Koralpe

Smučarska regija Koralpe je edino območje v jugovzhodnih Alpah, ki se ponaša z nadmorsko višino nad 2000 m. Koralpe so priljubljeno smučarsko središče, tako za smučarje, deskarje na snegu, tekače na snegu kot tudi turne smučarje. Mnoge obiskovalce pa privabljajo tudi v poletnih mesecih, saj imajo veliko neokrnjene narave, do katere mnogi pridejo z gorskimi kolesi ali pa peš. Eden izmed glavnih razlogov za obisk Koralp pa je enkraten razgled z vrha prav na vse strani. Vidi se velik del Avstrije ter tudi precejšen del Slovenije. Koralpe ležijo na južnem delu Avstrije in ločujejo Koroško od Južne Štajerske. Sestavljene so večinoma iz metamorfnih kamnin, med katerimi so nekatere velikega pomena za geološka preučevanja. Nekaj je tudi najdišč poldragih kamnov. Na tem področju so včasih pridobivali tudi osnove za steklo ter porcelan, saj je tu veliko zalog kremena in gline. Velik del voda odteka v jez pri Sobotah,  kjer se voda uporablja za električno energijo.

lepo urejena smučišča

Raj za alpske in turne smučarje

Neokrnjena narava je njihova prednost
Zaposleni v turističnih dejavnostih na Koralpah se radi pohvalijo z neokrnjeno naravo, ki jih obdaja. Da se le ta ohranja, tudi redno skrbijo. Četudi je na sam vrh urejena asfaltirana cesta, obiskovalci do tja lahko pridejo le peš ali z gorskimi kolesi. Cesta je urejena zaradi radarjev, ki so nameščeni na samem vrhu. Ravno ti veliki okrogli radarji so tudi eden izmed razlogov za obisk Koralp. Vidni so že zelo od daleč, iz mnogih dolin in s preostalih vrhov. Pohodne poti so dobro označene in le z malo sreče se vmes vidi tudi kakega gamsa ali svizca, teh tam ne manjka. Najbolj priljubljen vrh za pohodnike je vsekakor najvišji vrh, imenovan Speikkogel, z 2140 metri nadmorske višine. Strma pobočja so v spomladanskih in poletnih mesecih porasla z mehko travo, med katero uspevajo mnoge gorske cvetlice. Vmes pa so tudi gorske koče, ki ponujajo tako hrano, pijačo kot tudi prenočišča. Na voljo pa so tudi dodatne ponudbe, od tečajev nordijske hoje, smučanja, deskanja, wellness programa itd.
​Koralpe so tako blizu Slovenije, a za mnoge vseeno tako nepoznane. Glede na svojo dobro turistično razvitost, lepa in urejena smučišča ter še posebej z lepim razgledom z vrha in tudi z mnogimi preostalimi možnostmi za oddih v naravi, so pravi razlog za obisk.
Piše: Mateja Mazgan
Komentirajte!