Karlovac – mesto zgodovine, naravnih lepot in prijaznih ljudi

Mesto Karlovac se nahaja v osrednji Hrvaški, ki iz dneva v dan postaja turistično vse bolj priljubljena, ker ponuja čarobne prizore s svojimi rekami in gozdovi, bogata pa je tudi s starimi gradovi, cerkvami, muzeji, z odlično kulinariko in prijaznimi domačini. Karlovac leži na 4 rekah- Korani, Kolpi, Mrežnici in Dobri, zato mu pravimo tudi mesto na štirih rekah, obdajajo pa ga tudi prelepi parki in se mu zato tudi poda naziv – mesto parkov. Četudi vemo, da je na teh območjih veliko arheoloških najdišč, Karlovac uradno postane mesto šele leta 1579, z ukazom nadvojvode Karla Habsburškega, po katerem je dobil tudi ime. Nastal je kot mestna utrdba med Korano in Kolpo v obliki zvezde, zato se še danes najožji center mesta imenuje »Zvijezda«.Karlovac je izhodišče znanih zgodovinskih cest – Karoline, Jozefine in Lujzijane, ki so povezovale panonsko in primorsko Hrvaško, pomembne pa so zaradi povezovanja med srednjo Evropo in Jadranskim morjem. Od Zagreba je oddaljen 55 km, od slovenske meje pa le 20 km.

Kaj si ogledati?

Ne dolgo nazaj  je bil v Karlovcu odprt prvi sladkovodni akvarij na Hrvaškem – Aquatika, ki privlači mnogo obiskovalcev, tako hrvaških kot tujih. V akvariju je na zelo zanimiv način predstavljena flora in favna hrvaških rek. Videli pa boste lahko kar 100 ribjih vrst.

​Težko je z besedami opisati vse zanimivosti, zato vam svetujemo, da sami obiščete Karlovac in si izlet popestrite z obiskom te turistične in naravne atrakcije.

​Ko ste v Karlovcu, ne pozabite obiskati gradu Dubovac. Nahaja se na prazgodovinskem hribu nad Kolpo, na 185 m nadmorske višine. Barviti grad iz 13. stoletja predstavlja enega izmed najlepših in najbolj ohranjenih spomenikov fevdalne arhitekture na Hrvaškem.​Na gradu se bo v začetku aprila odprl bistro Kastel, kjer boste lahko uživali v skrbno pripravljenih jedeh, v srednjeveškem vzdušju ali pa uživali ob kavi in sladici s pogledom na mesto.
Foto: Dubovac, avtor: Denis Stošić in Demjan Rožman
Foto: Dubovac, avtor: Denis Stošić in Demjan Rožman

Za resnično spoznavanje Karlovca morate obiskati zgodovinsko mestno jedro, ki ga Karlovčani imenujejo »Zvijezda«, obdano je z globokimi kanali, v katere se je v nevarnosti spuščala voda iz Kolpe. Danes so ti kanali prelepi parki, ki jih vsi z veseljem obiskujejo. Osrednji Trg Josipa bana Jelačića je bil takrat najpomembnejše zbirališče in mesto vseh večjih dogodkov. Ob trgu se nahaja cerkev Presvete Trojice in Frančiškanski samostan z bogato zbirko, kot tudi pravoslavna cerkev Sv. Nikole.

​Najbolj znan in najlepši park v Karlovcu je »Vrbanićev perivoj«, ki je odprt za javnost od  leta 1896, sprehod po njem vas bo pa zagotovo navdušil.

Kaj početi?

​Karlovac ponuja številne možnosti tudi za aktiven odmor. Lahko kolesarite po lepih stezah v okolici mesta, jahate ali se celo preizkusite v raftingu ali kanuingu. Lepe so tudi steze za ljubitelje dolgih pohodov, navdušila vas bo »Obvoznica štirih rek«, ki  z 32 km povezuje vse štiri reke. Ljubitelji ribolova lahko tu najdejo svoj mir za sprostitev. V Karlovcu deluje tudi združenje nordijskih pohodnikov, ki vas bodo z veseljem pogostili, imajo pa tudi certificirane vodnike.

Namestitev

Karlovac ponuja namestitev v kar nekaj prekrasnih hotelih, med katerimi so najbolj znani hotel »Korana Srakovčić«  , ki se nahaja v samem »Vrbanićevem perivoju«.​Hotel »Carlstadt« se nahaja v samem centru mesta, hotel »Evropa« pa na vhodu v Karlovac iz smeri Zagreb. Vse bolj pa je kvalitetna tudi ponudba zasebne namestitve, kampov in hostlov.

Picture
Foto: Hotel Korana ​Srakovčić, avtor: Vilim Stojković
Mesto Karlovac
Hrvaška turistična skupnost


VEČ >>

PicturePicturePicture

Nagradna igra je zaključena! Srečna izžrebanka je: ALOJZIJA DRNOVŠEK
Nagrada: družinska vstopnica (za 2 odrasla in 2 otroka) za obisk akvarija Aquatica v Karlovcu.

Kaj menite o Karlovcu? Ste ga že obiskali, vam je všeč?