Mesto Kastav – oddih na Kvarnerju za dušo in telo

Kastav je prelepo, starodavno mestece blizu slovenske meje, tik nad Kvarnerskim zalivom s pogledom na Kvarner in Učko. Od mejnega prehoda Jelšane (Rupa) je oddaljen le 20 minut vožnje. Ker so domačini zelo gostoljubni, se boste v mestu počutili zelo prijetno, domače.

Mesto z bogato zgodovinsko in kulturno dediščino

Zgodovina mesta Kastav na Kvarnerju je zelo pestra, saj se že v arhitekturi čuti velik pomen zgodovine in dediščine, tako da vam najprej priporočamo obisk Muzejske zbirke Kastavščine. Muzej je manjši, zato ga zlahka umestite v svoj obisk, saj vam ne bo vzel preveč časa. Vodič vam bo vse razložil z zgodbami urbanih legend pa tudi o usodah posameznikov in družin. Kot zanimivost, na vrhu mesta so ostanki cerkve Crekvina. Legenda pravi, da bi naj to cerkev morali pomagati graditi vsi, med drugim tudi vdova z majhnimi otroki. Prosila je, naj bi jo pustili, da bi drugje služila kruh, pa so jo zaradi ugovarjanja bičali. Pri tem naj bi cerkev preklela in cerkev naj bi se ob gradnji sproti rušila ter zato do danes ostala nedokončana.

Če boste v mestu ravno na prvi petek v mesecu, se ob petih oglasite pri pekarnici Idičina peknjica, kjer je najstarejša krušna peč v Kastavščini, da lahko poskusite tisti pravi domači kruh s hrustljavo skorjo in kot pena mehko sredico. Namažite ga z mastjo in začinite s sladko papriko ter z malo soli ter ga poizkusite. Miniaturen muzej Osojnakova kotlarija je bil nekoč delavnica izdelave bakrenih kotlov. Sprehodite se še do lokalnega muzeja – “Vikotova bačavarija” (stari vinski sodi), ki se nahaja v bližini Idičine peknjice in kjer bo kmalu možna degustacija vin in domačih rakij s prigrizkom.

Gostoljubnost, kulinarika in doživetje

V Kastavu resnično poskrbijo za razvajanje vaših brbončic. Za slow food in umirjeno vrhunsko gastronomsko ponudbo priporočamo restavracijo Kukuriku. Za izvrsten kulinarični užitek priporočamo tudi bistro Mala riba, ki je sicer izven strogega centra mesta. Pritegnili vas bodo s svežimi morskimi specialitetami. Če si zaželite pice, vas lahko usmerimo v Pizzerijo Rustica, kjer boste uživali v prijetnem ambientu. Ljubiteljem mesnih jedi priporočamo tudi Bistro Loža. Mesto sicer nudi ponudbo za vse okuse. Okrepčate se lahko tudi v Oštariji Fortica v centru mesta in v nekaterih restavracijah malo izven centra (Restaurant Bonaca, Restoran Villa Mira in Banjalučki čevap). Po sprehodu po starem mestnem jedru si privoščite odmor za kavico v kateri izmed kavarn.

Kulturni dogodki in festivali

Dogodki v tem mestecu potekajo skozi vse leto, največ pa jih je od pomladi do konca jeseni. Pustovanje se prav posebno praznuje tudi v Kastavu. Podobno kot imamo mi kurente, so tam halubajski zvončarji, ki z zvonjenjem odganjajo zimo.

Ocenjevalno srečanje vinarjev Kastavščine z zaključno prireditvijo poteka vsako leto na prvo nedeljo za veliko nočjo. Druženje je nastalo z namenom ohranjanja stoletne vinogradniške in vinarske tradicije kraja ter avtohtone vrste vina, imenovane belica, na dogodkih pa lahko poskusite tudi tradicionalna jedila Kastavščine.

Poleti mesto oživi s svojim kulturnim dogajanjem. Lahko se udeležite mnogih festivalov, predvsem glasbenih. Kastafsko kulturno leto  mesto spremeni v pravi multikulturni center. Zelo obiskana in cenjena sta tudi Festival kitare ter Kastav Blues Festivalnajvečji hrvaški blues festival, ki je nastal v čast »Philadelphie« Jerryja Ricksa. Prišel je v Kastav, mesto pa mu je bilo tako všeč, da se je priselil in ostal. Domačini so ga ljubkovalno klicali »črni Kastavec«, saj je v mestu igral domačinom in so ga imeli res radi. Žal je že pokojni, v Kastavu je pokopan, festival pa je posvečen njemu v čast. Iz vseh koncev sveta prihajajo izrazit svoj poklon na oder festivala največja imena bluesa. Organizatorji se resnično trudijo, da je festival primeren za vse ljubitelje glasbe, ne le za strastne navdušence nad bluesom.

Omeniti velja še dogodek »Bela Nedeja«, ki poteka vsak prvi vikend v oktobru. Na njem se degustira sveža mlada belica, domače kastavsko belo vino. Bela Nedeja se prireja v čast mladega vina, je zgodovinski in kulturni dogodek za Kastav. Pod svojim imenom združuje sejem vina, predstavitev starih kastavskih obrti, bogato gostinsko ponudbo in zanimive kulturne prireditve.

Pogled na morje in rekreacija

Kastav je izvrstno izhodišče za aktiven oddih, večurne sprehode in uživanje v razgledih po okolici. Tako se za nedograjeno cerkvijo dostopa do Evropske poti E6. To je mednarodna pešpot, ki poteka prek različnih evropskih dežel od Jadrana do Baltika. Če bi torej od prvega koraka izza Crekvine hodili neprekinjeno, bi prišli do Baltskega morja, zanimivo, kajne? Sprehodite se po treh pešpoteh v bližnji okolici, imenujejo se sicer Srna, Zajec in Polž ter so označene z markacijami. Na poti boste poleg sprehajalcev in pohodnikov srečali precej tekačev, kolesarjev in tudi nekaj jezdecev. Omogočena je izposoja koles v mestu, pa tudi konje lahko jahate, saj je ranč Sivi vrabac ob sami pešpoti približno 350 metrov od Crekvine. Prospekt pešpoti lahko dobite v turistični pisarni v centru mesta.

Za kolesarje so pripravili tudi aplikacijo BikeRijeka (Google PlayiTunes), v katero je vključenih 40 kolesarskih poti. V Kastvu prirejajo tudi številne rekreativne kolesarske prireditve.

Kastav, majhno mesto na 365 metrih nadmorske višine, poleg čudovitega razgleda na Kvarner in izredno dragocenega starega mestnega jedra, skriva tudi lepa gozdova Loze in Lužine, ki ponujata številne priložnosti za aktivnosti na prostem. Zato je prvi aprilski vikend namenjen odpiranju sezone in uživanju v družbi kolesarskih in pohodniških navdušencev.

V vikendu od 7. do 8. aprila bo pod imenom ‘Kastav Aktiv‘ potekala »Kastavska biciklijada«. Začne se v soboto ob 9h z zborom pri Oštariji Fortica, kjer prevzamete začetni paket. Sledi raziskovanje gozdne steze kastavskega gozda. Načrtovana je 40-kilometrska kolesarska pot, ampak za tiste manj pripravljene je na voljo tudi krajša, 25-kilometrska. Po vožnji pa boste lahko uživali v gastronomskih umetnijah Oštarije Fortica. Če vas zanima udeležba na dogodku, se lahko prijavite tukaj >>.

V nedeljo, 8.4., se lahko udeležite še vodenega sprehoda po gozdovih Loze in Lužine ter »Ocenjevalnega srečanja vinarjev Kastavščine.« Več informacij najdete tukaj >>.

Kadar ste ravno v bližini ali gre vaša pot mimo, priporočamo vsaj postanek v Kastavu. Ustavite se za sprehod po mestecu ali na kako izvrstno kosilo. Kastav je res prijetna destinacija za vikend oddih, kjer lahko izkusite kulturno dogajanje, doživite zgodovinske čare, ki se skrivajo za vsakim vogalom, se rekreirate ter si privoščite konkretno kulinarično razvajanje. Za prenočitev so vam na voljo hoteli in zasebne namestitve. Odpravite se lahko tudi proti Opatiji ali Reki, saj se Kastav nahaja ravno med obema.

Več informacij o Kastavu:
Kastav

Komentirajte!

Kako vam je všeč Kastav? Ste že počitnikovali tam?