Kako se zares odklopiti od dela med dopustom?

Če se tudi vi spopadate s tem, kako zares odklopiti službo na dopustu, niste sami. Dandanes marsikdo med potovanjem ali počitnicami preprosto ne zna ali misli, da ne more odklopiti službe. Zbrali smo nekaj nasvetov, ki vam bodo med potovanjem pomagali odvrniti misli od službe.

Ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem

Vpliv modernega življenja na ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem je v zadnjih letih vse večji. Tudi ko ste na plaži, je skoraj nemogoče ubežati službenemu življenju, saj je, če drugega ne, telefon vedno pri roki. Elektronska pošta je le pogled stran, zato velikokrat med potovanjem težko ubežimo službenemu stresu. Čeprav se vam lahko zazdi, da je izklop telefona skoraj nemogoč, obstaja nekaj nasvetov in rešitev, ki vam bodo pomagali preprečiti, da bi vaš dopust postal podaljšek delovnega tedna.

Pandemija je v mnogih pogledih to še poslabšala, saj je dodatno zabrisala meje med zasebnim in poklicnim življenjem, s čimer je naraslo tudi pričakovanje, da smo vedno na voljo za delo. Osamljenost, strah in žalost so le nekateri občutki, s katerimi se pogosteje srečujemo v času COVID-19, vse to pa še hitreje vodi do izgorelosti. Kako torej med dopustom resnično ubežati službenemu stresu?

Preživite dopust stran od zaslonov

Po službi izklopite telefon, nastavite samodejni odgovor odsotnosti iz pisarne po urah in nastavite omejitev časa, porabljenega za e-pošto na telefonu. Otežite vrnitev na delo izven delovnega časa tako, da se odjavite iz vseh delovnih programov na vašem računalniku, ga izklopite in ga, če je mogoče, pospravite v predal. Preživite dopust stran od zaslona in vzemite knjigo ali se predajte kakemu drugemu hobiju.

Bodite v družbi

Zdravilo za izgorelost je kvalitetno preživljen čas z ljudmi, ki vas osrečujejo. Preživljanje časa s prijatelji in družino je lahko pomirjujoče, poživljajoče in hkrati ponuja odlično distrakcijo. Ko boste obkroženi z ljudmi, ki niso del vašega službenega življenja, boste zagotovo manj mislili na delo.

Vzemite si trenutek zase

Vzemite si trenutek samo zase in opazujete slap ali tok reke, potočka ali pa se namestite na plaži in poslušajte valovanje morja. Taka okolja ponujajo pomirjujoč ritem, ki vam bo prinesel nekaj sprostitve ter vam morda celo nudil duhovno udobje. Osredotočite se na tisto, kar je tam, ne na tisto, kar manjka. Ko začnete razmišljati o vseh malenkostih, za katere morate biti hvaležni, je seznam skoraj neskončen.