenitih konjev. Njihovi oskrbniki gostom parka z veseljem predstavijo njihovo bogato zgodovino. Neizkušeni jahači se lahko preizkusijo v jahanju v maneži ali lonži pod budnim nadzorom jahalnih mojstrov (30-minutna predstavitev konj z jahanjem v lonži stane 15 €, jahanje v maneži pa 25€). Za izkušenejše jahače pa je na voljo terensko jahanje po celotnem posestvu (1h jahanja stane 25 €).
V gozdnatem delu parka, imenovanem lovišče, je urejen tudi naravni rezervat za živali. V njem med drugim prebiva več kot 200 košut,  damjakov in jelenov, poleg njih pa še 1400 drugih rastlinskih in živalskih vrst. Zaradi ohranjanja miru teh živali in čim bolj naravnega okolja je vstop obiskovalcem v lovišče omejen in si ga ogledujejo lahko le v manjših skupinah ter v spremstvu izkušenega revirskega lovca.
  
  
Za ljubitelje živali organizirajo t.i. foto-lov. Če zmorete vstati zelo zgodaj ter ste sposobni potrpežljivo čakati skriti v grmičevju, ste lahko nagrajeni s čudovitim pogledom na divjad čisto ob blizu, kar lahko ujamete tudi v svoj fotografski objektiv. Podobno velja tudi za opazovanje ptic ali za ribolov v enem od 11 jezer, ki se nahajajo na Posestvu. Še sveže, lastnoročno ujete ribe, si lahko pod vodstvom kuharskih mojstrov pripravite s posebnim postopkom dimljenja. To je resnično posebno doživetje, hkrati tudi zelo okusno. Bolj športno aktivni posamezniki uživajo še v sproščujočem teku skozi park. Za skupine gostov pa organizirajo tečaj nordijske hoje, joge v naravi ali pa kolesarski izlet.
 

Vrhunska kulinarika

Poleg doživetij v naravnem okolju Posestva Brdo pa brdski kulinarični mojstri razvajajo tudi z odlično kulinariko, ki temelji na lokalnih sestavinah. K vrhunskim jedem nudijo izbrana vina iz najboljših slovenskih vinskih kleti. Med vikendi pripravijo brdski kuharski mojstri še posebej  ugodno ponudbo. Za vikend kosilo s 4-hodnim menijem, ki je prava paša za oči in brbončice, boste odšteli le 18 evrov po osebi, oziroma 12 € za otroški tri-hodni meni, pri čemer velja omeniti, da je v tem primeru cena za vstopnico v park že vključena v ceno.
Več info: www.brdo.si
Komentirajte!
Ste že obiskali posestvo na Brdu pri Kranju? Kako vam je všeč?