Karlovac – mesto tradicije, zabave in prijaznih ljudi

Mesto Karlovac se nahaja v osrednji Hrvaški, ki iz dneva v dan postaja turistično vse bolj priljubljena, ker ponuja čarobne prizore s svojimi rekami in gozdovi, bogata pa je tudi s starimi gradovi, cerkvami, muzeji, z odlično kulinariko in prijaznimi domačini.

Karlovac leži na 4 rekah – Korani, Kolpi, Mrežnici in Dobri, zato mu pravimo tudi mesto na štirih rekah, obdajajo pa ga tudi prelepi parki in se mu zato tudi poda naziv – mesto parkov. Četudi vemo, da je na teh območjih veliko arheoloških najdišč, Karlovac uradno postane mesto šele leta 1579 z ukazom nadvojvode Karla Habsburškega, po katerem je dobil tudi ime. Nastal je kot mestna utrdba med Korano in Kolpo v obliki zvezde, zato se še danes najožji center mesta imenuje »Zvijezda«. Karlovac je izhodišče znanih zgodovinskih cest – Karoline, Jozefine in Lujzijane, ki so povezovale panonsko in primorsko Hrvaško, pomembne pa so zaradi povezovanja med srednjo Evropo in Jadranskim morjem. Od Zagreba je oddaljen 55 km, od slovenske meje pa le 20 km.

Kaj si ogledati?

Ne dolgo nazaj  je bil v Karlovcu odprt prvi sladkovodni akvarij na Hrvaškem – Aquatika, ki privlači mnogo obiskovalcev, tako hrvaških kot tujih. V akvariju je na zelo zanimiv način predstavljena flora in favna hrvaških rek. Videli pa boste lahko kar 100 ribjih vrst.

​Težko je z besedami opisati vse zanimivosti, zato vam svetujemo, da sami obiščete Karlovac in si izlet popestrite z obiskom te turistične in naravne atrakcije.

​Ko ste v Karlovcu, ne pozabite obiskati gradu Dubovac. Nahaja se na prazgodovinskem hribu nad Kolpo, na 185 m nadmorske višine. Barviti grad iz 13. stoletja predstavlja enega izmed najlepših in najbolj ohranjenih spomenikov fevdalne arhitekture na Hrvaškem. ​Na gradu se je v začetku aprila odprl bistro Kastel, kjer boste lahko uživali v skrbno pripravljenih jedeh, v srednjeveškem vzdušju ali pa uživali ob kavi in sladici s pogledom na mesto.

 

Za resnično spoznavanje Karlovca morate obiskati zgodovinsko mestno jedro, ki ga Karlovčani imenujejo »Zvijezda«. Obdano je z globokimi kanali, v katere se je v nevarnosti spuščala voda iz Kolpe. Danes so ti kanali prelepi parki, ki jih vsi z veseljem obiskujejo. Osrednji Trg Josipa bana Jelačića je bil takrat najpomembnejše zbirališče in mesto vseh večjih dogodkov. Ob trgu se nahaja cerkev Presvete Trojice in Frančiškanski samostan z bogato zbirko in tudi pravoslavna cerkev Sv. Nikole.

​Najbolj znan in najlepši park v Karlovcu je »Vrbanićev perivoj«, ki je odprt za javnost od  leta 1896, sprehod po njem vas bo pa zagotovo navdušil.

Kaj početi?

​Karlovac ponuja številne možnosti tudi za aktiven odmor. Lahko kolesarite po lepih stezah v okolici mesta, jahate ali se celo preizkusite v raftingu ali kanuingu. Lepe so tudi steze za ljubitelje dolgih pohodov, navdušila vas bo »Obvoznica štirih rek«, ki  z 32 km povezuje vse štiri reke. Ljubitelji ribolova lahko tu najdejo svoj mir za sprostitev. V Karlovcu deluje tudi združenje nordijskih pohodnikov, ki vas bodo z veseljem pogostili, imajo pa tudi certificirane vodnike.

 

kopanje

Poletje zvezd

V Karlovcu se je uradno začelo Zvezdno poletje 2019, ki v mesto prinaša tri tedne pravega rojstnodnevnega vzdušja. Od 23. junija do 13. julija, uživajte v gledaliških predstavah, melodijah flavt, kitarah, hitih Gibonnija, Parnega valjaka, Zabranjenog pušenja, Edina Karamazova … šansonih, afroameriški ali elektronski glasbi … Zabavajte se ob obali reke Kolpe s pogledom na ogenj starodavnih »Ivanjskih krijesova«, poskusite kitajske specialitete, tiste s Slonokoščene obale, Guama, Južne Koreje … Udobje vaše dnevne sobe to poletje nadomestite z zvezdno dnevno sobo – sprostite se in uživajte v srcu Hrvaške. 13. julija, ko Karlovac praznuje 440 let, bodite eden izmed 440 plesnih parov in z nami praznujte rojstni dan Karlovca. Bodite med zvezdami! Se vidimo v Karlovcu!

DNEVI PIVA, 30.8.-3.9., KARLOVAC

KO GREŠ NA PIVO, PRIDI V KARLOVAC

Letos, od 30. avgusta do 3. septembra, vas vabimo na tradicionalne 33. Dneve piva Karlovac, ki vas pričakujejo v povsem novi obliki!

Nekatera najbolj znana imena lokalne glasbene scene, Festivalsko pivo, gastronomija in številne aktivnosti na prepoznavnih mestnih lokacijah – Šetalište dr. Franja Tuđmana, košarkaško igrišče Šanac, kino Edison, plaža Foginovo in ŠKR Korana. Se vidimo na največjemu festivalskem odru v Karlovcu!

 

Picture