Hurgada – raj med Saharo in Rdečim morjem

Destinacijo za letošnji dopust smo si izbrali povsem naključno, saj v tej državi še nismo bili in tudi nismo vedeli kaj dosti o njej. V času najvišjih temperatur in politične krize v Egiptu smo rezervirali dopust preko agencije Oasis Tours in se podali v Hurgado. Prepričali smo se, da gre za turistično destinacijo, kjer ni bilo čutiti nobenih političnih napetosti in krize, ki vlada v državi, saj je Hurgada zelo oddaljena od Kaira (500 km), kjer so potekali nemiri in protesti. Malce smo bili skeptični, kako bomo prenašali visoke temperature, vendar se hitro navadiš in sploh ni problema. Ker je lokalni čas v Egiptu enak kot pri nas, ne boste imeli problemov s prilagajanjem. S čarterskim letom smo prispeli v Hurgado. Potem so nas z avtobusom odpeljali do našega hotela. Pozitivna stvar je tudi ta, da je letališče blizu Hurgade, tako da transport z letališča v hotel traja le nekaj minut (15 – 20 minut).

Egipt – Mati sveta

Egipt ali Om El Donja (Mati sveta), kot mu rečejo Arabci, vas zagotovo ne bo pustil ravnodušnih – turkizno tropsko morje, bogat podvodni svet, širne puščave, pestra zgodovina, bogata tradicija, številne aktivnosti … Dežela veličastnih piramid, širne puščave, dežela izvora civilizacije in mogočne reke življenja (reke Nil) ponuja vsakemu obiskovalcu užitek ob odkrivanju puščavskih sipin in gorovij, avanture v globinah neskončnega Rdečega morja z bogatim podvodnim svetom, sprostitev na neskončnih peščenih plažah … Uradna vera je islam (94%), uradni jezik arabščina, vendar zelo dobro razumejo in govorijo tudi angleško. Egipt je razdeljen na 4 regije, med katerimi predstavlja dolina reke Nil z delto najpomembnejšo v državi, ki zajema 4% površine države in kjer živi kar 99% prebivalcev Egipta. Reka Nil ustvarja življenje, rodovitnost in omogoča naselitev.

Zemljevid Egipta z vrisanimi večjimi mesti in zanimivostmi.

Izleti – zakladnica znamenitosti in lepot

Egipt ponuja ogromno zanimivih izletov, ki vas bodo navdušili. V času našega dopustovanja so bili zaradi razmer odpovedani izleti v Kairo, vsi ostali izleti so potekali nemoteno. Sami smo se odpravili na izlet v Hurgado in Luxor, kjer smo si ogledali glavne znamenitosti. Prav tako smo si z ladjico ogledali otok Gifton in uživali na koralnem grebenu. Za konec smo se odpravili še na safari po Sahari, kjer smo zvedeli tudi veliko zanimivosti o življenju beduinov – prebivalcev puščave. V Egiptu jih živi približno 3 milijone, vsi so muslimani in govorijo arabski jezik. Kamela jim predstavlja najpomembnejšo žival, ker zdrži 14 dni brez vode in hrane. Nimajo zelenjave, jejo kruh, sir, meso… Najstarejši moški v vasi je hkrati učitelj in sodnik in se imenuje šejk. Naselijo se tam, kjer najdejo vodo. Beduini se poročajo med seboj zelo mladi in ponavadi imajo okrog 22 otrok.
Eno popoldne smo se odpravili na kratki izlet v Hurgado in si pogledali glavne znamenitosti mesta.

Z ladjico smo se odpravili na izlet na otok Gifton, ki slovi po čistem morju, čudovitih plažah in koralnem grebenu …

Picture
Z ladjico smo se odpravili na izlet na otok Gifton, ki slovi po čistem morju, čudovitih plažah in koralnem grebenu …
Picture
… kjer lahko uživate v snorklanju in takšnih ter podobnih prizorov pod vodo ne bo manjkalo.

Odločili smo se za poldnevni safari po Sahari, ki je bil zelo zanimiv in poln adrenalina.

Spoznali smo, kako živijo beduini in odkrivali njihove značilnosti. V kratkem videu si lahko pogledate, kako beduinke pečejo kruh. Zanimivo je, da namesto oglja uporabljajo kamelje iztrebke.

Odpravili smo se na celodnevni izlet v zgodovinski Luxor, kjer smo si ogledali glavne znamenitosti, med katerimi sta tudi tempelj Karnak in …

Picture

Dolina Kraljev. Na tem izletu smo se tudi peljali z ladjico po reki Nil in občutili, kaj pomeni vročina v puščavi (40°C).

Picture

Namestitev – Titanic Palace – labirint hodnikov in bazenov

Nameščeni smo bili v hotelskem kompleksu Titanic Palace, ki je povezan s sosednjim sestrskim hotelom Titanic Beach Spa & Aquapark, s katerim skupaj razpolagata z največjim vodnim parkom v Hurgadi. Hotel se nahaja le nekaj kilometrov od središča mesta Hurgade in letališča. Občutek smo dobili, da se bazeni nikoli ne končajo, saj potekajo vzdolž celega hotela, od začetka pa vse do obale in so zelo lepo urejeni. Prav tako je hotel povezan s sosednjim hotelom in zato imaš občutek, da bi lahko hodil po hodnikih cel dan in ne bi prišel do konca.

Plaža in bazeni – raj za otroke in potapljače

Hotel ima lastno peščeno plažo s čudovitim koralnim grebenom. Skupaj s sosednjim in sestrskim hotelom Titanic Beach Spa & Aquapark razpolagata z največjim vodnim parkom v Hurgadi, ki predstavlja pravi raj za otroke.

Sobe so moderno opremljene in nudijo udobno namestitev. Nekatere imajo neposreden dostop iz balkona v bazen.

 Aktivnosti

V hotelu in njegovi okolici je na voljo veliko aktivnosti, tako vam ne bo nikoli dolgčas in bo dopust še bolj razgiban in pester.

Zelo pestro je bilo vsak večer v mini disku za otroke, kjer so otroci uživali v otroških plesih, posebno na vsem (ki ste že kdaj dopustovali v Turčiji, Tuniziji ali Egiptu) dobro znano pesem Ram Zam Zam in na druge ter tudi hit Gangnam style, katerega izsek si lahko pogledate v zgornjem videu.

Prehrana – za vsakogar se kaj najde

Kot gostje hotela Titanic Palace lahko koristite vso ponudbo in aktivnosti tudi v povezanem sosednjem hotelu (Titanic Beach Spa & Aquapark), tako so na voljo štiri velike samopostrežne restavracije, številne a la carte restavracije (mehiška, libanonska, kitajska, japonska, indijska, ribja, …) in veliko število drugih barov. Ker je storitev, ki jo ponujajo, all inclusive, je seveda vsa ponudba hrane in pijače brezplačna. Priporočamo, da pijete le ustekleničeno vodo, saj voda iz pipe ni pitna in je primerna le za higieno. Prav tako se izogibajte pijači z ledenimi kockami.

Sprostitev – razvajajte se po arabsko

Po številnih aktivnostih se prileže tudi kakšen dan “odklopa” in sprostitve. Na voljo imate lepo urejen wellness center s številnimi masažami in savnami. Prav tako si lahko v frizerskem salonu uredite frizuro (brezplačno) ali obiščete manikuro ter pedikuro. Za tiste, ki želite malo telovadbe, imate na voljo tudi fitnes. V hotelu se nahaja tudi mini shopping center, kjer lahko nakupujete oblačila, obutev, spominke in še mnoge druge stvari …

Nasveti in zanimivosti

  • Kot zanimivost lahko omenimo to, da ima več kot 20% vseh turistov v Egiptu prebavne motnje (drisko) zaradi velike vročine (40 °C), ker je telo razgreto in nato pijejo mrzlo ali ledeno pijačo, kar pomeni šok za želodec in zato pride do prebavnih motenj. Zato pijte pijačo počasi in ne celega kozarca naenkrat ter se izogibajte kockam ledu. Če pa se vam že pojavijo prebavne težave, se obrnite na predstavnika, ki vam bo pomagal.
  • Barantanje je obvezno, saj je del njihove kulture in način življenja. Prvotno ceno lahko najpogosteje znižate za približno 50%. Obstajajo pa tudi trgovine s fiksnimi cenami, kjer barantanje ni možno in so cene temu primerno že toliko nižje.
  • V Egiptu uporabljajo egipčanske funte, kjer za 1€ dobite približno 9,2 LE.
  • Pijte le ustekleničeno vodo, voda iz pipe je primerna le za higieno.
  • Veliko se da dogovoriti na sami recepciji, tudi če imate rezervirano standardno sobo, se lahko za majhno doplačilo (ali morda brez, če so sobe proste) dogovorite za boljšo sobo višje kategorije.
  • Splača se udeležiti kakšnega izleta, ker res veliko vidite in doživite.
  • Egipt je destinacija, ki jo lahko obiščete skozi vse leto, tudi ko se pri nas ohladi, je tam še vedno toplo.
  • Čas je enak kot pri nas, tako da ne boste imeli problemov s prilagajanjem.
  • Ne pozabite na kremo za sončenje in pijte veliko tekočine 🙂

Več o hotelu

Ostala ponudba hotelov v Egiptu

Picture

Autorji: Simona, Tim in Jan

Komentirajte

Ali ste že kdaj obiskali Egipt? Kakšno izkušno ste vi imeli? Kaj vam je bilo všeč in kaj ne? Kdor ga še ni obiskal mu svetujemo da ga obišče, ker je res odlična destinacija za dopust.