Kitajsko novo leto

Kitajsko novo leto, imenovano tudi lunarno novo leto, časovno ne sovpada z novim letom večine držav sveta, saj datum prehoda starega v novo določajo po luninem koledarju.  Za razliko od zahodnega novega leta se datum luninega novega leta spreminja glede na leto. Novo leto po luninem koledarju nastopi po drugi mladi luni po zimskem sončevem obratu, kar je lahko kateri koli dan med 21. januarjem in 20. februarjemLetos se bo novo leto začelo 22. januarja.

Lunarni in gregorijanski koledar

Na Kitajskem sta v uporabi tako lunarni kot gregorijanski koledar. Leta 1912 se je kitajska vlada odločila, da opusti praznovanje kitajskega novega leta in lunarni koledar, a ker ljudje niso želeli opustiti starih običajev, ukrep ni zaživel. Gregorijanski koledar uporablja vlada pa tudi tovarne, šole in druge ustanove, lunarni koledar pa upoštevajo pri praznovanju tradicionalnih praznikov.

Navade in običaji

Ljudje na Kitajskem imajo med kitajskim novim letom sedem zaporednih prostih dni, zato ne čudi, da tudi praznovanje traja več dni. Večer pred novim letom se na Kitajskem družine zberejo na skupni večerji. Med drugimi kitajskimi novoletnimi tradicijami je tudi temeljito čiščenje doma in seveda priprava posebnih kulinaričnih dobrot.

Drug običaj je okrasitev oken in vrat z rdečimi papirnatimi izrezki. Ker za Kitajce rdeča barva predstavlja srečo, lahko v času novega leta rdečo barvo vidimo povsod, od rdečih lantern, do rdečih kuvert, napolnjenih z denarjem. Prav tako je simbol sreče tudi kitajski zmaj, zato ob praznovanju ne gre brez zmajevega plesa. Gre za dolgega, barvitega zmaja, ki ga po ulicah nosijo številni plesalci.

20 odstotkov svetovnega prebivalstva

Po lunarnem koledarju pa novega leta ne praznujejo le na Kitajskem, pač pa ga praznuje več kot 20 odstotkov svetovnega prebivalstva. Praznovanje poteka v vseh državah, v katerih živijo etnični Kitajci, pa tudi v Koreji, Vietnamu in Laosu. Tudi Japonci, Mongoli in Tibetanci upoštevajo svojo verzijo luninega koledarja, ki pa lahko za kakšen dan odstopa od kitajskega novega leta.

Leto zajca

22.januarja 2023 se končuje leto tigra in začenja leto zajca. V kitajskem zodiaku je 12 živali, vsaka s svojimi lastnostmi in značilnostmi. Za razliko od zahodnega zodiaka vsaka žival obeležuje eno leto, skupaj tako nastane 12-letni cikel.

Ljudje, rojeni v letu zajca, naj bi bili skrbni, potrpežljivi in pozorni na podrobnosti. Prav tako naj bi bili uspešni v karieri in dobri v sklepanju prijateljstev.